Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Пропустить Навигационные Ссылки.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Ольга Башкатова
директор ОБД "Юний читач", м. Запоріжжя

65 років - з дитячими книжками


Запорізька обласна бібліотека для дітей "Юний читач" у статусі обласної бібліотеки відзначає свій 65-й день народження разом із Запорізькою областю, яку було створено у 1939 році. Згідно з архівними документами бібліотеки в Олександрівську (нині Запоріжжя) організовувалися при школах та призначалися для народних вчителів, земських службовців, і їх книжкові фонди складалися здебільшого з підручників. Перша бібліотека для широкого загалу в нашому місті була заснована у 1890 році енергійною, невтомною людиною, великим книголюбом - Борисом Яковичем Штерном. Він відкрив її у своєму домі. У бібліотеці було понад 3000 томів - в основному художня література, журнали, в тому числі і дитячі ("Игрушечка", "Родное слово", "Малютка"), твори з філософії, педагогіки, економіки. Користувалися бібліотекою не тільки дорослі читачі, але й учні, причому, за читання книг та журналів бралася платня, але невелика, доступна і для незаможних жителів, особливо молоді.
Питання про створення міської громадської бібліотеки розглядалися в міській думі 5 листопада 1902 р., але її відкриття відбулося лише у 1905 році, і даних про обслуговування дітей у ній немає. Історичні відомості про дитячий відділ центральної міської бібліотеки датуються 1929 р. Зокрема у постанові президії міської ради від 28.12.1929 р., яка розглядала питання про роботу центральної бібліотеки (нині - Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека ім. О. М. Горького), відзначалося, що в її дитячому відділі налічується всього 1405 прим. книг, що суттєво обмежувало обслуговування читачів-дітей. А першу бібліотеку для дітей на базі дитячого відділу центральної бібліотеки в Запоріжжі було відкрито у 1936 році.
У 1939 році зі створенням Запорізької області всі центральні міські бібліотеки для дорослих і дітей було реорганізовано в обласні, про що повідомляла газета "Большевик Запорожья" від 24 лютого 1939 року: "Запорожская библиотека, что на улице Чекиста, реорганизуется в областную библиотеку со специальным методическим кабинетом. Многочисленная армия районных и колхозных библиотек будет получать здесь систематическую устную и письменную помощь. Городская детская библиотека - единственная в городе. В связи с организацией области она тоже расширяется, превращается в областную детскую библиотеку". Саме з цього моменту і стала самостійно функціонувати обласна бібліотека для дітей. На жаль, даних про її діяльність у довоєнний час не збереглося, оскільки і саме приміщення, і книжковий фонд загинули в полум'ї війни.
Після визволення території області від фашистських загарбників у січні 1944 року роботу бібліотеки було відновлено. Вона розпочала свою діяльність у двох підвальних кімнатах будинку піонерів з книжковим фондом 590 прим., який поповнювався, в основному, за рахунок пожертв жителів міста, а 10 жовтня 1946 року Запорізьким обласним відділом культосвітніх установ бібліотеку було зареєстровано вже як обласну бібліотеку для дітей та юнацтва. За повоєнний період книгозбірня декілька разів змінювала свою адресу, і востаннє, у грудні 1978 року, вона переїхала до будинку № 14 на вул. Спортивній (нині В. Лобановського).
2004рік для "Юного читача" - ювілейний, як Запорізький обласній бібліотеці для дітей їй виповнилося 65. Все вищесказане - далека і близька історія ... Як же живуть бібліотека та її колектив сьогодні? Змінювалися часи, змінювалася і бібліотека. Із маленької, з книжковим фондом 590 прим. книг, вона сьогодні стала найбільшою бібліотекою для дітей у Запорізькій області, головним центром розвитку інтелектуальних та творчих здібностей дітей і підлітків, гнучким, мобільним центром інформації, духовного збагачення дитини.
Головне надбання "Юного читача" - її фонд, який нині складає більше ніж 140 тис. примірників, і послугами бібліотеки щорічно користуються близько 9 тис. читачів, серед яких учні загальноосвітніх, музичних, мистецьких шкіл, студенти педучилищ, вчителі та батьки.
Сьогодні до бібліотеки прийшов якісно новий читач зі своїм особливим світосприйняттям, особистими літературними уподобаннями та сучасними потребами. І відповідно до інтелектуального рівня школярів, ускладнення їхніх запитів, змін у шкільних програмах та введення нових предметів переорієнтовується діяльність бібліотеки. Працівники бібліотеки шукають нові підходи до вже традиційних послуг і впроваджують нові, розширюючи сфери впливу та зміцнюючи зв'язки з зацікавленими людьми, установами й організаціями. Саме зв'язки з громадськістю відіграють все більш важливу роль у діяльності бібліотеки. Особливе місце в "паблік рілейшнз" займають відносини із засобами масової інформації, які рекламують можливості бібліотеки, створюється ринок бібліотечних послуг. Традиційним став показ найяскравіших заходів, що проходять у стінах "Юного читача", в інформаційних програмах місцевих телеканалів. Не обминають бібліотеку своєю увагою і кореспонденти місцевих газет.
Підвищенню рейтингу бібліотеки сприяє пошук сучасних, найбільш привабливих для читачів форм популяризації книги. Перевага, як правило, надається тим, що базуються на дискусійній, комунікативній основі спілкування бібліотекаря і читача. Це і літературні свята та подорожі, літературні турніри й ігри-конкурси, художньо-пізнавальні, творчі, мистецькі години, зустрічі з людьми різних творчих професій. Частими гостями бібліотеки бувають місцеві письменники та поети, актори театрів, журналісти, наукові співробітники музеїв, творчі колективи дитячих телевізійних передач, видавці книг.
Що ж до тематичної спрямованості заходів, то вони враховують особисті уподобання читачів, реалізують соціальне замовлення загальноосвітніх шкіл та інших установ, які працюють з дітьми.
Цікавими заходами заявили про себе творчі об'єднання, що діють при бібліотеці. Це Мала академія народознавства, клуб цікавих зустрічей "Дозвольте відрекомендувати", ляльковий театр та інформаційно-освітній центр "Медіа-Арт".

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 15.10.2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей