Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Новини з регіонів

Наталія Нагорна,
зав. відділом Сумської ОДБ ім. М. Островського

Наша гордість і надія

Сьогодні бібліотечна справа є професією, яка потребує постійного пошуку, роботи над собою, удосконалення професійних знань і підвищення фахового рівня. Без цього неможливий розвиток та вдосконалення діяльності бібліотек, особливо дитячих, у сучасному світі.

У центрі уваги бібліотечних працівників Сумської обласної дитячої бібліотеки ім. М. Островського — створення комфортного інформаційного середовища, яке відповідало б різноманітним інтересам юних користувачів, оновлення змісту і форм роботи з дітьми. Все це гостро ставить проблему професійної підготовки сучасного бібліотекаря. Саме тому 30 вересня в бібліотеці було проведено конкурс на кращого бібліотекаря року «Майстри бібліотечної справи 2005 року», приурочений до Всеукраїнського дня бібліотек.

Мета конкурсу — підвищення кваліфікації фахівців бібліотечної справи, підняття престижу бібліотечної професії, розповсюдження передового досвіду, підтримка талановитих працівників та привернення уваги громадськості до проблем дитячих бібліотек. Адже дитячий бібліотекар сьогодні — це талановитий читач і популяризатор, психолог, педагог, актор, соціолог, інформаційний навігатор, одним словом, висококваліфікований професіонал — це новатор, який здатен відчувати, розуміти та сприймати свого читача, оволодівати новими знаннями, втілювати в життя перспективні ідеї.

Саме це і довели учасниці конкурсу «Майстри бібліотечної справи 2005 року» — 5 конкурсанток віком до 35 років, представниць різних відділів бібліотеки (інформації та маркетингу; комплектування, обробки та збереження документів бібліотечного фонду, відділів обслуговування). Беручи активну участь у різноманітних конкурсах «Знавець ділових документів», «Літератур­ний», «Бібліотекар і читач», «Бібліотекар-ерудит», презентуючи підготовлені домашні завдання «Гумо­ристичні листи боржникам», «Фірмовий одяг бібліотекаря: жартома і серйозно», «Емблема бібліотеки», «Наша бібліотека — це...», пригощаючи присутніх «фірмовими стравами», які приготували на конкурс «Господарочка», вони продемонстрували професійну майстерність, ерудицію, кмітливість, дотепність, вміння цікаво і захоплююче розповідати.

У 2006 році СОДБ ім.М.Островського виповнюється 85 років від дня заснування. Готуючись до ювілею, фахівці бібліотеки старанно вивчають її історію, намагаються внести нові елементи до емблеми, що допомогли б розкрити справжню інформаційну, освітянську, дозвіллєву, культурну діяльність бібліотеки, як найкращого закладу для дітей в нашому місті і області. Саме це і підтвердили проведені конкурси «Наша бібліотека — це…», або рекламний щит бібліотеки та «Нова емблема бібліотеки».

Не залишилась поза увагою і така знаменна дата в житті нашого краю, як святкування 350-річного ювілею від дня заснування міста Суми. Проведений конкурс «Місто Суми моє і твоє, козаки нам його збудували» довів і шановному журі, і «метрам» бібліотечної справи, і глядачам, і вболівальникам, що конкурсантки прекрасно орієнтуються в історії нашого славного міста, добре знають краєзнавчу літературу, можуть так цікаво розповісти юним користувачам про героїчні події, про знаменитих людей, славне історичне минуле, що у дітей виникне почуття гордості за своє місто, бажання жити й працювати на його благо, докладати зусилля для його розквіту.

Пожвавлення серед глядачів та вболівальників викликав ще один конкурс «Бібліотекар і читач». Учасницям було запропоновано різні серйозні, жартівливі та курйозні ситуації, які потрібно було обіграти за допомогою вболівальників. Було дуже весело, а нагородою учасницям стали бурхливі оплески глядачів та оцінки журі.

Не менш жваво реагувала шановна публіка на дефіле «Фірмовий одяг: жартома і серйозно», який довів, що наші бібліотечні працівники, конкурсанти, ще й талановиті модельєри та гарні манекенниці. Журі одностайно оцінило всіх учасниць максимальною оцінкою «5» балів.

Під час демонстрації домашнього завдання «Гумористичний лист боржнику» конкурсантки показали свою неабияку творчість, винахідливість та оригінальність, і відтепер мабуть проблема своєчасного повернення книг до фонду бібліотеки буде вирішуватися більш ефективно

Дорогий наш, юний друже,
Ми тобі нагадуєм,
Що у нашій бібліотеці
Ми тебе вже згадуєм.


Чом ти не прийшов,


Як місяць пройшов?


Ми тебе чекали...

Так намагаються залучити своїх маленьких користувачів до систематичного відвідування бібліотеки працівники відділу обслуговування користувачів молодшого віку.

А представники відділу обслуговування учнів 5–9 класів склали «Оду боржнику»:

Я вам пишу... Та вам же, вам, недбалі,
Забудькуваті наші боржники!
Куди ж ви всі надовго так пропали,


Чого не несете назад книжки?


Ми сумно кілька місяців чекали,


Щоб совість пробудилася у вас...


У школу списки віршиком складали,


Пегас відніс прямісінько у клас...

І ось фінал конкурсу — перемогу в номінації «Бібліотекар 2005 року» виборола провідний бібліотекар відділу естетичного виховання ЛитвиненкоО.М., РугальО.В. стала кращім «Бібліоте­карем-ерудитом», Дубовик Ю.О. — «Бібліотека­рем-професіоналом», Пасішніченко К.В. — «Міс надією бібліотеки», БойкоВ.В. — «Міс знавець бібліотечної справи». За високий професіоналізм, творчий підхід, високий рівень підготовки всі учасниці конкурсу «Майстри бібліотечної справи 2005 року» були нагороджені дипломами та цінними подарунками.

Всі учасниці конкурсу професійної майстерності довели, що молоде покоління бібліотекарів — це освідченні, ерудовані, винахідливі, активні працівники, які володіють аудиторією, вміло спілкуються з читачами і колегами, мають почуття гумору. Можна з певністю сказати, вони — наша гордість і надія!
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей