Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Сторінка методиста

Тамара Турбаніст,
заступник директора з науково-методичної роботи НБУ для дітей

Миколаївську ЦБС для дітей краще один раз відвідати ...

      У жовтні минулого року в Миколаєві зібралися директори, заступники директорів ЦБС для дітей з всієї України, а також представники Київської, Миколаївської та Херсонської ОДБ на проблемно-цільове навчання "Стратегії управління та напрями діяльності бібліотек для дітей", яке вже стало доброю традицією.

      Місто зустріло нас досить похмуро і прохолодно, накрапував дощик і складалося враження, що колючий вітер діставався до серця. Позаду всі формальні необхідності службового відрядження - і ось ми в центральній дитячій бібліотеці імені Ш. Кобера і В. Хоменка. Скажу відразу, я була приємно вражена сучасним дизайном, новими меблями - у вересні 2000-го тут було набагато простіше. Проте, не залишало приємне відчуття: як і тоді, так і зараз у бібліотеці панувала атмосфера добра, тепла і, як не дивно, творчої діловитості. Навколо відкриті, щирі, усміхнені обличчя, жоден із гостей-колег не залишався без уваги. Задовго до початку семінару вже йшли творчі бесіди і дискусії, обговорювалися найболючіші професійні проблеми, і було вже не до погоди за вікнами. Так співпало, що у ці ж дні центральна міська дитяча бібліотека святкувала свій 80-літній ювілей.
      Такі навчання, які традиційно проводить Національна бібліотека України для дітей спільно з Інститутом післядипломної освіти Державної академії керівних кадрів культури і мистецтв, є складовою частиною її діяльності з підвищення кваліфікації українських бібліотечних працівників, їх безперервної освіти. І спрямована ця робота на реалізацію взаємопов'язаних завдань: постійне поглиблення фахової підготовки різних категорій бібліотечних спеціалістів і доведення її до ступеня професійної майстерності та розширення загальнокультурного кругозору.
      А повчитися у однодумців-професіоналів Миколаївської ЦБС, які сповідують ідею російського бібліотекознавця С. Матліної: "Відсутність нових ідей - показник неблагополучності в колективі", є чому. Централізована бібліотечна система для дітей це - своєрідна ромашка, жовтогаряча основа якої - центральна бібліотека, її пелюстки це бібліотеки-філії, а все це - нові, цікаві ідеї, у впровадженні яких зацікавлений кожен бібліотекар системи. Основні напрями діяльності ЦБС для дітей сьогодні і на майбутнє - модернізація бібліотечної післядипломної освіти; впровадження маркетингової концепції та сучасних засобів автоматизації, використання автоматизованих інформаційно-бібліотечних систем, зокрема ІРБІС, що дозволило ЦМДБ стати повноправним учасником корпоративної мережі крупних бібліотек міста; максимальне інформаційно-бібліографічне забезпечення навчального процесу; дієві цільові комплексні програми; різноманітні інформаційні послуги сім'ї, відродження традицій сімейних читань; створення власних електронних продуктів. Звичайно ж, є в бібліотеці Інтернет-центр, власний web-сайт та ще багато цікавого, пізнавального і корисного. З 1999-го року бібліотека - активний учасник Міжнародної Кримської конференції, на якій практично щороку презентує свої нові проекти. Про все не напишеш. Таку бібліотеку треба дивитися і знайомитися з нею особисто, відвідавши хоча б один раз.

      Не менш приємні враження та спогади залишилися від бібліотек-філій: № 8 (завідуюча В.І. Олійник), № 5 (завідуюча О.І. Афанасьєва), № 2 (завідуюча Л.К. Угланова). Питання місця і ролі книги в сім'ї, молода сім'я знаходяться в центрі уваги бібліотекарів філії № 8, девіз яких: "Наше кредо - культ читача, але не культ особистості". Тут плідно діють інформаційні зони "Читаємо всією сім'єю" та "Рідна дитино моя". Філія № 5 досить упевнено й успішно здійснює перші кроки в обслуговуванні читачів через електронну доставку документів і має досить цікавий досвід у питанні зв'язків з громадськістю. Справжнім калейдоскопом улюблених книжкових героїв дітвори зустріли нас у філії № 2. Книга і театр тут органічно поєднуються, а самодіяльні актори - самі бібліотекарі і читачі.
      А взагалі, хочу порадити: якщо будете в Миколаєві, завітайте до центральної міської дитячої бібліотеки ім. Ш. Кобера і В. Хоменка, поспілкуйтесь із колегами. Впевнена, що ви аж ніяк не пожалкуєте за часом, проведеним тут, вам просто його не вистачатиме.
      І стосовно погоди - впродовж нашого навчання було ще досить і сонця прохолодними осінніми днями, але головне, що погода у нашому бібліотечному домі залишилась доброю, творчою і теплою.    

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей