Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Дитячий калейдоскоп

Валентина Даниленко
головний бібліотекар НБУ для дітей

Обереги пам'яті

Відомому українському письменникові, народознавцю, талановитому вченому Василю Тимофійовичу Скуратівському 25 жовтня виповнилося 65 років. І те, що саме напередодні цієї визначної дати, Василь Тимофійович завітав у гості до читачів Національної бібліотеки України для дітей та зустрівся з юними українцями, є дуже символічним. Бо любов до свого народу, рідної землі, історії та культури своїх предків виховується з дитинства, а бібліотека є саме тим місцем, де дитина має широкий доступ до інформації з цих питань, і де досвідчені фахівці-бібліотекарі допомагають знаходити потрібні видання. А ось, коли перед дитиною виступає живий письменник, до якого можна доторкнутися рукою, запитати у нього про все, що тобі цікаво - таке запам'ятовується назавжди. Під час зустрічі з В. Скуратівським читачі із задоволенням послухали його розповіді про дитинство, значні цікаві події життя, про культуру, історію, мову, звичаї та обряди рідного народу, про нові творчі задуми письменника та його славетні подорожі містами та селами України. Мабуть, не залишилося жодного регіону, де б він не побував, збираючи етнографічні, фольклорні та історико-краєзнавчі матеріали для своїх книжок, зустрічаючись з простими людьми, які саме і є носіями унікальної народознавчої інформації.
Діти дізналися, що народився Василь Тимофійович 25 жовтня 1939 року на хуторі Великий Ліс Коростенського району, на Житомирщині. Тут пройшло його дитинство, яке припало на роки війни та повоєнний час, коли підліткам приходилося заміняти батьків, старших братів та сестер, які не повернулися з фронту. "Моє дитинство і підліткові роки припали на добу ще не до кінця втрачених традицій. З огляду на це, маю завдячувати власній долі, оскільки, вивчаючи й описуючи народознавче розмаїття свого народу, мені легше "оперувати" джерелознавчим матеріалом, адже я був не тільки свідком, а й брав участь у тих дійствах".
Світогляд Василя Скуратівського формувався у часи найбільш цинічного і масштабного винищування більшовиками української нації. Кривавий терор, який було поставлено в основу державної політики, не обминув і родину Скуратівських. Його дядька Гната за національно-патріотичні погляди було заарештовано, а потім у 1938 році - розстріляно. Події тих часів вплинули на формування національної свідомості юнака, виховали і зміцнили його волю та спонукали до натхненної копіткої праці на відновлення незалежної України.
Вперше, як письменник, В.Т. Скуратівський заявив про себе у 1987 році своєю книгою "Берегиня". Вона одразу ж здобула широку популярність тому, що її поява співпала з часом духовного відродження України, палким бажанням людей знати свою минувшину та вивчати духовне життя пращурів. Саме в цей час у школах та вузах України започатковується новий предмет - народознавство, який репрезентує народні традиції, звичаї, обряди, вірування, мораль і філософію. І першим підручником з цього предмета стає книга Василя Тимофійовича Скуратівського "Берегиня". За нею у світ виходить її продовження та доповнення - книга "Посвіт". Далі одна за другою видаються "Погостини", "Обереги пам'яті", "Народний календар", "Покуть", "Місяцелік", "Святвечір", "Вінець", "Дідух", "Русалії". Вже ціле покоління свідомих українців виховане на цих книжках. У багатьох школах, вузах та бібліотеках більше десяти років активно діють народознавчі гуртки "Берегиня", широкого розголосу набули зініційовані В. Скуратівським наукові експедиції "Чумацькими шляхами". З 1994 року побачили світ вже понад 40 номерів народознавчого часопису "Берегиня", засновником і головним редактором якого є Василь Скуратівський.
Багатогранність інтересів вченого дивовижна - це історія, етнографія, народознавство, фольклористика, літературознавство, мистецтвознавство, державознавство, превентивна діяльність тощо. В.Т. Скуратівський - лауреат багатьох премій: ім. М. Островського, "Золоте перо", "За сприяння українській культурі" (Клівленд, США), фундації Антоновичів (Нью-Йорк).
Багато цікавого для себе дізналися юні читачі під час цієї зустрічі, і дуже приємною несподіванкою для них стала презентація письменником своєї нової (вже 20-ої!) книги "Мамина молитва", яка виявила нову грань творчості цієї видатної людини. Це перша збірка художньої прози В.Т. Скуратівського, в якій автор відтворив нелегке життя селян у довоєнні та перші повоєнні роки, і, дуже цікаво, що прототипами його героїв стали реальні люди, які пройшли через пекло "збільшовиченої ери". Книга викликала великий інтерес у дітей, вони щиро побажали видатному письменникові, вченому подальших успіхів у творчості на благо нашої славної Батьківщини.
У багатьох народів світу існує повір'я, що людина, яка забуває своїх батьків, не дотримується звичаїв, обрядів, традицій свого народу, карається Богом і людьми. Така людина блукає по світові і ніде не може знайти собі притулку, вона стає втраченою для свого народу. Таких людей, які цуралися чи нехтували історичною пам'яттю, українці в давнину зневажливо називали "людина без роду-племені". І, мабуть, сьогодні, як ніколи, дуже важливо, щоб кожен свідомий громадянин знав правдиву історію свого народу, його традиції, звичаї і обряди, зберігав, примножував і передавав все це у спадок прийдешнім поколінням.
Ми низько вклоняємося відомому письменнику, народознавцю, талановитому вченому Василю Скуратівському за той вагомий внесок, який він робить для збереження та відродження духовної культури українського народу.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей