Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Наші ювіляри
Галина Омельченко


Луганській обласній дитячій - 65!

    У листопаді 2003 року Луганська обласна бібліотека для дітей відзначає 65-й день народження. Це дуже великий термін, майже ціле життя. А скільки подій відбулося за цей час! Ювілей - це не тільки історична дата, але й межа, яка дає можливість збагнути пройдений шлях, згадати щирим словом тих, хто зробив значний вклад у спільну справу, і звичайно, побудувати плани на майбутнє.
Наша бібліотека - ровесниця Луганської області. Статус обласної вона одержала у 1938 році, а до цього функціонувала як центральна міська бібліотека для дітей і розміщувалася у приміщенні бібліотеки для дорослих, займаючи 20 кв.м.
    Великою Вітчизняною війною було перервано творчу працю колективу і тільки після звільнення міста, 14 лютого 1943 року, розпочалася копітка робота. Одним з головних завдань було відновлення книжкових фондів, які за роки війни було майже знищено, але вже у 1949 році бібліотека, знаходячись у тому ж приміщенні, обслуговувала 7,0 тисяч читачів, а її книжковий фонд складав 17,0 тисяч примірників. І всеодно, внаслідок низької книгозабезпеченості (2,4 прим. на одного читача) задовольнити запити читачів було дуже важко.
    Важливою подією у 1957 році стало рішення місцевої Ради про виділення нового приміщення для Луганської обласної бібліотеки для дітей. Це був перший поверх двоповерхового будинку, який за площею не зовсім задовольняв бібліотеку, але ж на багато покращив умови обслуговування читачів (було організовано відкритий доступ до книжкових фондів). Бібліотека розвивається, вдосконалює структуру, штатний розклад, активізує свою діяльність, створює власний імідж та поступово займає достойне місце серед закладів культури області.
    На початку 60-х років пріоритетною стає індивідуальна робота з читачами, яка базується на вивченні інтересів, захоплень читацького досвіду дітей. Ведеться робота що максимального охоплення дітей обласного центру читанням, за мету ставиться досягти 100% залучення до бібліотек. І це дає позитивні результати, а саме зростає кількість читачів, відвідувань та книговидач.
    Зростає роль обласної дитячої бібліотеки як методичного центру для бібліотек області. Всі структурні підрозділи бібліотеки разом з науково-методичним відділом активно надають методичну та практичну допомогу низовим бібліотекам. Лише протягом 1962 року було здійснено 55 виїздів, розроблено та видано 14 методичних листів, 4 методико-бібліографічних матеріали, узагальнено 4 досвіди роботи тощо.
    Новим етапом подальшого розвитку бібліотеки та утвердження її авторитету було відкриття у грудні 1965 року в центрі міста нового приміщення для обласних бібліотек. Розпорядженням Обласної Ради перший поверх та перший ярус книгосховища загальною площею 1 тис. кв.м виділяється обласній бібліотеці для дітей. Інші поверхи займає ОУНБ ім. Горького. Знову доля розпоряджається так, що дві обласні бібліотеки знаходяться під одним дахом і надалі спільно вирішують найскладніші проблеми, пов'язані з обслуговуванням читачів різних вікових категорій.
Завдяки вдалому розташуванню бібліотеки у мікрорайоні, де знаходиться 5 загальноосвітніх шкіл, майже в 2 рази зросла кількість читачів та книговидач, а середня відвідуваність - з 7 разів до 10,3 і книжковий фонд складав 127,5 тис. примірників. У бібліотеці починають функціонувати відділ центрального книгосховища (ЦКХ) і сектор обмінно-резервних фондів.
    Поряд з цим бібліотека займається організацією та розвитком мережі дитячих бібліотек області, а в період 1974-1980 рр. здійснює величезну роботу щодо їх централізації.

    Новим змістом, інноваційними формами наповнюється діяльність бібліотеки з початку 90-х років. Вся робота спрямована на творчий розвиток читачів, їх естетичне виховання. Значного розвитку набуває робота читацьких об'єднань, гуртків ("Колокольчик", "Лялька і книга", "КІД", "Орієнтир"). Активізується сімейне читання, результатом цього стало створення в бібліотеці клубу для дітей і батьків "Світличка". Зростає інтерес до дитячої книги та літератури з питань виховання школярів з боку вчителів, вихователів, керівників гуртків тощо. Для роботи з організаторами дитячого читання відкривається відділ позастаціонарного обслуговування. У масовій роботі з читачами подальшого розвитку набувають активні форми популяризації літератури, це ігри-конкурси, презентації, бібліошоу, бібліографічні лабіринти і т.ін.
    Сьогодні Луганська обласна бібліотека для дітей - базовий заклад дитячої культури регіону, де співпрацюють діти та дорослі, де юні користувачі перебувають в атмосфері краси, гри та фантазії. Щороку її відвідують 11,0 тис. дітей віком до п'ятнадцяти років та організаторів дитячого читання, до їх послуг надається книжковий фонд, який складає майже 160,0 тис. примірників та 181 назву періодичних видань.
    Постійно вивчається і аналізується рівень задоволення запитів користувачів та їх інформаційних потреб, розширюється сфера впливу бібліотеки, як головного центру з питань дитячого читання в області. Проводяться анкетні опитування "Книга року", "Бібліотека. Читач. Книга", "Твої улюблені газети та журнали", "Сучасний читач та бібліотека".
Незважаючи на економічні труднощі, щороку фонд бібліотеки поповнюється майже 4,0 тис. примірниками. Сформовано якісний за складом фонд довідкових та енциклопедичних видань з різних галузей знань. До відділу мистецтв надходять нові сучасні види відео і музичних видань.
    Розпочато процес створення електронної бази фактографічних даних з краєзнавства "Кращі люди Луганщини", "Автор і книга".
    Бібліотека працює у співдружності з палацами дитячої та юнацької творчості, музичними школами, краєзнавчим та художнім музеями, еколого-натуралістичним центром, театром ляльок. Періодично обслуговує дитячі лікувальні установи санаторного типу, дитячий будинок, дитячий притулок для неповнолітніх, табори літнього відпочинку, пришкільні табори під час канікул.
    Викликають велику зацікавленість дітей, дорослих та представників засобів масової інформації щорічні святкові заходи, присвячені Тижню дитячої книги, Новорічним та Різдв'яним святам, презентації книжкових серіальних видань, а також окремих книжок, які заслуговують на увагу читачів. Декілька років плідно працює Школа творчої особистості "Створи себе сам", літературна студія "Проба пера", Центр Інтернет-журналістики. Кращі роботи юних журналістів та поетів відображаються на власній web-сторінці бібліотеки, та надсилаються на адресу УМКИ.
    Як методичний центр бібліотека здійснює керівництво 62 дитячими бібліотеками області, організовує заходи щодо підвищенню фахової кваліфікації, надає консультативну допомогу бібліотечним закладам інших відомств, що обслуговують дітей. Щорічно проводяться обласні семінари для заступників директорів ЦБС по роботі з дітьми, інших категорій бібліотечних працівників, конкурси-огляди діяльності бібліотек за різними напрямами роботи.
    Видавнича діяльність бібліотеки представлена різноманітними матеріалами. Останні з них: досвід роботи клубу дітей-інвалідів "Вікно в світ" Новопсковської ЦРДБ, бібліографічний посібник "Наш земляк - великий Даль" (для учнів 5-9 кл.), методичні рекомендації з популяризації творчості дитячого поета - земляка Й. Курлата "Він був родом з дитинства", збірка кращих робіт учасників конкурсу дитячої творчості "Наш земляк - великий Даль", "Книжкины именины" тощо.
    Адміністрація бібліотеки при підтримці управління культури та мистецтв Луганської облдержадміні-страції постійно піклується про створення умов для повноцінної творчої діяльності колективу.
    Протягом останніх двох років у бібліотеці значно вдосконалено технічне оснащення відділів, розпочато процес запровадження нових інформаційних технологій, придбано якісну розмножувальну техніку, комп'ютерне, сучасне музичне обладнання, кінокамеру.
    Штат бібліотеки складає 46 чоловік, з них - 33 бібліотечні спеціалісти, що працюють у 9 відділах. Переважна більшість з них висококваліфіковані фахівці, які зростали на кращих традиціях старших поколінь ОДБ. Більше 25 років віддали бібліотеці А.Ф. Гайворонська, Г.Д. Тиванюк, Л.В. Кікоть, В.І. Зайцева, Г.К. Севостьянова, Ю.Р. Кузнєцова, Т.Ф. Черевко, З.С. Остапенко, Л.М. Маруда. Щедрість душі і справжнє захоплення своєю справою, любов до дітей, готовність віддати їм свої знання - це їх особисті якості.
    Не рветься зв'язок поколінь, приходять до бібліотеки нові молоді працівники. Представники молодого покоління тричі ставали переможцями обласних міжгалузевих конкурсів профмайстерності.
В атмосфері злагоди, взаємопорозуміння, спільних творчих задумів, пошуків нового та цікавого наш колектив святкує свій 65-й день народження.

З ювілеєм, рідна Бібліотеко!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей