Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Новини з регіонів

Наталія Семілєт,
директор ЦБС для дітей м. Миколаєва

Знайомтеся: Миколаївська обласна
бібліотечна асоціація

Гасло часів до перебудови "У єдності сила!" сьогодні, як ніколи, актуальне для бібліотекарів, зацікавлених у консолідації зусиль і прагненні переосмислити своє призначення, а також місце, яке вони займають у сучасному інформаційному суспільстві. Для зміцнення статусу бібліотек і їх подальшої модернізації, для захисту своїх прав і збереження бібліотечної професії дуже багато можуть зробити самі бібліотекарі.
На Миколаївщині бібліотекарі це зрозуміли ще 12 років тому, коли об'єдналися у громадську професійну організацію - Миколаївську обласну бібліотечну асоціацію (МОБА). Її поява була зумовлена часом, адже ті проблеми, що стояли перед бібліотеками на початку 90-х років минулого сторіччя, вимагали об'єднання зусиль для спільних активних дій. Своїм народженням МОБА зобов'язана відомому в Україні та за її межами бібліотекознавцю, доктору педагогічних наук Мейжис Ірині Альбертівні, яка була її першим головою. Потім естафету прийняла енергійний, високопрофесійний керівник, директор ЦБС для дорослих Северин Людмила Степанівна, а з 2002 року Асоціацію очолюю я, Н.В. Семілєт.

Посада голови громадської організації дуже відповідальна і не проста ділянка роботи. До Правління входять, в основному, керівники бібліотек, їхні заступники, а також представники обласного та міського управлінь культури. Традиційна ієрархічна градація трохи порушується, коли в ролі керівника громадської організації виступає директор дитячої ЦБС, і не всім легко перебороти психологічний бар'єр, однак більшість рішень приймається на колегіальній основі. Розуміння того, що головною метою є не здобуття влади, а загальна зацікавленість у зміні ситуації на краще, і сприяє успішній роботі нашої Асоціації. Є ще один важливий момент - уміння узгоджено працювати з вищими органами влади, а це не просто. Адже багато гострих проблемних питань, що змушені піднімати члени МОБА, замикаються саме на вищому керівництві, і тут важливо не допускати протиборства між двома організаційними структурами. Толерантність і виваженість позицій, доказовість, уміння аналізувати і подавати об'єктивну інформацію - от ті якісні прийоми, які використовують члени Правління МОБА у взаємовідносинах з керівниками установ культури. І в результаті завжди знаходимо розуміння, підтримку та поважне відношення до нашої суспільної діяльності, бажання розібратися і допомогти.
Основна мета Асоціації - це зміцнення соціальної значущості бібліотек, підвищення їхньої ролі у житті суспільства, сприяння національно-культурному розвитку Миколаївської області, м. Миколаєва та України загалом. Відповідно до цього наша громадська організація спрямовує свої зусилля на вирішення таких завдань:

  • консолідація всіх, хто пов'язаний з бібліотечною справою на основі спільності поглядів з питань професійної та соціальної функції бібліотек;
  • забезпечення сприятливих умов щодо використання всіх видів бібліотечних послуг для різних верств населення міста й області;
  • створення умов, що гарантують надання необхідної інформації користувачам як традиційно, так і на електронних носіях без будь-яких обмежень.

До функцій бібліотечної асоціації також входять і такі: захист права бібліотекаря на ініціативу, його соціальних прав, честі та гідності; сприяння впровадженню інноваційних, прогресивних форм бібліотечного обслуговування; усунення відомчих обмежень у вирішенні бібліотечних проблем та багато іншого. Правлінням розроблено пам'ятку про нашу громадську організацію, де є розділ, що допомагає бібліотекарям і всім, хто хоче стати її членом, зорієнтуватися в перевагах МОБА. Що ж дає членство в Миколаївській обласній бібліотечній асоціації:

  • Нові контакти - використовуйте можливість встановлювати нові контакти і зв'язки з колегами для обміну ідеями, допомагайте один одному.
  • Залучення - беріть участь у роботі секцій, "круглих столів", інформаційних брифінгів, що організовує асоціація, пишіть до вісника МОБА "БиблиоАс", інформуйте колег про професійні події, які відбуваються у Вашій бібліотеці.
  • Професійне удосконалення - підвищуйте свій професійний рівень на семінарах, конференціях, майстер-класах тощо.
  • Вплив на бібліотечно-інформаційну політику - активно включайтеся у створення і реалізацію бібліотечної політики міста, області та відстоюйте інтереси бібліотекарів і користувачів на всіх рівнях.
  • Професійна підтримка - звертайтеся по допомогу до бібліотечних спеціалістів, колег, однодумців, які допоможуть Вам у вирішенні складних питань щодо бібліотечної практики.
  • Соціальний захист - приєднуйтеся до загалу бібліотечної громадськості, зусилля якого спрямовано на соціальну підтримку працівників бібліотек, підвищення статусу бібліотек і бібліотекарів у суспільстві, на поліпшення матеріального забезпечення та умов праці.

Потрібно зазначити також, що великий вплив на розвиток нашої організації має Українська бібліотечна асоціація. До речі, МОБА є колективним членом УБА. Постійна підтримка її Президентом В.Г. Дригайлом, віце-президентом В.С. Пашковою та іншими членами Президії допомагає нам бути активними учасниками Всеукраїнського громадського руху бібліотекарів, бути добре поінформованими про зміни, що відбуваються у міжнародній бібліотечній сфері. З інформаційного листка "Бібліотекар України" ми довідуємося про діяльність Асоціації і головні події в бібліотеках України, про ювілеї і визначні дати. Бібліотекарям дуже приємно отримувати поздоровлення від президента УБА. Важливою для нас є і підтримка Української асоціації працівників бібліотек для дітей, яку очолює А.С. Кобзаренко. І гарною підмогою для дитячих бібліотекарів у їхній роботі є журнал "Світ дитячих бібліотек", що видається Асоціацією спільно з Національною бібліотекою України для дітей.
Чудовою новацією, яку підтримали Миколаївські бібліотекарі, стало проведення УБА Всеукраїнських чатів: "Журналу "Бібліотечна планета" -5 років: запрошуємо до розмови"", "УБА назустріч звітно-виборчій конференції", що дозволяє на відстані поспілкуватися з колегами, висловити свої думки про наболілі бібліотечні проблеми, довідатися про думки колег з інших міст України.
А нам є про що розповісти колегам. Визнання наших досягнень найбільш відчутне тоді, коли приїжджають до нашого міста та області на різні бібліотечні форуми, ювілейні заходи або для обміну досвідом фахівці бібліотечної справи з усіх регіонів України. Недаремно Миколаївські бібліотеки визнані в Україні і за її межами серед лідерів творчого підходу до створення нового іміджу сучасної бібліотеки, а саме - у впровадженні інноваційних ідей, новітніх інформаційних технологій та модернізації всієї бібліотечної галузі. Здорова конкуренція, високопрофесійні керівники, зацікавленість і підтримка з боку обласної та міської держадміністрацій, а також активність Миколаївської обласної бібліотечної асоціації - це ті фактори, що піднімають наші провідні бібліотеки на ще вищий ступінь розвитку.

Хоча Асоціація і юридично зареєстрована, має свою печатку, рахунок у банку, вона все ж таки громадська організація. Все, що доводиться робити членам Правління, - справа добровільна і виконується на громадських засадах, деколи за рахунок часу, необхідного для виконання своїх основних обов'язків. Але повною мірою компенсують усі ці витрати результати нашої діяльності -вдячність бібліотекарів та ветеранів бібліотечної справи, яким наша робота приносить користь. Коло питань і проблем, що піднімаються та вирішуються МОБА, широке та різноманітне, це і: збереження мережі масових і відомчих бібліотек, удосконалення системи підвищення кваліфікації бібліотечних кадрів, налагодження партнерських стосунків з державними структурами та іншими громадськими організаціями, допомога ветеранам бібліотечної галузі.
Одним із насущних питань нашого часу є впровадження новітніх інформаційних технологій у практику роботи бібліотек. Миколаївські бібліотекарі, об'єднавши зусилля, не перший рік йдуть цим шляхом і вже мають серйозні наробки у цьому напрямку. Розширюється комп'ютерна мережа бібліотек міста й області. Більшість великих бібліотек міста і деякі районні відкрили Інтернет-центри або мають вихід до мережі Інтернет та створили свої досить насичені цікаві Web-сайти. Електронні ресурси, якими володіють бібліотеки, дозволяють оперативно задовольняти різноманітні запити користувачів, як дорослих, так і дітей. Дев'яносто дев'ять відсотків бібліотек членів МОБА працюють за єдиним програмним забезпеченням "Ірбіс", що і дало можливість розпочати створення зведеного корпоративного каталогу періодичних видань бібліотек регіону під методичним керівництвом Миколаївської державної обласної наукової бібліотеки ім. А. Гмирьова. Корпоративна каталогізація є початковим етапом створення Миколаївської регіональної корпоративної бібліотечної системи і сприяє підвищенню соціальної ролі бібліотек, формуванню їх позитивного іміджу.
Багато заходів, проведених Правлінням МОБА, спрямовано на організацію підвищення кваліфікації бібліотечних працівників, на інформування бібліотечної громадськості про інноваційні зміни, професійні досягнення наших колег в Україні та за її межами. І цій роботі сприяють:

  • проведення "круглих" столів та інформаційних брифінгів за результатами міжнародної Кримської конференції, учасниками якої протягом п'яти років були майже всі члени Правління МОБА;
  • проблемно-модульне навчання бібліотекарів на базі Миколаївського регіонального відділення Центру безперервного інформаційно-бібліотечного навчання при УБА;
  • проведення інформаційного брифінгу для директорів шкіл, організаторів позакласної роботи, депутатів міської ради на тему "Створюємо єдиний освітній простір";
  • традиційна участь МОБА на щорічній регіональній виставці "Освіта нового тисячоліття" та ін.

Разом з Миколаївською філією Київського національного університету культури і мистецтв Асоціація працює над цільовою програмою "Кадровий бібліотечний ресурс регіону", спрямованої на збереження бібліотечної професії, популяризацію її серед старшокласників. З цією метою в усіх бібліотеках міста й області у квітні-травні цього року було проведено акцію "Так! Бібліотечній професії". Популяризації нашої професії, виявленню найбільш професійно підготовлених, творчих бібліотечних особистостей сприяють також конкурси "Кращий за професією", підсумки яких звичайно підбиваються до Дня бібліотек. Щодо нашого професійного свята, то Правління МОБА завжди бере активну участь у його організації. Проводяться спільні вечори, зустрічі, конкурси, які зближують бібліотекарів усіх систем та відомств. Найбільш запам'яталася і сподобалася прогулянка на катері річкою Південний Буг більше ніж сімдесяти бібліотечним працівникам, які дружно і весело відпочили, ближче познайомилися, помилувалися прибережною красою міста.
Щоб діяльність нашої організації була більш прозорою і відкритою для всіх, створено прес-центр і випускається щоквартальний інформаційний вісник "Библиоас", який з кожним випуском стає більш змістовним і цікавим. Ті, хто встиг ознайомитися з останнім випуском, напевно, звернули увагу на позитивні зміни в його змісті. Дійсно, "Библиоас" "подорослішав"! Солідності йому додають статті відомих миколаївських викладачів вищої школи: кандидата філологічних наук Е. Мирошниченко, доцента А. Хорунжого та ін. Чудово, що авторами нашого видання стають представники громадських організацій, як наприклад, голова Пушкінського клубу А. Золотухін. Поява проблемних статей свідчить про довіру до нашого періодичного видання, про впевненість авторів у тому, що їх почують ті, від кого залежить вирішення багатьох бібліотечних проблем. Гарною прикметою вважаю появу в "Библиоасе" відгуків читачів про свої "рідні бібліотеки", віршів молодих Миколаївських поетів. Досить багато корисної і необхідної інформації можуть почерпнути бібліотекарі області зі свого професійного видання.
Одним зі своїх перших досягнень бібліотечної асоціації є створення Ради ветеранів бібліотечної праці. Знання, досвід, мудрість, розважливість та виваженість у судженнях і вчинках - це той неоціненний життєвий багаж, що передають ветерани молодим бібліотекарям. Активна життєва позиція голови Ради та його членів допомагає підтримувати бібліотекарів, які пішли на заслужений відпочинок. Поздоровлення ветеранів із днями народження і ювілеями, відвідування хворих, пошук спонсорів і забезпечення продовольчими пайками тих, хто бідує, виступи у пресі, наставництво молоді - ось неповний перелік справ, якими займається Рада. Традиційними стали щорічні свята, що організовує для ветеранів-бібліотекарів Правління МОБА разом з Радою.
Для подальшого розвитку бібліотечного громадського руху важливо активно налагоджувати партнерські відносини з іншими громадськими організаціями, і ми маємо багато партнерів, з якими ми підтримуємо дружні зв'язки, проводимо спільні заходи, вирішуємо загальні проблеми. Членом нашого Правління є голова Обласного фонду культури. Постійні наші партнери - Народно-демократична партія, Партія промисловців і підприємців, Миколаївський фонд "Жіноча перспектива", товариство "Україна-Німеччина", Обласна Рада національностей, Клуб аматорів фантастики, Товариство Червоного хреста. У роботі нашої Асоціації ми спираємося і на підтримку інших установ культури: Університету культури і мистецтв, училища культури, музичних шкіл, театрів, музеїв.
У Миколаївської бібліотечної асоціації, як і у будь-якої іншої, крім досягнень, звичайно ж є і чимало проблем. Головна з них полягає в тому, що МОБА, маючи статус обласної, не завжди має можливість оперативно поширювати свій вплив на районні і сільські бібліотеки. Крім того, не всі члени Правління досить активні, не завжди добра ініціатива доводиться до кінця, а головне - це відсутність централізованих фінансових засобів для більш предметної діяльності. Спонсорство поступово "виходить з моди". Виходить, що усе фінансування замикається тільки на мізерних членських внесках і невеликих пожертвуваннях сумлінних членів Правління.
І все-таки з кожним роком Миколаївська бібліотечна асоціація міцніє, поповнюється новими членами, розширює свій вплив. Ми прагнемо працювати так, щоб про нас знали, щоб бібліотекарі відчули потребу в такій громадській організації і побачили користь від її діяльності.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей