Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Пропустить Навигационные Ссылки.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві


Рекомендаційні розповіді про окремі збірки творів Анатолія Григорука

Отже, рекомендуємо тобі ознайомитися з такими книжками Анатолія Григорука:

А в кізоньки борідонька / худож. О. Лавров. — К. : Грайлик, 1991. — 8 с. : ілюстр.
Це книжка-планшетка, на сторінках якої веселі дворядкові віршики про тварин проілюстровано дотепними малюнками.

В Поторочі чорні очі… / мал. С. Бялас. — Т. : Навч. кн.-Богдан, 2010. — 47 с. : ілюстр.
Ти знаєш, хто така і яка Потороча? Потороча — це одна з героїнь українського народного фольклору. У цій книжечці автор та художник змалювали її уві сні чаплі. А ще тут ти познайомишся з віршованими загадками, лічилками, швидкомовками, грою «Навпаки» та веселими переплутанками. Читаючи їх, ти зможеш потренувати свої здібності: розгадуючи загадки — кмітливість, промовляючи швидкомовки — дикцію, а ще можеш грати з друзями у цікаву гру.

Волелюбний вітер / худож. С. Сова. — К. : Грані-Т, 2008. — 56 с. : ілюстр. — (Сучасна дитяча проза).
Герої невеликих веселих оповідань збірки — люди і тварини: хлопчик Антончик, мрійник і фантазер, який відшукав справжнісінький скарб; хвалькуватий котик Шалихвіст, дуже чепурний кабанчик. У цьому ж виданні ти ознайомишся з серією оповідань «Прощавай, Цвіріньчику». Тобі доведеться похвилюватися за маленького горобчика Цвіріньчика, який тільки з’явився на світ. Він випав із гнізда, і йому довелось самому рятуватися від злої ворони і вчитися літати. У цих оповіданнях ти зустрінеш також і інших родичів Цвіріньчика — дятла, стрижика, сорокопута.

Казочка про мурашиний гриб / худож. Л. Бейгер. — Т. : Навч. кн.-Богдан, 2011. — 23 с. : ілюстр.
Веселі віршовані пригоди про маленького куль-гавого мураху. З допомогою друзів він зміг дотягти до мурашника величезний гриб, а згодом разом із друзями приготувати з нього смачну юшку і поласувати нею.

Побрехенька про лиху напасть : вірші та опо-відання / худож. В. Горбачев. — К. : Веселка, 1992. — 158 с. : ілюстр.
Книжку можна умовно поділити на три частини. Героєм першої частини є п’ятирічний хлопчик Дениско. Він живе у дружній родині, де всі ним пишаються і йому радіють. Використовуючи маленькі хитрощі, хлопчик поступово набуває життєвого досвіду. Герої другої частини оповідань — дорослі і діти. Різні життєві ситуації, змальовані у них, показують, як треба поважати один одного, не бути байдужим до чужої біди, любити тварин. І по всьому тексту ти зустрінеш жартівливі віршики, що склали третю умовну частину збірки. Книжку прикрашено чудовими кумедними малюнками.

Праправнук барона Мюнхаузена : незвичайні пригоди третьокласника Феді Зайченка, про які він роз-повідає сам : повість-казка. — К. : Зелений пес, 2008. — 112 с. : ілюстр. — (Для тих, хто не любить читати).
Ти мрієш про геройський вчинок. Ти фантазуєш. Ти хочеш стати учасником неймовірних веселих пригод. Федір Зайченко, герой повісті-казки, саме такий хлопчик. Він, як і барон Мюнхаузен, схильний до всіляких вигадок. Як справжній герой він знімає з високого дерева кошеня, яке не може з нього злізти. Під час екскурсії на молокозавод він падає у чан зі сметаною. І що з того виходить? У селі Федір починає розуміти курячу мову і стає відчайдушним матадором при зустрічі з величезним биком Арсеном.
Де тут правда та де тут вигадка ти дізнаєшся, коли прочитаєш цю книжку.

Прочитай сам. Кн. перша : оповідки у сл. і мал. / А. Григорук ; О. Кротюк. — К. : Оранта, 2004. — 11 с. : ілюстр.
А цю книжку потрібно читати з батьками чи бабусею і дідусем. Вона допоможе швидко навчитися читати. До її складу входять вісім коротеньких оповідань, але замість іменників намальовані яскраві кольорові малюнки.
Під час читання відбувається мов би гра. Дитина навчається самотужки ставити іменники у відповідному відмінку і числі. Збагачується її словниковий запас.
Книжка вчить малюка мислити, робити висновки.

Слон в аптеці / мал. Є. Рудюк. — Т. : Навч. кн.-Богдан, 2008. — 37 с. : ілюстр.
Збірку склали веселі віршики про тварин. Ось, наприклад, віршик «Мишка і книжка». У ньому розповідається про допитливу Мишку, якій так сподобалася книжка, що Мишка її з’їла. А ти можеш уявити собі всю ту шкоду, яку може наробити слон, завітавши до аптеки? У вірші «Слон в аптеці» поет про неї розповідає так:

Цей незграба побив усі банки,
і мензурки, й пробірки, і склянки…
Завжди посуд скляний в небезпеці,
щойно з’явиться слон у аптеці.

А от у віршику «Песик Булька» ти знайдеш дотепне пояснення автора, чому собаки на всіх гавкають.

Солом’яне море : розповіді про нар. ігри / худож. О. Агафонов. — К. : Веселка, 1987. — 72 с. : ілюстр.
Напевно, найбільш за все ти любиш гратися. А чи знаєш ти, що в світі існує багато цікавих ігор, в які граються діти різних народів світу. У цій книзі Анатолій Григорук переповів багато таких ігор, які внесуть різноманітність у твоє з друзями дозвілля. Читаючи їх назви, одразу хочеться гратися. Це такі ігри, як «Вовки і барани», «Трикутна мотузка», «Водоноси», «Сніговик-дражнилко», «Рибалки і рибки». А граючись, ти вмить опинишся то в Китаї, то в Австралії, то в Америці, а то, навіть, станеш африканським бушменом. А якщо ці ігри ще й порівняти, то можна побачити щось спільне. А що, визначай сам. А для того, щоб починати гру, на останній сторінці книжки написана дуже легка для запам’ятовування лічилка.

Ну, починаймо!
«Танець, танець,
Увиванець,
Грек, поляк,
Таджик, іспанець,
Росіянин, українка,
Ефіопка, філіппінка,
Ено, Франтішек, Абас,
Зульфія, Алі, Тарас,
Мері, Джоні, Андресіто —
В дружнім колі
Діти світу.
Танець миру їм водити,
А тобі — іти жмурити!»

Триста бочок із медами : пізнав. оповідки / худож. Є. Рудюк. — Т. : Навч. кн.-Богдан, 2012. — 96 с. : ілюстр.
Що ти знаєш про своє походження? А хто такі трипільці, скіфи, і чим вони відрізняються? Якого роду-племені українці? Що означають наші імена, і як вони утворилися. Звідки пішов вираз «медовий місяць», що означає промовка «що з воза впало, те пропало». Про все це цікаво, зрозуміло і коротко розповідає автор книжки.
А ще ти дізнаєшся про будову Всесвіту, як з’явилися фарби, гроші і багато-багато цікавого про те, що повинна знати кожна освічена людина.
Чіткі, яскраві малюнки ілюструють кожну розповідь.

Тут одна звірина : вірші / пластилін М. Басалига. — Т. : Навч. кн.-Богдан, 2010. — 17 с. : ілюстр. — (Картинки для дитинки).
У книжці вміщено світлини пластилінових тварин, а під ними — віршики письменника, присвячені цій тварині.

Чим хата багата : оповідання / худож. В. Серцо-ва. — К. : Преса України, 2008. — 48 с. : ілюстр.
А ця книжка дуже загадкова. Хоча на перший погляд — у ній все просто. Автор та художник розповідають про кілька днів із життя то слухняного, то неслухняного хлопчика Дениска. Ось він у кузні допомагає ковалеві зробити дзвіночок на шию котові. Для чого? Ти коли-небудь бачив котика з дзвіночком? То з дідусем переселяє мурашника під дуб. Для чого? Мурашнику на його місці було добре. А то Дениско завис на паркані і порвав ногавицю, бо повірив у прикмету. Яку?
Але яку б справу не робив Дениско, і як би він її не робив — добре чи не дуже, її можна прокоментувати українськими народними приказками чи прислів’ями. Так от, у цій книжці назва кожного з оповідань і є таким народним виразом. Та ще й у текстах кожного з них автор подає таких висловів-синонімів по кілька відразу.
Отож, читаючи про Денискові пригоди, ти здивуєш своїх рідних новими знаннями з рідної мови, які тобі згодяться на все життя.

Попередня До змісту

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 07.12.2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей