Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Бібліотечний калейдоскоп

Тетяна Шамаріна,
заступник генерального директора з внутрішньобібліотечної роботи НБУ для дітей

 

Крим збирає однодумців

Тринадцятий рік поспіль гостинна кримська земля приймала учасників Міжнародної Конференції «Крим — 2006». Для м.Судак це ювілейна десята Конференція, яка об’єднала цього року близько 1200 фахівців-однодумців з 26 країн світу, які мали можливість обговорювати актуальні питання, обмінюватися думками і досвідом за темою Конференції «Від інформації — до знань: роль бібліотек, університетів і книжкового ринку».
«Дитяча» секція «Формування інформаційної грамотності у дітей і юнацтва» цього року працювала протягом трьох днів. Представники дитячих, юнацьких та шкільних бібліотек брали участь у круглому столі «Сучасні електронні ресурси для розвитку і освіти дітей», майстер-класі «Для тих, хто не хоче працювати з екологічною інформацією, але змушений це робити» та семінарі «Сучасні методики розвитку інформаційної грамотності у дітей: взаємодія бібліотек різних типів у вирішенні спільних завдань: методики, проекти, програми». У 19 доповідях, запропонованих учасникам «дитячої» секції, піднімалися найрізноманітніші проблеми більш успішного функціонування дитячих, юнацьких і шкільних бібліотек. Найбільший інтерес викликали доповіді: «Інформаційно-освітнє середовище школи, роль і місце шкільної бібліотеки» (Іванова О.В. спецкор. газети «Бібліотека в школі» Видавничого дому «Первое сентября», Москва), «Формування інформаційної культури особистості: методика і технології» (Збаровська Н.В., Храмова О.О., Невська ЦБС, С.-Петербург), «Веб-каталог Національної бібліотеки України для дітей» (ДзюбаН.Й. НБУ для дітей, Київ), «Які ми різні, але ми схожі. Міжкультурне виховання молоді» (Храмцова Н.Є. ЦМДБ ім.О.С.Пушкіна, С.-Петербург), «Навчаємося толерантності у бібліотеці» (Левченко Н.А. ОБ для дітей і юнацтва ім. О.С. Пушкіна, Саратов), «Інноваційна діяльність юнацької бібліотеки як фактор успішного партнерства з молоддю» (БекбилановаГ.А. Кара­гандинська ОЮБ ім.Ж.Бектурова, Казахстан), «Книжки, якими граються, ігри, які читають: ігрова діяльність, як один із напрямків роботи дитячої бібліотеки» (БондаренкоЯ.Л., БазиленкоН.І., ЦБС для дітей, Миколаїв), «Юнацькі бібліотеки Москви в епоху змін» (ПушкарьоваЛ.А. ЦМЮБ ім. М. Светлова, Москва, Росія), «Формування толерантної свідомості у читачів дитячої бібліотеки» (Сальникова Н.В., Панченко О.А., Капранова С.А., Рибакова Н.Б. ЦБС для дітей, Севастополь), «Вектор успіху сучасної дитячої бібліотеки як засіб її професійного зростання» (Гречко Г.С., ЦБС для дітей, Миколаїв).
Досить цікавою і корисною для професійного розвитку була робота секції «Інформаційно-лінгвістичне забезпечення бібліотечно-інформаційних систем», де розглядалися питання сучасного розвитку інформаційно-пошукових мов, розвиток лінгвістичного забезпечення для автоматизованих інформаційно-бібліотечних систем, сучасний стан та перспективи розвитку комунікативних форматів для представлення бібліографічних даних.
Традиційним на Кримській Конференції з 2003 року стало проведення Днів бібліотек різних держав. Цього року проходили: День Москви «Москва — місто бібліотек», День бібліотек Казахстану та День бібліотек України. Під час проведення Дня бібліотек України гості мали змогу не тільки прослухати пленарні доповіді та доповіді презентаційної сесії «Бібліотечне будівництво в Україні за 15 років незалежності держави», а і познайомитися з фотовиставкою «Моя бібліотека», взяти участь в автограф-сесії, на якій автори представили свої видання, а саме підручник КушнаренкоН.Н. «Документо­знавство» (Харків, Україна) та історико-бібліо­графічне дослідження Милясевич І.В. «Періодичні видання Волинської губернії ХІХ-початку ХХ ст.» (Рівне, Україна). Дієвою формою спілкування цього Дня став круглий стіл «Професійні періодичні видання в Україні». Огляд фахових періодичних видань України та презентація журналів «Бібліотечна планета» (Вилегжаніна Т.І. НПБУ, Київ) і «Світ дитячих бібліотек» (Кобзаренко А.С. НБУ для дітей, Київ) викликали жваве обговорення, на якому кожен учасник висловив власну думку щодо цих видань та свої побажання редколегіям. Зокрема говорилося про недостатню кількість актуальних і цікавих матеріалів, які сприяють підвищенню фахового рівня.

Впродовж всієї роботи Конференції працювала виставка «Бібліотечні системи, інформаційна і видавнича продукція», на якій відбулися 12 презентацій нових проектів і програм, компаній і видань, ділові зустрічі та обмін досвідом з розробниками програм — такою насиченою була програма виставки.
Ще і ще раз Кримська Конференція 2006 року засвідчила, що для поступального розвитку сучасного суспільства бібліотеки є і завжди будуть необхідними центрами інформації.

Матеріали конференції стосовно висвітлення
діяльності дитячих бібліотек будуть друкуватися
у наступних номерах мовою оригіналу

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей