Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Елла Ільїна,
провідний методист Черкаської обласної бібліотеки для дітей

Джерело мудрості і знань
(з досвіду роботи Корсунь-Шевченківської районної дитячої бібліотеки. Черкаська область)

      Мальовнича природа краю дає право назвати Корсунь-Шевченківщину перлиною України, яка прекрасна і сьогоденням, і славна минулим. За часів Київської Русі Корсунь був однією з найбільших фортець Поросся. За козацької доби це одна з резиденцій Богдана Хмельницького. Наше місто єдине серед районних центрів на всій території колишнього Радянського Союзу було удостоєне ордена Вітчизняної війни І ступеня за мужність і героїзм, виявлені його жителями у Корсунь-Шевченківській битві. А найбільшою цінністю нашого краю є люди, які в усі часи примножували його славу. Ця земля дарувала творче натхнення Т.Г. Шевченку, І.С. Нечую-Левицькому, композитору К.Г. Стеценку, відомому хореографу, режисеру, актору В. Авраменку та ін.
      Нашу районну дитячу бібліотеку в місті називають джерельцем мудрості і знань. Бо й справді, у прекрасному світі книг можна знайти море знань, світла і добра. Хто хоч один раз відвідав нашу бібліотеку, надовго залишиться під позитивним впливом її аури. Естетично, зі смаком оформлені книжкові виставки, привітні усмішки бібліотекарів - все це, безумовно, сприяє гарному настрою маленьких читачів.
      У важкий 1947-й повоєнний рік здійснилася заповітна мрія корсунських дітей - вперше відчинила двері дитяча бібліотека з книжковим фондом 3403 примірники книг, які дарувалися або передавались з інших бібліотек. Тут діти зустрічалися з улюбленими дитячими письменниками - Майєю Фроловою і Кузьмою Грибом, нашим земляком, відомим байкарем Полікарпом Шабатином, Тамарою Коломієць, творчим колективом дитячого видавництва "Веселка", місцевими поетами, і ці зустрічі запам'яталися юним читачам на все життя.
      Змінювався час, змінювалася і дитяча бібліотека. Із маленької книгозбірні вона перетворилася в центр інформаційної підтримки освіти, духовного збагачення дітей, розвитку їхніх інтелектуальних та творчих здібностей. Послугами бібліотеки користуються щорічно 3300 читачів віком від 6 до 15-ти років, учні ліцею, студенти педучилища, вчителі, вихователі, батьки. Головне надбання бібліотеки - книжковий фонд, який тепер налічує 45 тис. примірників книг та 40 назв періодичних видань. Тісно співпрацюючи зі школами та установами міста, які виконують виховні функції, працівники дитячої бібліотеки реалізують довгострокові національні програми: "Діти України", "Сім'я", "Профілактика злочинності", "Профілактика наркоманії, СНІДу", "Профілактика дитячої бездоглядності". Пріоритетними у 2003 році були заходи, присвячені 190-й річниці з дня народження Т.Г. Шевченка, 50-річчю утворення Черкаської області та 80-річчю району.
      Нового змісту набули і форми масової роботи бібліотеки: брейн-ринги, "поле чудес", КВК, конкурси, Шевченківські вікторини та Нечуєві читання, які полюбились юним читачам. Для дітей дитячих установ міста та першокласників проводяться цікаві екскурсії до бібліотеки на тему "Подорож в Читай-місто", під час яких у формі казкової гри знайомимо їх з бібліотекою, розповідаємо про правила користування бібліотечною книгою та пропонуємо дітям пограти в "бібліотеку" у своєму дитячому садочку. Для молодших читачів щомісяця проводяться засідання школи етикету на теми "Подорож до країни Ввічливості і Добра", "Зростайте справжніми людьми", "Пошана і любов до батьків" та ін. Книжкові виставки естетично оформлюються до визначних подій держави, області, району та ювілейних дат письменників, наприклад: "Ми - України діти", "Черкащина - земля моя", "Наше багатство - планета "Земля", "Україно, ти для мене диво", "До знань шукаємо дорогу", "Вчимось думати, працювати, жити" та ін. А щорічне проведення Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги, яке урочисто відкривається у районному будинку культури театралізованим дійством літературних героїв, є справжнім святом для школярів міста! Діти на якийсь час переносяться до чарівної Книжкової країни, де живуть улюблені герої: Кайдашиха і Проня Прокопівна, Буратіно і Мальвіна, Котигорошко зі своїми братами та сестрою Оленкою, лисиця Аліса та кіт Базиліо, лікар Айболить та Баба Яга… У цьому році на сцену бібліотеки вийшли і збірні команди старшокласників міста "Вінні Пух" та "Карлсони". Всі учасники КВК отримали сувеніри і чудові солодкі подарунки. Організував це свято невеликий колектив районної дитячої бібліотеки - В.А. Якубенко, В.І. Довченко, Н.В. Коваленко, О.В. Матвієвська, а спонсорами були міська рада, управління газового господарства, АТ "АгроРось" та швейна фабрика "Украгровибухпром".
      Велику роль у національному вихованні дітей відіграє популяризація краєзнавства. Незважаючи на теперішню скруту з комплектуванням, ми намагаємося формувати фонд краєзнавчих матеріалів, створювати інформаційно-довідкову базу з краєзнавства. Складається картотека статей, папки газетних вирізок, збираються книги відомих людей Корсунщини, подаровані бібліотеці, та "Корсунський часопис", який видається історико-культурним Заповідником. Ці матеріали дають змогу дітям прилучитися до історичного минулого нашого краю, а нам допомагають у проведенні масових заходів. При бібліотеці діє краєзнавчий клуб "Родослав", тематику засідань якого плануємо спільно з працівниками Заповідника. У стінах бібліотеки проводяться зустрічі з цікавими людьми міста - писанкарем Міщенком І.Т., майстринею, яка виготовляє ляльки з пап'є-маше, Костенко Л.І., художником з різьби по дереву Шевченком А.Т. Їхні твори певний час експонуються в бібліотеці. Традиційними стали зустрічі читачів з учасниками Великої Вітчизняної війни, Корсунь-Шевченківської битви - Топчієм В.А., І. Шестуном, Н. Кудрявцевою, І. Криклею. А уроки мужності на тему "Юні месники Корсунщини" запам'ятовуються дітям надовго тому, що з фондів музею експонуються особисті речі юних героїв Павлика Янчевського, Петра Нікітіна, Ігоря Змієвського. Ці заходи сприяють патріотичному вихованню юних читачів, допомагають краще пізнати свою історію, людей, які прославляють наш край. За цією тематикою проводиться багато цікавих заходів.
       У рамках проведення щорічного районного літературно-мистецького свята "Поетичне Надросся", яке організовується і проводиться спільно з центральною бібліотекою та будинком культури, на суд глядачів виносять свою поезію і прозу як відомі в районі поети - В. Матвієвський, В. Метелиця, Л. Телена, І. Крикля, В. Бур'ян, так і юні - Оля Гомелюк, Алла Іщенко, а також місцеві композитори С.Калініченко та В.Лисак, народні умільці та краєзнавці. З успіхом пройшла презентація нових книг начальника відділу культури райадміністрації М.К. Волкова "Свята, обряди, традиції українців", "Сяйво видовищ". Бібліотечні працівники - активні учасники районних культурних заходів, під час проведення яких організовуються книжкові виставки, виставки картин місцевих художників та виробів декоративно-ужиткового мистецтва - вишивки, вироби з бісеру, коренепластики, глини - всього, чим багата Корсунська земля. У гуртку "Бісерне диво", що працює при бібліотеці, і який веде майстриня Бодачевська Л.В., дітей навчають плетінню сувенірів, розпису писанок, вишиванню бісером, а вироби гуртківців демонструються у бібліотеці на постійно діючій виставці. Наші читачі - активні учасники всеукраїнських та обласних оглядів-конкурсів юних талантів: "О мово моя, душа голосна України", "Я і мої права", "Черкащина - мій рідний край" та ін. Багато і плідно працюємо з дітьми-інвалідами, допомагаємо їм брати участь в обласному літературному конкурсі "Повір у себе".
       Нетрадиційні форми роботи використовуються у популяризації правових знань. На засідання школи правового виховання для учнів 7-9 класів запрошуються працівники кримінальної міліції в справах неповнолітніх відділу сім'ї та молоді, проводяться зустрічі за "круглим столом" з дитячим гінекологом та районним наркологом. Намагаємося висвітлювати такі питання, які хвилюють молодих: "Підліток. Право, Закон", "Круті забави з жахливим кінцем", "Слово про дівочу честь", "Судимо алкоголь", коментовані читання "Права дитини в сучасному світі", брейн-ринг правознавців.
       Робота на допомогу сімейному вихованню здійснюється через організацію книжкових виставок: "Мистецтво навчати і виховувати", уроків доброти, годин спілкування "Ми маму називаємо святою", днів відкритих дверей для батьків та дітей, гри-конкурсу сімей ерудитів "Тато, мама, я - читаюча сім'я".

      Звичайно, як і в кожній бібліотеці, проблем вистачає. Економічні труднощі в країні значною мірою торкнулися нашої дитячої бібліотеки - фонди майже не поповнюються, скоротилася передплата періодичних видань, а застаріла література не задовольняє все зростаючих запитів читачів. Діти не мають змоги читати в достатній мірі літературу за інтересами, програмну. І щоб хоча б частково вирішити ці питання, щорічно проводимо акцію "Подаруй дитячій бібліотеці книгу", на яку відгукуються багато батьків, чиї діти "виросли" з дитячої літератури - вони приносять книгу до бібліотеки. Бібліотекарі мріють про нові стелажі, стільці, столи, вітрини, розмножувальну чи копіювальну техніку, відеомагнітофон (до цього часу крутимо діафільми), бо вже більше 10-ти років на це зовсім не виділяються кошти. А читачі нового покоління, яким сьогодні недостатньо просто одержувати книги, хочуть бачити в бібліотеці комп'ютери з новими ігровими програмами та комп'ютерними програмами на допомогу освіті.
      Працівники Корсунь-Шевченківської районної дитячої бібліотеки сподіваються на багаті книжкові фонди та впровадження комп'ютерних технологій у бібліотечні процеси. А якщо храм книги дихає теплом, затишком, різноманітними книжками, то така бібліотека залишить добрий слід у дитячих душах на все життя!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей