Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Пропустить Навигационные Ссылки.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві


Слово головного редактора

Анастасія Кобзаренко,
генеральний директор НБУ для дітей

Нащадки пам'ять бережуть

"Хто забуває минуле - не вартий майбутнього", - справедливість цього крилатого вислову перевірено часом. Непросто зрозуміти те, до чого не був причетний, що сам не бачив і не відчував. Важко визначити рівень небезпеки, коли вона тобі не загрожує, та зробити висновки, коли ти не впевнений.
Час стирає відбитки буденності на сходинках вічності, але він не владний над величчю подвигу. Чим далі від нас в історію відходять героїчні сторінки життя нашого народу, тим яскравіше постає велич героїв-патріотів, які мужньо виборювали для своїх нащадків щасливе майбуття.
Сьогодні в умовах розбудови України як суверенної держави перед дитячими бібліотеками України стоїть складне і відповідальне завдання - виховати патріота, свідомого громадянина держави, який буде прагнути волі, любити свою Батьківщину, працювати для її процвітання, матиме національний світогляд і з повагою ставитиметься до рідного та інших народів, шануватиме свої та їхні звичаї і традиції. І останнім часом саме питанню патріотичного виховання підростаючого покоління у нашій державі приділяється особлива увага. У жовтні 2000 року було прийнято Закон України "Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.", у листопаді 2003 року - Закон України "Про загальнодержавну програму підтримки молоді на 2004-2008 роки", третій розділ якої присвячений патріотичному вихованню молоді. На сесії Верховної Ради від 22 вересня 2004 року було заслухано проект закону "Про патріотичне виховання молоді на період 2004-2008 роки". Патріотичне виховання дітей та підлітків - складна проблема, яка потребує вирішення на загальнодержавному рівні та вимагає спільних зусиль державних, громадських, політичних організацій і установ, що опікуються проблемами дітей. Саме бібліотека має високий культурний, духовний, інтелектуальний потенціал, освічених фахівців, володіє безцінними книжковими скарбами, завдяки чому вона може здійснювати значний вплив на формування патріотичного світогляду підростаючого покоління.
У 2003 році в день святкування Перемоги у Великій Вітчизняній війні у рамках акції "Єдність поколінь" було оголошено Всеукраїнський конкурс дитячої творчості "Нащадки пам'ять бережуть", організаторами якого стали Державний комітет України у справах ветеранів, Українська спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), Національна бібліотека України для дітей за підтримки народного депутата України В.М. Асадчого. Найактивнішу участь у конкурсі взяли Одеська (58 дітей), Київська (40), Донецька (32), Луганська (31) та Миколаївська (26) області. На адресу оргкомітету від 384 юних читачів надійшло 433 роботи. Свої творчі доробки готували не лише окремі діти, але й цілі класи, групи, серед яких були члени літературних студій, пошукових клубів, організатори музеїв бойової слави тощо. Заслуговує на подяку організаційна робота обласних дитячих бібліотек та представників Держкомітету України у справах ветеранів на місцях та ветеранів-"афганців", що надавали методичну й організаційну підтримку проведенню конкурсу.

Героями творчих робіт стали як вигадані персонажі, що втілюють узагальнений образ захисника Вітчизни, так і конкретні особи, знайомі дітям особисто чи з розповідей інших. Та все ж найбільше робіт присвятили онуки і правнуки своїм дідусям і бабусям, чия доля була обпалена полум'ям війни. Більшість юних конкурсантів ніколи не бачили тих героїчних людей, кому адресовані їхні твори, вони знають про них лише зі слів старших членів сім'ї, вчителів, бібліотекарів. Діти з гордістю розповідали про славне минуле своїх рідних, з яких вони беруть приклад та формують свої життєву позицію і світогляд. За словами дітей, у їхніх родинних архівах як найцінніший скарб зберігаються вицвілі від часу фотографії, солдатські трикутники, листівки. Трапляються там і пожовклі клаптики паперу зі страшною звісткою - похоронки.
Підбивало підсумки конкурсу компетентне журі, до складу якого увійшли: голова Держкомітету України у справах ветеранів - С.В. Червонописький, генеральний директор НБУ для дітей - А.С. Кобзаренко, письменник, лауреат премії ім. Лесі Українки, заслужений журналіст України - В.Ф. Василашко, заслужений художник України, директор галереї "Тау Кита" - В.Ю. Шульга та ін. Переможців визначали за різними номінаціями та віковими групами, а вирішальним критерієм в оцінці творчих робіт було вміння дітей аналізувати і творчо переосмислювати тему. Результати конкурсу та роботи переможців виставлено на сайті НБУ для дітей за адресою: http://www.chl.kiev.ua. Ось деякі з них.

"Во имя будущей жизни" Наталя Кузьменко,
с. 1 Травня Обухівського р-ну
Київської обл.

"Дідусева пілотка" Валентина Бурделяк, м. Радивилів
Рівненської обл.

"З перемогою" Володимир Мисюра, 5 кл.
с. Велика Білозерка Запорізької обл.

"Чекання та спогади" Вікторія Марценюк, 10 р. м. Арциз Одеської обл.
"Юність- 41" Михайло Чабада, 14 р.
с. Улянівка Білопільського р-ну Сумської обл.

Кожна робота, представлена на конкурс "Нащадки пам'ять бережуть", заслуговує на увагу, і коли тримаєш її в руках, то розумієш, що місток між сьогоднішніми дітьми і ветеранами Великої Вітчизняної війни, поколінням ветеранів-"афганців" існує, що юнь цікавиться їхнім бойовим минулим і ставиться до них з повагою. Характерним і цікавим було те, що кожен регіон при проведенні цього конкурсу вміло використовував особливості своїх міст, сіл, їх героїчне минуле та сучасні досягнення. Великий вплив на формування патріотичних почуттів у дітей та підлітків мали заходи, які проводилися у бібліотеках за участю ветеранів війни: героїко-патріотичні читання, зустрічі з ветеранами, літературні конкурси, бібліографічні огляди ... Усе більше часу віддаляє нас від буревію воєнного лихоліття, але пам'ять залишається ...
Члени журі були зворушені небайдужістю дітей до такої складної і неоднозначної теми, а так як на конкурс надійшло дуже багато цікавих і гарних робіт, то оргкомітет прийняв рішення видати збірку кращих конкурсних творів для подальшого їх розповсюдження по бібліотеках, ветеранських та інших громадських організаціях до 60-річчя Перемоги. Відчуття шани до захисників Вітчизни, щирість та задушевність, якими сповнені сторінки дитячих творів, дають підстави сподіватися, що єдність та естафета поколінь у надійних руках молодих.
Конкурс завершився ... Але акція "Єдність поколінь" продовжується, і у 2005 році - Році ветеранів в Україні вона активізується та матиме ще більше значення.

Президент Української асоціації працівників бібліотек для дітей
Анастасія Кобзаренко

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 07.12.2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей