Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

С л о в о   г о л о в н о г о   р е д а к т о р а





Свято дитячої книги



Тиждень дитячої та юнацької книги - свято незвичайне, а цього року воно особливе - йому 60. Вперше Всесоюзний Тиждень дитячої та юнацької книги відбувся у Москві, в Колонному залі, навесні воєнного 1943 року. Ініціатором і засновником його став відомий дитячий письменник Лев Кассіль. І з того часу, щороку "Книжчин тиждень" або "Книжчині іменини" стали відзначати по черзі у кожній зі столиць союзних республік колишнього Радянського Союзу. Другий, вже Республіканський Тиждень дитячої та юнацької книги, було проведено в столиці України. Знаменним є те, що у такий складний, опалений війною час держава піклувалася про своє майбутнє - про дітей і приділяла велику увагу дитячій книзі та її визначній ролі у вихованні.

Попри соціально-політичні зміни, що відбувалися у суспільстві, традиція проведення Тижня збереглася і набула загальнодержавного визнання. У незалежній Україні Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги було засновано Постановою "Про започаткування проведення Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги" за № 2/12-г від 22 лютого 1993 року. Згідно цієї Постанови його організаторами стали Міністерство культури України, Міністерство освіти України, Міністерство України у справах сім'ї та молоді, Товариство книголюбів України, Спілка письменників України, Міжнародна асоціація українських дитячих письменників, видавців, діячів культури, Дитячий фонд України, видавництво дитячої літератури "Веселка".

Свято відкриття Тижня дитячої книги - визначна подія для кожної дитячої бібліотеки України, і щороку воно відбувається у різних регіонах нашої держави. Так, у 1996 р. - м. Славутич Київської області; у 1997 р. - с. Романівка Житомирської області, музей-садиба М. Рильського; у 1998 р. - м. Корсунь-Шевченківський Черкаської області; у 1999 р. - с. Калинівка Київської області; у 2000 р. - м. Київ, філіал бібліотеки № 115; у 2001 р. - смт. Козелець Чернігівської області; у 2002р. - м. Вінниця, а 2003 року відкриття ювілейного Тижня дитячої книги пройшло у Києві, в Державній бібліотеці України для дітей.

Привітати шанувальників дитячої книги зі святом до бібліотеки прийшли знані дитячі письменники: Всеволод Нестайко, Дмитро Білоус, Ярема Гоян, Анатолій Качан, головні редактори українських дитячих журналів: "Барвінок", "Соняшник", "Пізнайко", видавці дитячої літератури, представники Міністерства культури і мистецтв України. Театралізоване літературно-музичне дійство "По книжковому всесвіту - у світ дитинства і доброти", учасниками і акторами якого були юні читачі, справило незабутнє враження на присутніх. Весело і цікаво було всім - і дітям, і дорослим.

Особливістю "Книжчиних іменин" є те, що кожного року вони присвячуються визначним подіям та ювілейним датам у громадському і культурному житті як України, так і всього світу. 2003 рік - проголошено Президентом України Роком культури, ЮНЕСКО проголосило його роком В.Г. Короленка (150 років з дня народження). Заходи цьогорічного Тижня були присвячені не тільки цим знаменним подіям, а і видатним письменникам-ювілярам: Н.Л. Забілі (100 років), І.А. Багмуту (100 років), О.Т. Гончару (85 років), Г.Ф. Квітці-Основ'яненку (225 років), А.Г. Костецькому (55 років), С.В. Михалкову (90 років), чиї твори знають та люблять діти. Закриття Тижня - 1 квітня. Присвячено воно Міжнародному дню дитячої книги та Дню гумору.

Тиждень дитячої та юнацької книги був і залишається найпопулярнішим святом юних читачів, творців дитячої книги та дитячих бібліотекарів. Багатогранний за змістом, широкий за віковим діапазоном, він став своєрідним оглядом діяльності дитячих бібліотек України. Сьогодні пріоритетні напрями роботи бібліотек для дітей спрямовані на виконання загальнодержавних програм, указів, а саме: Національної програми "Діти України", Указу Президента України "Про заходи щодо духовності, захисту моралі та формування здорового способу життя громадян", Указу Президента України "Про комплексну програму профілактики злочинності 2001-2005рр"; Указу Президента України "Про Програму роботи з обдарованою молоддю на 2001-2005 рр." та ін.

Але головним для дитячої бібліотеки було і залишається виховання національно свідомого, духовно розвиненого, високоморального громадянина України.



Президент Асоціації
Анастасія Кобзаренко
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей