Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Бібліотека: вчора, сьогодні, завтра

Олена Марчук,
зав. відділом формування та організації фондів і каталогів Львівської державної обласної бібліотеки для дітей

Сучасний стан і особливості комплектування дитячих бібліотек Львівщини

Мережа публічних бібліотек Львівщини на 1.01.2005 р. охоплює 3 обласні бібліотеки, 28 ЦБС, які об’єднують 1353 заклади, в тому числі спеціалізовані для дітей: 1 обласну, 30 міських, 34 районних. Бібліотечно-бібліографічне обслуговування 144 тисяч користувачів–дітей здійснюється бібліотеками, фонд яких налічує 1,2 млн. примірників у містах і майже 725 тисяч у районах області. Середня книгозабезпеченість становить 14 документів.
Бібліотека — центр доступу до інформації, позитивний імідж якої, в першу чергу, формує якісно укомплектований фонд. «Матеріали мусять відображати сучасні тенденції та еволюцію суспільства, а також основні віхи людської діяльності» — з Маніфесту ЮНЕСКО– ІФЛА,1994 р. А саме це можливо за умови систематичного поповнення фондів, а головне — його оновлення. Проблематика цього питання відома всім, хто має безпосереднє відношення до формування інформаційного середовища, представленого бібліотечним фондом. Соціальні зміни значною мірою внесли свої корективи в традиційну систему книгозабезпечення. Відсутність планового виділення коштів на придбання новодруків, зруйнована державна система книговидання і книгорозповсюдження на основі попередніх замовлень, а відтак , відсутність централізованої інформації про вихід у світ нових видань. Все це, в свою чергу, не тільки ускладнює процес комплектування, а й унеможливлює перспективне планування його розвитку.
Протягом останніх років простежується тенденція кількісного зменшення фондів книгозбірень. Цьому є дві причини: перша — списання переважає надходження — 72 тисячі прим. надійшло, 82,5 тис. списали (минулорічні цифри по дитячих установах). Друга — вкрай недостатнє фінансування. Згідно з державною «Програмою поповнення бібліотечних фондів до 2005 року», обсяг фінансування має становити майже 1,5 млн. гривень виключно на закупівлю літератури для дітей (30% загальної планованої суми). Реальна цифра з обласного бюджету становила: 2002 рік — 14 тис. грн. + 4.5 тис. грн. передплата; 2003 рік — 20 тис. + 5,0 тис.; 2004 рік — 0 + 4,5 тис. З місцевих бюджетів: 2002 рік — 444,4 тис. грн. по області; 2003 — 631,5 тис.; 2004 — 729,2 тис., тобто, від 133 до 219 тис. грн. — щорічна припустима сума, яка мала би бути використана на придбання дитячих книг. Середня кількість надходжень в окрему дитячу бібліотеку коливається від 260 до 1 тисячі примірників (без врахування сільських бібліотек-філій).
Яка ж участь обласної бібліотеки в реалізації цієї програми, що триває вже четвертий рік?
Придбання літератури проводиться згідно зі списками, які готуються протягом року і остаточного вигляду набувають після закінчення роботи Форуму видавців. Основні моменти формування підборок літератури це: опрацювання прайс-листів, які надходять на поштову скриньку та електронну адресу бібліотеки; збір інформації про рейтинги новинок у царині дитячої літератури з професійних періодичних видань «КК+», «Книжник Review», «Книжковий огляд», а також з періодики загального спрямування «Поступ», «Львівська газета», «Дзеркало тижня»; складання картотеки видань для дітей, які стали лідерами рейтингових опитувань і визначені лауреатами українських конкурсів «Книжка року», «Книга Форуму», «Краща книга» тощо; складання переліку книг, що пропонується для бібліотек Львівської області. Коригування відповідно до результатів роботи Форуму видавців і внесення відповідних змін до репертуару назв. Перевага надається рідномовній літературі, книгам–переможцям і лауреатам, пізнавальній дитячій літературі та програмним творам.
До списку було внесено: 2003 рік — 41 назва книг (1027 прим.) видавництв «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», ВЦ «Просвіта», «Казка», «Школа» (Київ), «Видавництва Старого Лева», «Каменяр», «Світ», «Червона Калина», «Ранок», «Сінтекс ЛТД», «Торсінг», «УФ Міжнародного молодіжного співробітництва»; 2004 рік 31 назва (1447 прим.) — «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Школа», «Махаон-Україна», «Видавництва Старого Лева», «Піраміда», «Червона калина», «Аверс», «Тезис» (Вінниця), «Деснянська правда» (Чернігів), «Ранок» (Харків). Поповнення фонду обласної книгозбірні для дітей у рамках цієї програми щорічно становить близько 1 тисячі примірників.
Джерелом централізованого постачання бібліотек є галузеві програми поповнення фондів публічних бібліотек на засадах державного замовлення — «Українська бібліотечна серія» і національна програма випуску соціально-значущих видань. Минулорічна «Українська бібліотечна серія» — це майже 170 тис. прим. вартістю 1 млн. 905 тис. гривень. Поповнення обласної бібліотеки для дітей за три роки становить 2 тис. книг. Книгозбірні Львівщини поповнилися 51,5 тис. прим. на суму 800 тис. грн. (у т.ч. 300 книг одержала ОДБ). Щорічно обласна бібліотека подає свої пропозиції щодо формування репертуару назв за цими програмами. І ще разом з колегами з обласних бібліотек м. Львова вирішує проблему фізичного переміщення десятків тисяч книг (вагою до десятка тонн!) за маршрутом «Львів-товарний — вантажний транспорт — бібліотеки». А чи це не можна вважати «особливістю національного комплектування»?
На Львівщині четвертий рік поспіль діє спеціальна регіональна програма підтримки вітчизняного книговидання та покращення стану забезпечення населення українською книгою, на яку з обласного бюджету виділяють кошти на закупівлю книжок, що вже побачили світ. Тут чітко простежується тенденція місцевого постачання. Минулого року передбачалось 442 тис., цього року заплановано фінансування на суму 510 тис. гривень. З 114 назв, включених до переліку, 47 — це репертуар дитячих книг, запропонованих нашою бібліотекою таким видавництвам як: «Аверс», «Видавництво Старого Лева», «Світ», ЛА «Піраміда», «Червона калина», «Сполох», «Веселка», «Школа». Чимало літератури надійшло як подарунки від видавництв, окремих авторів, читачів, громадських організацій, на підтримку акції «Подаруй бібліотеці книгу».
Підсумовуючи сказане, варто ще раз наголосити на таких важливих моментах, як: вирішення питання централізованої інформації про вихід у світ нових видань; фінансового забезпечення програм поповнення бібліотечних фондів, для якісного формування яких необхідні гарантовані кошти, що мають надходити систематично, а не 1 раз на рік, а стосовно регіональної програми книгозабезпечення, то насамперед варто більше довіряти професіоналізму, оперативності і порядності бібліотечних працівників, бо процес комплектування фондів — це пріоритетна сфера фахівців, а не чиновників.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 7/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей