Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Пропустить Навигационные Ссылки.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Н о в и н и   з   р е г і о н і в




Ювілей скарбниці знань




Дніпропетровській обласній бібліотеці для дітей виповнилося 80 років. Багато це чи мало? З огляду історії це невеликий строк.

Міська громадська бібліотека була у Дніпропетровську (тоді Катеринославі) ще на початку століття. З архівних звітних документів 1902 р. відомо, що книжковий фонд цієї бібліотеки складав 1098 прим., книговидача - 7287, а читачів було 11615. Відвідували її, переважно, діти молодшого та середнього віку із заможних сімей, бо треба було платити 25 копійок у місяць за одну книжку. Тоді користувалися попитом твори Ф. Купера, В. Скотта, П. Єршова, а також дитячі журнали "Родник" і "Всходы". До революції 1917 року при бібліотеці працював сімейно-педагогічний гурток.

У 1922 році при центральній міській бібліотеці ім. Жовтневої революції (тепер обласна універсальна наукова бібліотека) відкрився дитячий відділ - так Дніпропетровська бібліотека розпочала свою діяльність. Обслуговували читачів-дітей тоді лише 2 працівники. Згодом, у 1925 році дитяче відділення при центральній міській бібліотеці було реорганізоване у центральну міську бібліотеку для дітей і юнацтва, де працювало вже 4 бібліотекарі. Йшли роки, бібліотека набувала досвіду, узагальнювала його, розширюючи сферу своєї діяльності на всі дитячі бібліотеки області. 13 квітня 1935 року бюро Дніпропетровського обкому КП(б)У постановило, "враховуючи великий досвід масової роботи центральної дитячої бібліотеки рекомендувати перетворити в показову бібліотеку, яка б передавала досвід роботи районним дитячим бібліотекам". З роками бібліотека поповнювала свої фонди, все більше й більше дітей ставали її читачами.

Розпочалася Велика Вітчизняна війна. Було зруйновано бібліотеку, дуже постраждали бібліотечні фонди та документація. Здавалося, що відродити бібліотеку неможливо. Але коли після визволення м. Дніпропетровська повернулися з евакуації фонди бібліотеки, вона майже відразу відновила свою діяльність - почалося обслуговування читачів-дітей. Знову, як і колись, стали відбуватися цікаві зустрічі, обговорення прочитаних книжок, літературні подорожі тощо. Згодом бібліотека переїжджає до казкового затишного будинку, який є пам'яткою архітектури (побудовано його у 1880-1890 рр. Іоною Майданським).

За 80 років наша бібліотека стала рідною для багатьох поколінь читачів. Колишні юні сьогодні приходять сюди вже зі своїми онуками, прилучаючи їх до невичерпного мудрого джерела. Серед наших читачів є цілі династії зі столітнім загальним читацьким стажем. Бібліотека, пам'ятаючи про своїх постійних та активних читачів, вирішила присвоювати їм звання "Почесний читач бібліотеки". Першим цю почесну відзнаку отримав Борислав Тимофійович Карапиш (його читацький стаж понад 60 років). Він є членом Національної Спілки письменників України і редактором збірки творчо обдарованих читачів-дітей "Ластів'ята". У бібліотеці створені умови для творчого самовираження дитини і підтвердженням цьому є те, що у 2000 р. вийшло в світ перше видання збірки творів 53 обдарованих дітей Дніпропетровщини "Ластів'ята" (підготовлено до друку вже друге видання). Вірші багатьох юних поетів пройняті справжньою й щирою любов'ю до мами, до життя, до Батьківщини, природи та школи. Неодноразово на обласному телебаченні організовувались передачі, присвячені обдарованим дітям, а також виступи у програмі "З душі і серця". Бібліотека пишається своєю дружбою і творчими стосунками з секцією дитячих письменників Дніпропетровського відділення Національної Спілки письменників України, яку очолює І.М. Прокопенко, та має з нею міцні налагоджені зв'язки. Велику кількість книжок отримала бібліотека в дарунок від майстрів слова М. Чабана, З. Грієвої, І. Прокопенко, Б. Карапиша, Г. Каленіченко та інших.

І до сьогодні пріоритетним напрямком роботи залишається залучення дитини до читання. У відділі обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів велика увага приділяється розвитку культури читання та творчих здібностей маленьких читачів. Діти та їхні батьки запрошуються на різноманітні вікторини, літературні ігри та конкурси, в яких із задоволенням беруть участь, а з вихованцями дитячих садків (№ 14, № 164, № 73) відділ працює за комплексними програмами - Українознавча студія "Калинята" і лекторій "Відкрита книга". У 2001 р. розроблено ще одну цільову комплексну програму щодо поширення сімейних читань "Найсолодший труд душі" (в родинах дошкільників та молодших школярів), яка спрямована на зміцнення добрих сімейних традицій.

Відділ обслуговування 5-9 класів відвідує багато старшокласників, які з часом стають друзями бібліотеки. Тут для них відкриваються клуби, проводяться цікаві зустрічі, презентації книг, театралізовані вікторини, лекторії та вернісажі. Сьогодні у відділі діють такі клуби: "Ліцеїст", "Закон і ми", "Контакт", "Чарівний ліхтар", "Юні дослідники рідного краю", постійними членами яких є учні шкіл № 23, 67, 100. Найбільшого успіху у вихованні читачів можна досягти у співдружності з батьками, тому і приділяється особлива увага такому напрямку роботи. А це - індивідуальні бесіди про дитяче читання, виступи на батьківських зборах, анкетування вихователів дитячого читання тощо. Понад три роки у бібліотеці діє батьківський всеобуч "З людини йде життя дитини" - своєрідний клуб. Відвідування такого клубу та консультації досвідченого психолога допомагають батькам у вихованні дітей та створенні у сім'ї атмосфери поваги і любові.

Відділ мистецтв проводить активну роботу з дітьми різних вікових категорій. У вітальні "Гармонія" на них чекають цікаві зустрічі, "Художній вернісаж" пропонує виставки творів як професіональних митців, так і самих дітей, у лекторії "Вчись розуміти прекрасне" діти знайомляться з шедеврами світового мистецтва і вчаться розуміти його. Для них проводяться екскурсії до Будинку органної і камерної музики, художнього та літературного музеїв, майстерень скульпторів і художників тощо. Час показав, що клуб при бібліотеці - дієва форма залучення читачів до духовної культури.

Доброю традицією стало проведення обласних свят: сімейної вікторини "Пам'ять серця", обласного конкурсу творчих робіт "Діти за злагоду з природою", конкурсу малюнків "Бібліотека дитячих мрій" та інші. З 2001 році було започатковано свято "Віват, читач!", на яке до бібліотеки приїжджають найактивніші читачі з міст і районів Дніпропетровщини. В цікавій оригінальній формі діти представляють своїх улюблених казкових і літературних героїв, захищають свої читацькі інтереси, демонструють знання з літератури, свої творчі здібності та велику любов до книги і бібліотеки. За два роки у цьому святі взяли участь понад 150 дітей. Чотири роки на Дніпропетровщині діє клуб "Професіонал", у якому велика увага приділяється індивідуальній роботі, сучасним напрямкам діяльності бібліотек, спілкуванню бібліотекаря і читача, організації читання. Успішне проведення масових заходів на належному рівні значною мірою залежить від наших спонсорів - Дніпропетровського управління культури облдержадміністрації, обласного комітету профспілки працівників культури, Дніпропетровської кондитерської фабрики, страхової компанії "ДАСК", ТОВ "Ласунка", торгової групи "Рейнфорд", видавництва "Зоря", ТОВ "Біола" та ін.

Всі роки своєї діяльності Дніпропетровська обласна бібліотека для дітей - центр розповсюдження кращого досвіду роботи серед обласних бібліотек (в області міських та районних бібліотек для дітей - 81; сільських та селищних - 480). Відділ удосконалення методики бібліотечної роботи з дітьми надає методичну і практичну допомогу, координуючи роботу цих бібліотек, відділ довідково-бібліографічного та інформаційного обслуговування підготував та видав цікавий бібліографічний словник для організаторів дитячого читаня "Діти та толерантність: шляхи виховання", який публікується додатком до журналу.

Головним надбанням книгозбірні є її фонд, який налічує 172 тис. прим. Формує і постійно поповнює фонд книгами, періодичними виданнями, відеокасетами відділ комплектування, обробки документів та каталогізування, а зберігає і підтримує його у належному стані - відділ зберігання, гігієни та реставрації документів. Більше п'яти років діє благодійна акція "Книгу в дарунок дитячій бібліотеці". Результатом співпраці з "Центром російської культури" (директор Примаков О.В.) було отримання бібліотекою у 2002 році періодичного видання "Популярные ведомости".

Сьогодні нас турбує майбутнє. Ми намагаємось бути на рівні сучасних вимог, завдяки спонсорській допомозі міжнародного фонду "Відродження" отримали комп'ютерну техніку і тепер працюємо за новими інформаційними технологіями.

Нашій бібліотеці щастило на талановитих керівників. Її директором з 1946 по 1966 рік була Марія Матвіївна Рокутова, вчителька за фахом, бібліотекар за покликанням. Після неї тридцять років (з 1966 по 1996 рік) бібліотеку очолювала висококваліфікований фахівець, прекрасна людина Таїсія Гаврилівна Кравченко.

З приходом нового директора, Ольги Іванівни Шарабури, розпочалося нове життя нашої бібліотеки. Після закінчення Київського державного інституту культури вона прийшла до бібліотеки і за два десятиріччя стала справжнім професіоналом. Її висока майстерність, відданість своїй справі, бажання зберегти найкращі традиції ОДБ допомогли їй вірно зорієнтуватися в сучасних умовах і забезпечити гідне, стабільне існування нашої бібліотеки сьогодні. Вагомий вклад у розвиток бібліотечної справи в області вносять наші працівники: В.П. Климець, І.В. Уманова, Л.А. Глушак, О.В. Зубченко, М.М. Чу-гуєва (авторка сценаріїв всіх обласних масових заходів та презентацій). Всі вони працюють у бібліотеці, не зраджуючи своїй улюбленій справі, понад 20 років. З великою вдячністю хотілося б згадати і бібліотекарів-ветеранів, професіоналів високого рівня, таких як: Р.С. Доніну, М.Г. Шу-гаєву, В.Н. Мележко, Р.І. Нековаль, А.І. Добро-деєнко, Л.В. Сіницину та багато інших.

Колектив бібліотеки, перебуваючи у постійному творчому пошуку, робить все можливе для того, щоб не втратити вірність і любов своїх читачів.

Любов Табріна

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 09.11.2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей