Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Бібліотека: вчора, сьогодні, завтра

О.Ліпей,
заступник директора Кіровоградської ОДБ ім. А.П. Гайдара

Знайомтесь: Кіровоградська обласна бібліотека для дітей

Книга... Скільки мудрого, цікавого, невідомого та загадкового криється під цим словом. І не дивлячись на наш вік інформатизації та запровадження новітніх технологій, ніщо не може зрівнятися з новенькою, яскравою дитячою книжкою, до якої тягнуться маленькі рученята, і з якої дитина отримує перші знання, знаходить перших друзів, читає перші у своєму житті слова...

Книга — це велике диво, створене людиною. Завдячуючи їй ми знаємо минуле, сьогодення і маємо можливість зазирнути в майбутнє. У кожної дитини є свої улюблені книжки, до яких вона часто повертається перечитуючи їх. Але надзвичайно цікава та непередбачена зустріч юного читача з новою книгою. І допомагають дітям в цьому саме дитячі бібліотеки, діяльність яких спрямована на надання користувачам необхідної інформації, на те, щоб дарувати радість спілкування з новими та улюбленими книгами, змістовно проводити своє дозвілля.

На сьогодні дитячі бібліотеки у регіонах залишаються майже єдиними загальнодоступними інформаційно-просвітницькими та культурними центрами для дітей. Мережа дитячих бібліотек Кіровоградської області системи Міністерства культури і туризму України складається з 31 одиниці: обласної бібліотеки для дітей ім.А.П. Гайдара, 17 районних, 12 міських та 1 сільської бібліотеки для дітей (с.Рівне Новоукраїнського району). Крім цього, дітям надають послуги 30 дитячих відділів при бібліотеках для дорослих та сільські бібліотеки. Щороку в області обслуговується майже 130 тис. юних користувачів.

Кіровоградська обласна бібліотека для дітей ім.А.П.Гайдара є одним із найвідоміших дитячих закладів області, найбільшою книгозбірнею для дітей та методичним центром для усіх дитячих бібліотек регіону. Точні архівні дані про рік заснування бібліотеки не збереглися. Відомо, що на початку 20-х років минулого століття в Єлисаветграді було відкрито міську дитячу бібліотеку, яка у 1939 році після утворення Кіровоградської області стала обласною. На той час бібліотека мала чотири відділи, в кожному з яких працювало по одному бібліотекарю. В роки Великої Вітчизняної війни бібліотека не функціонувала. Вона відновила свою роботу в приміщенні палацу піонерів лише у 1946 році. На той час бібліотечний фонд налічував понад 5 тис. примірників книг, у бібліотеці читало близько тисячі дітей. Поступово фонд бібліотеки збільшувався — у 1953 році він становив вже понад 36 тис. книг, зросла до
4 тисяч кількість читачів-дітей.

І ось у 1958 році бібліотека одержала нове приміщення, в якому знаходиться і тепер. Воно було побудоване комсомольцями та молоддю Кіровоградщини на честь 40-річчя комсомолу спеціально для обласної бібліотеки для дітей (за проектом технічного бюро Кіровоградського обласного відділу архітектури, автором якого був К.Сикорський). З цього ж року бібліотека стала носити ім’я дитячого письменника А.П.Гайдара. Будинок, де всі роки знаходиться бібліотека, двоповерховий, прямокутний, на дворовому фасаді з виступаючими резолітами, є пам’яткою архітектури і знаходиться під охороною держави. На його площі, що складає 1535кв. м., розташовані просторі читальні зали, абонементи, книгосховище, а також кабінети відділів та адміністрації бібліотеки, службові приміщення.

Велика заслуга в отриманні нового приміщення належить Шипіловій Валентині Панасівні (1921–1984), яка з 1952 по 1976 рік очолювала бібліотеку. В.П. Шипілова була високваліфікованим фахівцем, про що свідчать її нагороди: 1967 рік — значок «За отличную работу», 1970 рік — медаль «За доблестный труд», 1971 рік — орден «Знак почета». Обіймаючи посаду директора вона впроваджувала в практику бібліотечного обслуговування дітей області прогресивні методи і форми роботи. ЇЇ ерудиція була широкою і багатогранною. В.П. Шипілову нагородили медаллю «Ветеран труда», і вона заслужено отримувала обласну персональну пенсію.

Вагомий внесок у розвиток обласної бібліотеки для дітей та бібліотечної справи області зробили і Демещенко Лідія Іванівна та Михальова Світлана Петрівна, які працювали директорами після Шипілової В.П.

З 2000 року Кіровоградську обласну бібліотеку для дітей ім.А.П.Гайдара очолює Манжула Таїсія Сергіївна. Бібліотекар за спеціальністю та призванням на запитання: «Що зробить навчання Вашої дитини радісним, а кар’єру успішною?» впевнено відповідає: «Книга», не забуваючи при цьому, що існування сучасного закладу культури не можливе без впровадження новітніх інформаційних технологій. Саме тому останні три роки одним із основних напрямків роботи бібліотеки є комп’ютеризація бібліотечних процесів. За цей час у бібліотеці з'явилася мережа Інтернет, електронна пошта, локальна комп’ютерна мережа, до штатного розкладу введено посаду головного інженера з автоматизації.

Закупівля та встановлення комп’ютерів у відділах комплектування, інформаційних, довідково-бібліографічних послуг, краєзнавства дало можливість розпочати роботу з формування автоматизованих баз даних нових надходжень літератури та періодичних видань, створенню електронного каталогу бібліотеки. В практику роботи було запроваджено програмне забезпечення ІРБІС (Інтегрована Бібліотечно-Інформаційна Система). На сьогодні каталогізації підлягають усі надходження до бібліотеки. Для розкриття змісту документів використовується система класифікації ББК, рубрикатори, мова ключових слів. В електронному каталозі можна здійснювати багатоаспектний пошук за такими полями: автор, заголовок, персоналій, тема, ключові слова, предметна рубрика, назва періодичного видання, а також пошук за комбінованими позиціями; ведеться також словник предметних рубрик. Обробка, каталогізація та систематизація видань виконуються за допомогою АРМ «Каталогізатор». На сьогодні база даних книг вміщує майже 4,5 тис. бібліографічних записів, а база даних періодичних видань — понад 5,0 тисяч. У 2005 році були створені та поповнюються електронні бази даних іноземної літератури, нот та відеодокументів. Розпочато роботу над ретроспективною конверсією карткового каталогу.

Всю свою діяльність бібліотечні працівники спрямовують на якісне та оперативне задоволення інформаційних потреб та запитів читачів, використовуючи при цьому бібліотечний фонд, який сьогодні налічує 175 тис. документів та 185 назв періодичних видань, методико-бібліографічні матеріали, теки-накопичувачі краєзнавчого змісту, традиційний довідково-бібліографічний апарат та електронний каталог бібліотеки. За допомогою електронних баз даних бібліографи значно розширили можливості задоволення запитів користувачів, виконання різноманітних бібліографічних та фактографічних довідок. Так, за 2005 рік користувачам було надано 852 довідки підвищеної складності, третина з яких краєзнавчого змісту. І ми на цьому не зупиняємось. Бажання зробити внесок у розвиток функціонально грамотного інформаційного суспільства, активно підтримувати читання підростаючого покоління, використовуючи різні засоби, включно і Інтернет, спонукало нас до участі в конкурсах проектів Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні «Інтернет для читачів публічних бібліотек» (LEAp–iii), (LEAp–iV), (LEAp–V), але нажаль бібліотека гранту не отримала. Тому ми вирішили власноруч, за підтримки Управління культури і туризму Кіровоградської облдержадміністрації, розпочати роботу з відкриття безкоштовного Інтернет-классу. Зараз вже закуплено комп’ютерну техніку, сучасні меблі, повним ходом йдуть ремонтні роботи, працюємо над створенням Web-сайту бібліотеки. Сподіваємося, що з початком нового навчального року наш задум здійсниться, і наші користувачі отримають безкоштовний Інтернет-клас. Думаємо, що створення та функціонування Інтернет-классу, організованого спеціально для дітей та підлітків, надасть можливість зручного доступу до інформації з усього світу, он-лайнового спілкування, не тільки нашим юним міським користувачам, а також і дітям з сільських районів Кіровоградщини. Особливо важливим це є для обдарованих дітей, учасників клубів за інтересами, творчих об’єднань юних поетів, журналістів, художників, дітей з обмеженими можливостями (соціальними та фізичними). Отримувати своєчасну необхідну інформацію з питань дитячої психології, педагогіки, літератури, права, інформаційно-бібліотечного обслуговування дітей та спілкуватися з проблем виховання дітей, дитячого читання, корпоративної взаємодії зможуть бібліотекарі, батьки, вчителі, тобто всі фахівці, що працюють з дітьми.

Взагалі щороку ОДБ обслуговує понад 12 тисяч користувачів, яким видається більше 220 тис. примірників документів. Завдяки зручному розташуванню бібліотеки, в центрі міста, її послугами користуються учні та вчителі багатьох шкіл, обласного ліцею мистецтв, вихованці Кіровоградського будинку-інтернату «Барвінок» для дітей дошкільного та шкільного віку з компенсуючими групами та навчально-виховного об’єднання «Спеціалізована загальноосвітня школа-дитячий садок для дітей з вадами слуху», а також учні допоміжних шкіл, де навчаються діти з фізичними обмеженнями. Крім цього, бібліотека організовує екскурсії та проведення заходів для дітей сільських регіонів.

В бібліотеці працює творчий колектив однодумців, кожен виконує функції не тільки фахівця-бібліотекаря, а й психолога, педагога, наставника і друга маленьких відвідувачів. Діти доволі часто приходять до нас не лише взяти книгу, відвідати затишні читальні зали, а поспілкуватися з ровесниками, розкрити свої творчі можливості у бібліотечних клубах та об’єднаннях за інтересами. А у бібліотеці є і літературно-ігрова студія «Дивосвіт книги», клуби «Родинна світлиця», «Чарівна нотка», «Школа ввічливості» та «Ситуація», правовий лекторій «Іменем закону». Значною подією стало відкриття у бібліотеці спільно з обласним управлінням юстиції та обласною державною телерадіокомпанією телевізійного клубу для дітей «Великі права маленької людини».

Діяльність колективу бібліотеки спрямована на гармонійний розвиток дітей, формування у них сучасного світогляду, інформаційної та читацької культури, навичок самостійного пізнання, самоосвіти і самореалізації особистості, для чого використовуються різноманітні форми роботи та наявні інформаційні ресурси. Це заходи, що проходять в рамках традиційних Всеукраїнських Тижнів дитячої книги «Музика для дітей та юнацтва», «Театр — дітям та юнацтву»; відзначення Міжнародного Дня дитячої книги, Міжнародного дня захисту дітей і важливих історіко-державних подій, що допомагає учням у засвоєнні шкільної програми та проведення змістовного дозвілля. Слід згадати і наші загальнобібліотечні Дні інформації на актуальні теми, які хвилюють сьогодні майже кожного — «Правовий статус дитини», «Читаємо українську книгу всією сім’єю», «Чорнобиль учора, Чорнобиль — сьогодні, Чорнобиль — завтра», «Інформуємо: Україна — Європейський Союз» тощо.

У центрі уваги обслуговування таких категорій дітей як сироти, інваліди, діти з малозабезпечених та багатодітних сімей. Для них щороку до Міжнародного Дня захисту дітей, Міжнародного дня інвалідів, новорічних свят під гаслом: «Діти — дітям», «Добро і милосердя — кожній дитині», «Поспішай добро зробити вчасно» проводиться багато благодійних акцій із залученням різних організацій та спонсорів. Вже п’ять років обласна бібліотека для дітей ініціює проведення в бібліотеках області акцій «Діти — наше майбутнє», «Дивосвіт дитячої творчості», «Бібліотека для дітей, як центр родинного дозвілля», «Дитяча бібліотека — інформаційно-культурний центр з прав дитини», «Нащадки пам’ять бережуть» до відзначення 60-річчя Перемоги, Міжнародного Дня захисту дітей, Міжнародного Дня сім’ї.

На сьогодні ми розробили та працюємо над реалізацією цільових комплексних програм: «Дитяча бібліотека — інформаційно-культурний центр з прав дитини», «Книга на службі педагога», «Професійні діалоги» (з підвищення фахового рівня бібліотечних працівників області). Оскільки наша бібліотека є методичним центром для дитячих бібліотек області, ми будуємо свою роботу, аналізуючи діяльність усіх бібліотек, надаємо консультативну і практичну допомогу, проводимо маркетингові та соціологічні дослідження, видаємо методичні рекомендації, різноманітну інформаційну продукцію та проводимо заходи з підвищення кваліфікації бібліотечних кадрів. Про актуальність та різноманітність тем для обговорення на навчаннях свідчать форми і назви цих заходів: навчання на відстані «Професійні діалоги», обласна науково-практична конференція «Юний читач і українська книга», обласні семінари-практикуми «Сучасна бібліотечна форма успіху», «Основні вимоги та напрями діяльності бібліотек для дітей в сучасних умовах», «Дитина у світі права», «Бібліотека і дозвілля дітей» тощо.

Ми добре розуміємо, що робота в сучасних умовах — це постійний пошук невикористаних резервів. І сьогодні одним з важливих завдань, що ставить перед собою колектив, є створення позитивного іміджу не тільки закладу, а й бібліотечного фахівця. Саме від професійного рівня, людських якостей бібліотекаря та враження, яке він справляє на користувача, певною мірою залежить статус і роль дитячої бібліотеки в суспільстві. Працівники дитячих бібліотек мають оновлювати зміст і форми спілкування з користувачами, намагатися створювати більш комфортне інформаційне середовище, яке відповідало б різноманітним інтересам дітей та постійно підвищувати свій професійний рівень. Сучасному бібліотекарю вкрай необхідні компетентність, комунікативність, широке володіння інформаційними технологіями. Позитивний імідж бібліотекаря і дитячої бібліотеки потрібен для того, щоб суспільство сьогодні звертало на нас більше уваги, краще знало нас, підтримувало і відчувало наші нагальні потреби, а основне, щоб воно, потребуючи нашої допомоги, було б зацікавлене у існуванні самих дитячих бібліотек.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей