Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Новини з регіонів

Галина Сидоренко,
завідуюча відділом ЦДБ ім. А.П. Гайдара м. Севастополя
Олена Панченко,
завідуюча відділом ЦДБ ім. А.П. Гайдара м. Севастополя

Від книжкової колекції - до віртуальної освітньої бібліотеки

У Севастопольській центральній дитячій бібліотеці ім. А.П. Гайдара працює нетрадиційний структурний підрозділ - інформаційно-ресурсний центр "Lіngva" (ІРЦ). А розпочалася його діяльність з того, що у лютому 2003 року нашу бібліотеку відвідали волонтер Корпусу Миру США Джиннi Дрiзлейн і представники Посольства США в Україні, які запропонували співробітництво і передали бібліотеці комп'ютери, колекцію книг, аудіо- і відеокасет, CD англійською мовою. Тут були і література з країнознавства, книги для читання, посібники для вивчення англійської мови -книги поліграфічно досконалі та унікальні за змістом. Використовуючи їх, будь-яка людина, що вивчає зарубіжну культуру і розвиває свої мовні навички, отримає для себе необхідну інформацію. Передбачаючи великі перспективи, ми і створили на базі подарованої техніки та колекції, а також фонду сектору іноземної літератури відділу бібліотеки "Світ підлітка" інформаційно-ресурсний Центр "Lіngva". Такі центри вже функціонують у наших давніх творчих партнерів, а саме у гімназіях №№ 2 і 7.
Презентація нашого Центру, на яку було запрошено викладачів англійської мови навчальних закладів різного рівня, студентів, представників книготорговельних організацій, волонтерів Корпусу Миру США та програми ІATp/ІREX, відбулася у березні 2003 року. Зміст представлених тут видань отримав найвищу оцінку присутніх, і протягом минулого року з ними ознайомилися учні, вчителі, викладачі. І відрадним є те, що цей фонд постійно змінюється, поповнюючись новою навчальною літературою, творами класиків зарубіжної літератури, книгами з психології і з методики викладання природничих наук для вчителів. У лютому 2004 року бібліотека отримала книги, журнали, компакт-диски та аудіо-, відеокасети від українсько-американського благодійного фонду "Сейбр-Світло" (Львів) при сприянні Посольства США в Україні. Для повноцінного розвитку і більш ефективної діяльності Центру волонтери Корпусу Миру подарували ноутбук, принтер, вiдеоплеєр. Серед користувачів відділу організаторів дитячого читання, які активно використовують можливості Центру, є по-справжньому творчі педагоги, які створюють авторські програми з виховання, активно працюють за ними та реалізують на практиці інноваційні технології. Всі, хто звернувся до послуг Інтернет, отримали доступ до необмеженої кількості автентичної інформації іноземною мовою та можливість користуватися різними комунікаціями: електронною поштою, Інтернет-конференціями, форумами, чатами, і виявилося, що Інтернет-ресурси з англійської мови дуже потрібні.
Зміна контингенту користувачів, зростаюча потреба у додаткових джерелах інформації, необхідність поповнення комп'ютерного парку спонукали до написання проекту за грантом "Створення освітньої віртуальної бібліотеки "EDUCATІON ODCH" (докладніше про проект можна довідатися на сайтi за адресою www.odch.іatp.org.ua). Наш проект "Відкритий доступ до освітніх ресурсів" з дев'яноста, представлених на конкурс, увійшов до числа чотирнадцяти переможців і одержав найвищу грошову оцінку - 4300 доларів, що дозволило нам придбати 5 комп'ютерів та 2 принтери. Головна мета проекту - надання безкоштовного доступу до мережі Інтернет творчо працюючим педагогам, студентам, старшокласникам, які займаються дослідницькою діяльністю. Відповідно до проекту користувачі відділу організаторів дитячого читання можуть проходити безкоштовні тренінги з навчання роботи на ПК за різнорівневими програмами, а працівники дитячих бібліотек - вивчати англійську мову за допомогою волонтера Бетті Келлi. Тобто, створюється гібридна бібліотека "EDUCATІON ODCH", яка містить електронні бази даних: "Закон і освіта", "Інноваційні й освітні програми", "Нове в освіті", "Англійська для всіх", і в якій користувачі безкоштовно навчаються працювати на ПК і в Інтернет, діти вивчають англійську мову в створеному тут Англійському клубі. (Інформація на сайтi ЦДБ ім. А.П. Гайдара (www.chіldlіb.іuf.net.)).
Завдяки впровадженню новітніх інформаційних технологій стали можливими інтерактивні міжнародні діалоги з обміну досвідом і технологіями у сфері освіти за допомогою програми ІCQ. Наші постійні співрозмовники в режимі реального часу - педагоги з Москви, Херсона, Миколаєва, Сімферополя.
Для актуального і оперативного задоволення запитів користувачів створюється електронний каталог ресурсів ІРЦ "Lіngva". Складнощі, пов'язані із знанням англійської мови, що виникають при складанні цього каталогу, нам допомагають долати волонтери - студенти факультетів іноземних мов севастопольських вузів. Вони вже написали анотації до книг з фонду Центру російською та англійською мовами, розробили тематичні картотеки медiаресурсiв, драматизацiй, розмовних тем для учнів, сценаріїв свят, які друкуються на сторінках періодичних видань - газетах "Englіsh", "Englіsh for chіldren", "Englіsh for kіds and adults" та журналів "Speak out", "Kіd".
Продовженням цього проекту став проект "Educatіon ODCH-ІІ. Expendіng the network", завдяки якому читачі двох дитячих бібліотек-філій у Ленінському і Балаклавському районах м. Севастополя отримали безкоштовний доступ до мережі Інтернет. У плані його реалізації - створення двох Центрів, аналогічних ІРЦ "Lіngva", створення Web-сайтiв бібліотек, баз даних "Балаклава: минуле і сьогодення", "Літературна Балаклава", віртуального Музею рідкісної книги.
Сподіваємося, що цей досвід не залишиться непоміченим, і наша бібліотека та її користувачі придбають нових партнерів для активного взаємообмiну інформацією.

Редакція журналу "Світ дитячих бібліотек" приєднується до поздоровлень Правління Асоціації
і колективу ЦБС для дітей м. Севастополя і щиро вітає голову правління, заслуженого
працівника культури України, директора ЦБС для дітей м. Севастополя Світлану
Анатоліївну Капранову з нагородженням почесним знаком "За багаторічну і плідну працю в області культури", який вона отримала від Міністерства культури і мистецтв України. Бажаємо їй міцного здоров'я, творчих успіхів і щастя!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей