Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду


Валентина Чіка
директор Закарпатської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва

Культурно-просвітницькі заходи як засіб підняття престижу бібліотек для дітей

На сучасному етапі розвитку суспільства, безперечно, зростає роль бібліотек як інформаційних закладів, але соціально-виховна та культурно-просвітницька місія — завжди на часі. Важливе місце в їх діяльності займають різноманітні культурно-просвітницькі заходи, позитивно впливаючи на популярність книгозбірень, розширюючи інформаційні та виховні можливості, тобто взаємозв'язок провідних напрямів роботи бібліотек очевидний.

Запорукою успіху соціокультурної діяльності бібліотек Закарпатської області є добрі партнерські відносини з багатьма державними та громадськими організаціями, серед яких навчально-виховні заклади, центри соціальних служб для молоді, відділи кримінальної міліції у справах неповнолітніх, медичні заклади, екологічні об'єднання, національно-культурні товариства, релігійні конфесії. Сьогодні ініціаторами таких стосунків стають не самі бібліотеки, а організації, зацікавлені у співпраці з ними. Активно працює у цьому напрямі Мукачівська центральна міська бібліотека, яка має тісні зв'язки не тільки з освітніми, культурно-просвітницькими та громадськими організаціями, а й з позашкільними закладами: Будинком школяра, Станцією юних техніків, Станцією юних натуралістів, Дитячою музичною школою № 2, Дитячою художньою школою ім. М. Мункачі. Багато масштабних заходів за підтримки районної ради, райдержадміністрації, Спілки воїнів–афганців, релігійних конфесій проводить Міжгірська РДБ. А спонсорами заходів, реалізованих Виноградівською РДБ, виступали районна партійна організація БЮТ та ТОВ «Чекотекс».

Налагоджено тісні партнерські стосунки між обласною бібліотекою для дітей та юнацтва і установами, що займаються проблемами дітей, підлітків та молоді, за участю яких проводиться плідна робота з патріотичного, правового виховання, профорієнтації. Це Закарпатська організація «Пласт», Закарпатський центр соціальних служб для молоді, відділ кримінальної міліції у справах неповнолітніх, біологічний факультет УжНУ, медико-соціальний реабілітаційний центр «Дорога життя», Центр профілактики та боротьби зі СНІД, обласний наркологічний диспансер, Державне управління екології та природних ресурсів, Ужгородський міський центр зайнятості та ін. Саме координація дій з вищезгаданими установами допомагає бібліотекам області планувати та успішно реалізовувати цю роботу.

Географічне розташування Закарпаття обумовило той факт, що воно, за суттю, є перехрестям західної та східної культур. Згідно з останнім переписом населення, у регіоні мешкають представники понад 70 національностей. Яскрава палітра культур впливає на особливості обслуговування читачів–дітей у бібліотеках, розташованих у місцях компактного проживання людей різних національностей: Берегівському, Рахівському, Мукачівському та інших районах. Мукачівська ЦМДБ тісно співпрацює з національно-культурним центром німецької культури «Паланок», Мукачівським товариством болгарської культури ім. Кирила та Мефодія, міським товариством угорської культури, культурно-просвітницьким товариством «Романі Яг», товариством єврейської культури «Хесед шпіра», міським осередком культурно-освітньої організації «Матіца словенська», товариством російської культури «Рус­ский дом». Спільно з ними бібліотека проводить багато цікавих культурно-мистецьких заходів, надаючи методичну допомогу в їх підготовці. У свою чергу, національно-культурні товариства беруть активну участь у комплектуванні фондів центральних бібліотек — радо діляться книгами. Доброю традицією стало проведення щорічних міських, обласних і регіональних свят, фестивалів та конкурсів національних культур. Наприклад, вже відбулися фестивалі «Етно-Діа-Сфера» та «У єдиній родині»; Всеукраїнський конкурс «Бути почутим» та міський — «Смарагдові витоки»; фольклорний фестиваль різдвяних вертепів; Міжнародний фестиваль–конкурс «Срібний дзвін».

Бібліотекарі ніколи не стоять осторонь важливих подій у житті громади міста. Вони оформляють яскраві вітрини до свят, беруть участь у складанні сценаріїв, організовують різноманітні заходи, які не обходяться без участі самодіяльних колективів національно-куль­турних товариств, зокрема дитячого танцювального гурту та хору дівчат «Співочі серця», товариства німецької культури «Паланок»; дитячого вокального ансамблю товариства угорської культури, жіночого хору товариства «Русский дом» та акторів обласного російського драматичного театру. Фахівцями центральної міської бібліотеки спільно з науковим центром русиністики, Закарпатською філією Київського славістичного університету та правлінням болгарської культури проведено науково-практичну конференцію «За­кар­паття та Болгарія». Протягом кількох років при центральній дитячій бібліотеці працював гурток «Юний краєзнавець», доброю половиною якого були діти з товариства єврейської культури «Хесед шпіра». Спільно з цим товариством у бібліотеці та в театрі було проведено обласні свята єврейської дитячої книги. Для молодших школярів та дошкільнят у центральній дитячій бібліотеці організовуються екскурсії рідною для них мовою (угорською, російською, німецькою). Сценарії екскурсій складають працівники бібліотеки, а перекладають фахівці–мовники за участю представників національно-культурних об'єднань.

Сталі традиції у бібліотеках Закарпаття має героїко-патріотичне виховання користувачів–дітей. Багато уваги приділяється формуванню почуття гордості за свою державу, патріотизму та поваги до державних символів України, любові до рідної землі, шанобливого ставлення до її культурних надбань. Бібліотекарі є ініціаторами та організаторами патріотичних заходів, присвячених українському відродженню: «Червона калина — символ України», «Ми — діти козацького роду» (Міжгірська РДБ). Новий час викликає зростання інтересу до проблем вітчизняної історії, витоків національної культури. Історична пам'ять, повага до свого минулого — лейтмотив заходів до Дня пам'яті жертв голодомору та політичних репресій, серед яких: акція «Запали свічку» (Іршавська, Міжгірська, Перечинська РДБ); презентація книг «Голод 33» і «Трагедія людства» (Хустська РДБ); літературна композиція «Біль душі людської», година пам'яті «Прости нас, пам'яте, прости» (Виноградівська РДБ); «Крути — символ нації і честі» (Мукачівська ЦМДБ). Серед заходів патріотичного спрямування: уроки державності «Живи і міцній, українська державо!», День партизанської слави (Мукачівська ЦМДБ), усний журнал «Я— громадянин України», літературно-музичний ранок «Неповторна, красна, як калина, наша Україна» (Вино­градівська РДБ). Багато заходів присвячено Дню Перемоги: урок–реквієм «Роки війни — століття пам'яті», конкурс на кращого читця віршів про Велику Вітчизняну війну «Коли гармати гриміли, музи не мовчали» (Виноградівська РДБ), книжкова виставка «Пам'я­тай, дитино!», година пам'яті «У війни не дитяче обличчя» (ЗОДЮБ), година поезії «Ніхто не створений для війни» (Мукачівська РДБ) та багато інших. Продовжує свою роботу у приміщенні Ужгородської ЦМДБ клуб ветеранів війни та праці «Світлячок», засідання якого проводяться щомісяця.

Відповідальне ставлення до найбільшого скарбу — рідної мови — невід'ємна складова патріотичного виховання. Рідній мові у бібліотеках Закарпаття присвячується чимало цікавих заходів, наприклад: День рідної мови «О, слово рідне, України слава», вечір поезії «Нехай те слово золоте печалиться, сміється і цвіте» (Виноградівська РДБ), свято рідної мови «Мова барвінкова, батьківська, ранкова» (ЗОДЮБ), літературний ранок «Мови чисте джерело» (с. Сімер, Перечинський р-н), тематичний вечір «Живи, державна українська мово», «Українська чарівна мово, ти у серці народу живеш» (с. Н. Розтока, с. Люта, Великоберезнянський р-н), родинне свято «Солов'їну, барвінкову, українську рідну мову в дар мені дали батьки» (Мукачів­ська РДБ) та багато інших.

І ще один аспект патріотичного виховання, якому завжди приділяється велика увага, — це формування екологічної культури та бережливого ставлення до навколишнього середовища. Проведені заходи за цією тематикою захоплюють розмаїттям форм: природохвилинка, еко-роздуми, урок екології, година–реквієм, відеоподорож, віртуальна екскурсія тощо. Питання охорони довкілля, формування екологічної культури дітей і підлітків набули останнім часом особливої гостроти, тому масові заходи, що проводяться районними та сільськими бібліотеками, дуже потрібні, вони демонструють щиру небайдужість усієї спільноти до екологічних проблем краю. Уже три роки поспіль клубом «Зелена варта» в ЗОДЮБ проводяться акції на захист первоцвітів «Первоцвіти просять захисту» та хвойних дерев «Замість ялинки — зимовий букет»; у Виноградівській РДБ працює екологічний салон «Гімн планеті Земля» та проходить творчий конкурс «Мій голос на захист природи»; в Ужгородській ЦМДБ діє клуб «Берізка» для читачів молодшого шкільного віку, у Тячівській РДБ — клуб «Журавлик». Цікаві форми роботи з екологічного виховання демонструє Мукачівська ЦМДБ: урок екології «Ми кожну пташинку і кожну рослинку надійно під захист візьмемо», акцію «Зрубав дерево — посади інше».

Розбудова в Україні демократичної правової держави потребує виховання у дітей правосвідомості та правової культури, а це має починатися з наймолодшого віку. І саме тому в бібліотеках під час проведення тематичних заходів дітям у доступній для них формі розповідається про демократію, державність, право. Наприклад: у ЗОДЮБ — це експрес-гра «З героями казок за статтями Конвенції», правознавчий лекторій для читачів середнього шкільного віку «Ми — діти вільної держави», юридичний діалог «Неповнолітні: права та відповідальність», рольова гра «Закон про мене — мені про закон», книжкова виставка «Дитині про її права»; в Мукачівській ЦМДБ — урок державності «Основні права і свободи людини і громадянина», виставка малюнків «Територія дитинства», цикл бесід «Наш закон — наша сила», інформіна «Закон. Право. Мораль»; у Мукачівській РДБ — цикл заходів «Не порушуйте наші права».

На виконання Указу Президента України «Про проведення в Україні у 2007 році Року української книги» у бібліотеках області відбулася ціла низка заходів з використанням як традиційних, так і нетрадиційних форм популяризації кращої художньої літератури, серед яких: Всеукраїнський конкурс «Найкра­щий читач України 2007 року», Всеукраїнський тиждень дитячого читання, літературне свято–конкурс «Розкажу Миколаю, про що я читаю». До проведення конкурсу були залучені такі державні установи: управління культури, управління освіти Закарпатської облдержадміністрації, управління освіти Ужгородської міської ради, Інститут післядипломної педагогічної освіти, телерадіокомпанія «Даніо», обласна газета «Новини Закарпаття» та міська — «Ужгород».

Кожного року, в грудні, Закарпатська обласна бібліотека для дітей та юнацтва збирає переможців обласного літературного конкурсу «Розкажу Миколаю, про що я читаю». Започатковане у 2005 році свято–кон­курс стало невід'ємною частиною виставки–ярмарку «Ужгородський Книжковий Миколай» та різдвяно-новорічних свят, що проходять у бібліотеці. Тим, хто дружить з книгою, у фіналі влаштували цікаву розважальну програму, до якої увійшли: літературні вікторини, анімаційний музичний аукціон, літературні ігри, караоке, фрагменти з фільму про творчість улюбленої письменниці Астрід Ліндгрен, якій у листопаді виповнилося 100 років, лялькова вистава–гра за творчістю Едуарда Успенського і, нарешті, спілкування з Книжковим Миколаєм, якому розповісти про свою улюблену книжку хотілося всім присутнім. Нагороджував переможців сам Книжковий Миколай, а подарунком, звичайно ж, була цікава книга, яку діти мали змогу вибрати самостійно на книжковому ярмарку, про що подбало управління культури облдержадміністрації, виділивши для цього відповідні кошти. Метою цього заходу є розвиток інтересу дітей до читання, популяризація дитячих книжок та періодики. Приємно зазначити, що активність районних і міських бібліотек щодо участі у цьому конкурсі з кожним роком зростає.

Невід'ємною частиною виховання шанобливого ставлення до української книги є відзначення ювілейних дат письменників, яке характеризується розмаїттям форм: вечори, літературно-мистецькі композиції, усні журнали, бенефіси читачів тощо. Наприклад, літературно-мистецькі вечори: «Я син народу, що вгору йде» — до ювілею Івана Франка (Міжгірська РДБ); «Майбутнє України у творчості І. Франка» (Велико­ березнянська РДБ); «Леся — славна дочка України» (Хустська РДБ); «Життя наче пісня — суворе і славне» — до 110-річчя від дня народження Євгена Маланюка (ЗОДЮБ); «Тріумф і трагедія Ірини Вільде» — до 100-річчя від дня народження письменниці; «Співець срібної землі» — до 110-річчя від дня народження Василя Гренджі-Донського; «Муза мужності і боротьби» — до 100-річчя від дня народження Олега Ольжича; «З любов'ю в серці до людей» — до 100-річчя з дня смерті Марка Вовчка (ЗОДЮБ); «Жінка нескореної долі» — до 100-річчя від дня народження Олени Теліги (Хустська РДБ); година поезії «Лицар нескореного покоління» — до 100-річчя від дня народження Олега Ольжича (Великоберезнянська РДБ) та багато інших. Особливу популярність серед читачів мають Шевченківські дні, центральною подією яких стала літературно-музична композиція «Краса Шевченківського слова» (ЗОДЮБ). Конкурси читців, присвячені 193-й річниці від дня народження Т.Г. Шевченка, спільно з школами провели у Хустській та Тячівській РДБ. Шевченківський тиждень пройшов у с. Раково Перечинського р-ну, в рамках якого відбувся літературний вечір «Образ жінки у творах Т.Г. Шевченка». У Воловецькій РДБ для учнів 9-х класів також організували літературний вечір за творами видатного поета.

Якщо книга і читання несуть дітям радість та задоволення, вони залюбки беруть участь у літературних ранках, подорожах, вікторинах та іграх, фольклорних святах, відеогодинах за творами улюблених письменників: «У гості до казкових героїв» (Мукачівська ЦМДБ), «День ігор та загадок» (Виноградівська РДБ), «Каз­ковий марафон» (с. Сімерки, Перечинський р-н), «Кращі казки світу», «У гості до героїв Маршака», «Малюк і Карлсон запрошують на свято», «Чудо–казки Корнія Чуковського», «Дивосвіт Карпатської казки» (ЗОДЮБ) тощо.

Українська книга широко впроваджується в коло родинних читань. У Мукачівській ЦМДБ облаштовано куток–консультацію «Читаємо разом з дітьми». В Іршавській, Мукачівській, Воловецькій РДБ та м. Чопі бібліотекарі завжди бажані гості на батьківських зборах, цікаво і корисно проходять тут дні відкритих дверей і родинні свята, де особливе місце посідає українська книга. Під час проведення заходів «Тато, мама, я — читаюча сім'я», «Сім'я, яка читає найбільше» (ЗОДЮБ), сімейного вечора–розмови «Моя улюблена книжка» (Міжгірська РДБ) діти проявляють себе гарними знавцями творів українських письменників. Відбувається також багато різноманітних ігор та конкурсів на краще знання української народної казки, яка є чи не найулюбленішим жанром дітей різного віку. Наприклад: «Подорож сторінками улюблених казок Астрід Ліндгрен» (Перечинська РДБ), «Закар­патські казкарі — дітям» (Хустська РДБ). Подобається дітям і значною мірою стимулює їхній інтерес до читання така форма роботи, як презентація. Цікаво були представлені повість–казка Г. Малик «Мандри і подвиги лицаря Горчика» (ЗОДЮБ), книга Р. Бардіна «Як стати супердівчинкою», нові книжки видавництва «Початкова школа» (Мукачівська ЦМДБ) тощо. До речі, дуже виправдало себе використання CD-дисків як музично-видовищного супроводу під час проведення масових заходів.

Всеукраїнський тиждень дитячого читання, який щороку проводиться у бібліотеках області, — добра нагода для популяризації найкращих літературних творів серед широкого кола читачів, привернення уваги батьків і педагогів до проблем дитячого читання, зміцнення зв'язків між користувачами та творцями книги. Яким був Тиждень у Рік української книги? Звичайно ж, присвяченим саме сучасній дитячій українській книзі. Проходив він під гаслом: «Дитяче читання для серця та розуму». Серед проведених заходів — літературна подорож «Мандруємо разом з класиками» (Му­качівська ЦМДБ, Міжгірська РДБ); свято книги «Я — книжка! Я ваш вірний друг!» (Во­ловецька РДБ); творча акція «Мислити, мріяти, уявляти разом з книгою» (Виноградівська РДБ), у рамках якої пройшли конкурси на кращий малюнок «Герої моєї улюбленої книжки» і найкращий твір «Про книгу, мову та бібліотеку» та конкурс закладок; літературно-музична композиція «У чудовій поетичній країні»; театралізоване свято «Я чую голос книги»; хвилинка–цікавинка «Чудо, ім'я якому книга».

Активна робота з популяризації української книги проводиться і сільськими бібліотеками — осередками збереження національної культури, народних традицій та звичаїв. Саме тут бібліотекарі виховують у своїх читачів шанобливе ставлення до книги і культурних надбань народу, готують дітей до участі у всеукраїнських конкурсах, організовуючи їх проведення на І етапі. Неодноразово юні читачі цих бібліотек були переможцями районних та обласних турів. Серед заходів, присвячених книзі, що проходили у сільських бібліотеках, можна назвати літературний круїз «Подорож книжковими морями» (смт Буштино, Тячівський р-н), бенефіс української книги «Читаємо рідною мовою» (смт Солотвино, Тячівський р-н), день поезії «Поезія — сповідь душі» (с. Неліпино, Свалявський р-н), літературний аукціон «Чи знаєш ти твори українських письменників?» (смт Королево, Виноградівський р-н), дитячий ранок «Закарпатські казкарі — дітям» (с. Липча, Хустський р-н), літературний ранок «Уклін тобі, Тарасе» (с. Жорнава, Великоберезнянський р-н).

Головна мета всіх заходів, присвячених Року української книги, — заохочення дітей до систематичного читання, виявлення читацьких уподобань та пріоритетів, популяризація найкращої дитячої української та світової літератури, а також привернення уваги громадськості до проблем дитячого читання, сприяння забезпеченню рівного доступу всіх українських дітей до найкращих надбань національного та світового книговидання тощо.

Варто згадати і про співпрацю бібліотек зі ЗМІ, які надають інформацію про заходи, що проводяться у бібліотеках, транслюють виступи по телебаченню та радіо. Усе це значною мірою сприяє підтримці іміджу бібліотеки як соціально необхідної інституції, розширюючи коло її потенційних користувачів.

Таким чином, виховна та дозвіллєва функції бібліотек не втрачають своєї актуальності, більше того: проведення цікавих масових заходів, масштабних культурно-просвітницьких акцій піднімають їх престиж та значущість, допомагають здійснювати важливу місію — формувати особистість юного громадянина, виховувати повагу до історичного минулого, зміцнюючи в цілому духовне здоров'я нації.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей