Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Кращі з кращих

І. Тацакович,
директор Івано-Франківської обласної бібліотеки для дітей

Л. Локотош,
зав. відділом Івано-Франківської обласної бібліотеки для дітей

Заснована в рік перемоги

У старовинному будинку на вулиці Міцкевича, 2, який і зараз прикрашає місто Івано-Франківськ своєю архітектурою, знаходиться обласна бібліотека для дітей. Вишукані ряди книжок на полицях бережуть 40-річну історію бібліотеки.

Відлунали переможні залпи, відспівали трембіти — на Прикарпатті починалося будівництво нового життя. Нащадки Івана Франка, Василя Стефаника, Марка Черемшини потяглися до знань, до світла. Дітям Прикарпаття відкрилися двері шкіл, училищ, інститутів, клубів, бібліотек, адже знання без бібліотеки здобути неможливо. Рішенням виконавчого комітету Івано-Франківської Ради депутатів 29 серпня 1945 року було організовано обласну бібліотеку для дітей та юнацтва, а у 1962 році, згідно з наказом обласного управління культури, її було реорганізовано в бібліотеку для дітей з обслуговування книгою учнів 1–8 класів. Ініціатором заснування бібліотеки і її першим директором була В.П. Еліан.

Відкриття обласної бібліотеки для дітей в рік Перемоги стало великою подією для мешканців нашого міста. Бібліотекарі розпочали свою роботу з книжковим фондом 3 тисячі книг, якими обслуговували на той час лише 855 читачів. Велику допомогу у комплектуванні фонду надавали любителі книг, батьки читачів — усі вони дарували свої домашні бібліотеки. Незважаючи на труднощі та негаразди повоєнних років, діти усе одно тягнулися до книжок, і саме дитяча бібліотека стала для них улюбленим місцем. Вони тут готували домашні завдання, читали та обговорювали прочитане, організовували разом з бібліотекарями літературні ранки, вечори, читацькі конференції, диспути. На той час у школах ще не було груп продовженого дня, і дуже часто батьки, ідучи з роботи, заходили до бібліотеки за дітьми, які проводили там увесь свій позашкільний час. Батьки були дуже вдячні бібліотекарям за те тепло і ласку, які вони дарували дітям. Ніхто з працівників бібліотеки не рахувався зі своїм часом, за все бралися з натхненням, ентузіазмом і радістю, в кожну справу вносили творчість, бо усіх єднала любов до дітей та книги. Росла бібліотека, росли читачі, розросталася мережа бібліотек для дітей, а разом з тим, удосконалювалося і обслуговування дітей книгою. За п’ять років в області замість 4-ох дитячих бібліотек було вже — 22. Щороку до штату бібліотеки приходили нові спеціалісти з вищою освітою — Бородіна О.Д., Бєляєва Т.Ф., Дика М.Ф., Міщенко П.П., Гричко І.О., Богданова І.Г., у трудових книжках яких сьогодні є лише два записи: «прийнята на посаду» і «звільнена у зв’язку з виходом на пенсію». Ці люди, наші ветерани, є гордістю і славою нашої бібліотеки.

У 1953 році директором бібліотеки призначають Анну Григорівну Брезицьку, яка на той час пропрацювала на бібліотечній ниві вже 22 роки. Прекрасна людина, талановитий організатор — вона знаходила стежку до серця кожного працівника бібліотеки та читача, добре володіла педагогічною майстерністю і була чудовим бібліотечним фахівцем. За 20 років її директорства бібліотека стала культурним науково-методичним центром області, де з року в рік удосконалювалися форми і методи роботи з користувачами, з'являлися та закріплювалися свої традиції. Завжди цікаво проходили масові заходи під час проведення тижня дитячої та юнацької книги, зимових і літніх канікул, Міжнародного дня захисту дітей та заходи до ювілейних дат.

Минав час, перед бібліотекою поставали нові завдання у вихованні підростаючого покоління. Великий внесок у цю справу зробила наступний директор Галина Миколаївна Колотило — ініціативна, чуйна людина, талант і здібності якої перетворили бібліотеку в культурно-інформаційний, просвітницький центр дозвілля для юних читачів та організаторів дитячого читання.

Святкуючи 60-річчя Великої Перемоги, бібліотека відзначає і своє 60-річчя. Сьогодні є чим пишатися колективу обласної бібліотеки для дітей. Тут працює 7 відділів — обслуговування учнів 5–9 класів, естетичного виховання, інформаційно-бібліографічний, науково-методичний, комплектування, книгозберігання; є ще 4 сектори — бібліотечного краєзнавства, масової роботи, обробки літератури і обліку читачів. Бібліотека підтримує тісні зв’язки з педагогічними колективами шкіл, гімназій, ліцеїв, інститутом післядипломної освіти педагогічних працівників, центром дитячої творчості, дитячою художньою школою, обласним краєзнавчим музеєм, ляльковим театром, еколого-натуралістичним центром учнівської молоді, відділом у справах сім’ї та молоді. При бібліотеці працюють різноманітні об’єднання за інтересами, клуб «Чомусик» та клуб естетичного спрямування «Палітра». Читачі бібліотеки є учасниками та переможцями різних конкурсів, наприклад, Всеукраїнського конкурсу учнівської молоді «Об’єднайтеся ж, брати мої», Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Нащадки пам’ять бережуть», міжрегіонального — «Найкращий читач Форуму 2004». Цей конкурс проходив під гаслом «Час читати» та «Розумні канікули» у рамках ХІ Національної книжкової виставки–ярмарку «Форум видавців 2004 р.» серед школярів — читачів Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Рівненської областей.

Сьогодні бібліотеку очолює молодий енергійний керівник — Ірина Ярославівна Тацакович, за плечима якої методичний досвід та робота заступником директора обласної бібліотеки для дітей. За її керівництва закінчено реставрацію бібліотеки, як пам’ятки архітектури, придбано комп’ютер, цього року планується відкриття Інтернет-центру. До бібліотеки приходять нові кадри і переймають досвід роботи у ентузіастів та ветеранів бібліотечної справи К.П. Піскун, Г.І. Микули, Є.Д. Горбатої, Б.М. Ботюк, Т.М. Назарук, О.Л. Кондратюк, С.І. Несільської. Молодь, шануючи і підтримуючи традиції бібліотеки, вносить у її діяльність свіже, нове і цікаве.

Кожна зустріч з книгою однаково хвилююча і для дитини, і для бібліотекаря, бо вона завжди відкриває юному читачеві досі незнане, веде його у світ прекрасного. До послуг читачів — багатий книжковий фонд та особливе ставлення — теплота, увага, розуміння. Працівники бібліотеки охоче допоможуть підібрати рекомендовану літературу, обов’язково запропонують щось нове, поцікавляться, чи сподобалася прочитана книжка. Чисто і затишно у читальному залі, тут панує атмосфера спокою та якогось особливого настрою, а гарно оформлені тематичні книжкові виставки «Світ твоїх захоплень», «Любителям домашніх тварин», «Майбутнім чемпіонам», «Квітничок у твоїй кімнаті», «Пісенний вернісаж» допомагають дітям у виборі книг, знайомлять з новинками науки і техніки, розповідають про багатий різноманітний тваринний світ, розкривають багатство мистецтва рідного краю.

Активно впроваджуються у бібліотеці нові форми та методи роботи з читачами. Зокрема проводяться масові заходи, спрямовані на розширення та поглиблення шкільних знань, розвиток естетичного виховання, популяризацію кращих творів художньої літератури. А це і поетична година «Бринить струною гілочка весни», літературний ранок «Що за диво ці казки», конкурс віршів про наш край «Серпанками легенькими, казками та легендами повито рідний край», зоовікторина «У царстві тварин», лицарський турнір ввічливості «Із приписів грецької поведінки» тощо. Усім відомо, що перше знайомство з книгою, перші самостійно прочитані вірші, чарівні казки залишаються у пам’яті кожної людини назавжди, і саме тому, особлива увага приділяється найменшим відвідувачам — дошкільнятам та учням перших класів. Для них організовуються багато цікавих заходів з популяризації книги: вікторини, цікаві розповіді, перегляд лялькових вистав тощо.

Як методичний центр бібліотека надає консультативну допомогу бібліотечним закладам інших відомств, здійснює керівництво 38 дитячими бібліотеками області, проводить семінари для заступників директорів ЦБС по роботі з питань обслуговування дітей, організовує заходи з підвищення фахової кваліфікації. Різноманітна й видавнича діяльність бібліотеки: методичні матеріали «Маркетинг у дитячій бібліотеці», «Дитяча бібліотека — як джерело інформації в сучасному загальноосвітньому процесі»,«Підвищення рейтингу дитячої бібліотеки: пошук сучасних привабливих форм популяризації книги», «Бібліотерапія та інноваційні підходи до організації обслуговування дітей» та інші.

Багато цікавих і добрих справ зробив колектив книгозбірні за час свого існування. Цілі покоління читачів вдячні бібліотекарям, справжнім фахівцям своєї справи, за копітку, щоденну працю, за створення духовної скарбниці нашого краю, за те, що вже піввіку бібліотека несе у дитячі серця кришталево прозоре слово письменників і поетів, розкриває красу і глибочінь національної та світової культури, навчає дітей любити й берегти найцінніше надбання людства — Книгу.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей