Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

 

Олена Романченко
заступник директора з наукової роботи
Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В. Лягіна

 

Програмна діяльність як забезпечення
ефективності інноваційної діяльності бібліотек

Сучасна дитяча бібліотека є особливою інституцією нашого суспільства, де юним громадянам України у широкому розмаїтті надається найбільш вільний доступ до культурних надбань та знань. Певною мірою сприяє цьому постійна взаємодія бібліотеки з зацікавленими організаціями і соціальними партнерами. Одним з найважливіших інструментів цієї роботи та створення позитивного іміджу є ефективна реалізація комплексних цільових програм і проектів, які акумулюють творчі ресурси бібліотеки. Протягом останніх років діяльність з розробки та втілення у життя різноманітних цікавих програм і проектів для дитячих бібліотек Миколаївщини стала пріоритетною. Новатором цієї справи є обласна бібліотека для дітей ім. В. Лягіна, що успішно працює за програмами: «За здоров’ям — до бібліотеки» (2003–2011 рр.), «Обдаровані діти — майбутня еліта нації» (2007–2010 рр.), «Інфор­маційні ресурси на допомогу дитячому читанню» (2007–2009 рр.), «Туристична Миколаївщина запрошує» (2006–2011 рр.), «Крок до Європи» (2006–2011 рр.). Робота з їх впровадження стала успішною завдяки співпраці з діловими партнерами: управлінням у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації, обласною і районною організаціями Товариства Червоного Хреста України, обласними організаціями спілок письменників і художників України, обласною організацією Фонду культури України, обласним і міським палацами творчості школярів, музеями, школами естетичного виховання та іншими закладами. У рамках цих комплексних програм проведено багато яскравих резонансних заходів. Завдяки програмі «За здоров’ям — до бібліотеки» для учнів шкіл міста наша бібліотека стала центром виховання навичок здорового способу життя, турботи про власне здоров’я, де для них постійно проводяться місячники здоров’я, дні Червоного Хреста, уроки–застереження «Людина і СНІД: серйозний погляд», літературна гра–подорож «Зі спортом — до країни Здоров’я». Своєрідною родзинкою цієї програми є популяризація знань про міжнародне гуманітарне право серед читачів–учнів різних вікових груп: для школярів старшого шкільного віку — за допомогою уроків–дискусій «Червоний Хрест і міжнародне гуманітарне право», а для молодших — гри–вистави «Світ врятує доброта» літературного театру «Сюрприз». Логічним продовженням цільової комплексної програми «Обдаровані діти — майбутня еліта нації» стало створення у 2006 році на базі відділу мистецтв ресурсного центру «ДіМ» (Діти і Мистецтво). Його метою є надання повної текстової і електронної інформації про різні види мистецтв, розвиток творчих здібностей дітей, створення умов для реалізації їхніх обдарувань та здібностей, теоретична і практична допомога керівникам студій, гуртків, інших творчих об’єднань в організації занять з питань мистецтвознавства.

Працівники відділу нових інформаційних технологій здійснюють інформаційне забезпечення потреб читачів, створюючи web-бібліографічні і тематичні картотеки, Інтернет-ресурси «Мистецтво України», «Творчий розвиток дитини в бібліотеці», «Обдаровані діти в електронному середовищі» тощо. Своєю гордістю по праву бібліотека вважає роботу творчого колективу літературної студії «Секрет», якою керує відома миколаївська поетеса Катерина Голубкова. Вихованцями студії в різні часи були нині відомі в Миколаєві журналісти, викладачі університетів та інші шановні люди. Протягом багатьох років члени «Секрету» є призерами престижних всеукраїнських і міжнародних конкурсів, серед яких: «Золота арфа», «Чарівна книжка», «Гранослов». Великою популярністю користується бібліотечний центр інформаційної підтримки освіти і духовного розвитку дитини, який об’єднує всі підрозділи бібліотеки для сприяння всебічному розвитку інтелектуального і духовного потенціалу та створення єдиного інформаційного простору. Важливою складовою нашого центру є школа інформаційного комфорту «Учись учитися», яка разом з факультативом інформаційної культури надає допомогу користувачам у навчанні, інформує про нові надходження. Сприяє роботі і розширення комп’ютерного парку бібліотеки, і недавно відкритий для читачів Інтернет-центр.

Плідна співпраця професіоналів відділів новітніх інформаційних технологій, маркетингу і перспективних методик, інформаційно-бібліографічного та відділів обслуговування спонукала колектив бібліотеки до нових творчих пошуків. Своєрідним ноу-хау, яким ми пишаємося, є впровадження нового проекту «Крок до Європи» і створення однойменного ресурсного цент­ру. Ідея його заснування з’явилася у працівників бібліотеки після вдалого проведення історико-літературної подорожі «Україна — держава європейська» до Дня знань у 2005 році. Чимало накопичених матеріалів у друкованому і електронному вигляді, зібраних в цент­рі, слугують юним і дорослим користувачам у розширенні знань про країни Європи, їх історичні зв’язки з Україною, про принципи об’єднання держав у Євросоюз тощо. Вдалою формою популяризації цих знань є проведення циклів віртуальних уроків «Калейдоскоп європейських кордонів».

«Миколаївщина туристична запрошує» — наша бібліотека і тут, як-то кажуть, знайшла свою нішу, вона стала однією з перших серед бібліотек України, на базі якої відкрито такий інформаційно-туристичний центр. Управління з питань туризму та курортів облдержадміністрації і Миколаївська філія Національної туристичної організації України не випадково розташували цей осередок інформації в ОДБ ім. В. Лягіна. Адже для цього є всі підстави — і потужні інформаційні ресурси, і чудовий творчий колектив, і численна допитлива юнь, а саме: реальні користувачі бібліотеки і молодь, яка відвідує Миколаївщину за туристичними путівками.

Працівників нашої бібліотеки завжди хвилювали проблеми читання дітей. Упродовж останніх років проводилися широкомасштабні дослідження читацьких запитів та інтересів шляхом опитування і анкетування різних категорій читачів. Цікаві дані виявило анкетування підлітків: «Я і бібліотека», «Я — читач», «Я і сьогодення». Проблемам дитячого читання було присвячено науково-практичну конференцію працівників дитячих бібліотек області, яка проводилася спільно з освітянами, літераторами, видавцями. Читачі обласної бібліотеки і дитячих бібліотек області беруть активну участь у всеукраїнських конкурсах «Найкра­щий читач», «Хочу читати». Спільно з Херсонською ОДБ двічі проводився міжобласний конкурс «Лідер читання — 2004–2005 рр.». Ця діяльність спонукала нас до створення програми, присвяченої безпосередньо читанню дітей. У другому півріччі 2008 р. в ОДБ ім. В. Лягіна розробили комплексну програму «Я читаю книгу …», основна мета якої — розвиток особистості дитини та відновлення традицій сімейного читання, формування художнього смаку і виховання позитивного ставлення до книги й читання.

Значний досвід роботи з упровадження комплексних програм здобула центральна бібліотека для дітей м. Миколаєва. Найцікавіші з них — «Плюшева няня», «Разом з книгою ми ростемо» тощо. Досвід їх упровадження висвітлено на сторінках професійних журналів, його вивчали на всеукраїнських і міжнародних семінарах і конференціях. Бібліотеки–філії ЦБС для дітей працюють за програмами «Я веду бабусю до бібліотеки» (бібліотека–філія № 2), «Гендерне виховання в умовах дитячої бібліотеки» (бібліотека–філія № 5). Значною мірою здійснювати програмну діяльність районним дитячим бібліотекам Миколаївщини допомагають заняття у професійній майстерні, які проводяться для них фахівцями ОДБ ім. В. Лягіна. Найбільш успішно за комплексними програмами працює Баштанська ЦБС SOS! Врятуйте наші душі») спільно з районною службою у справах неповнолітніх, районним управлінням сім’ї, молоді та спорту, районним управлінням юстиції та бібліотека для дітей м. Вознесенська («Шлях до милосердя») спільно з управлінням у справах сім’ї та молоді міської ради, центром ранньої реабілітації дітей, дитячим притулком для неповнолітніх. Важливі проблеми виховання підлітків піднімалися у Жовтневому районі в проекті «Вмій сказати: «Ні!», Арбузинському районі — «Повір у себе!», Миколаївському районі — «Земля благає порятунку», Новоодеській ЦДБ — «Обери здоровий спосіб життя», Снігурівській ЦДБ — «Закон. Мораль. Право».

Обираючи шлях партнерської взаємодії в реалізації таких програм, і бібліотеки, і учасники співпраці не тільки вдосконалюють роботу, але й отримують визнання в суспільстві, підтримку і подальший імпульс для активної діяльності. Основною проблемою втілення в життя комплексних програм є відсутність державного фінансування. Традиційно вони фінансуються спонсорами, благодійними і громадськими фондами. Проблемою залишається і отримання грантів на реалізацію подібних проектів.

Підсумовуючи все вищезгадане, можна із впевненістю сказати: робота бібліотек Миколаївщини за комплексними програмами — надійна і актуальна справа, яка зміцнює життєдіяльність бібліотек, підвищує їх імідж, допомагає зберегти і примножити читацький контингент. Отже, майбутнє бібліотек — за комплексним осмисленням своєї діяльності.

 

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей