Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

У Жовкві визначили переможця літературної премії «Великий їжак»

23-25 травня 2012 року у невеличкому містечку Жовква, що на Львівщині, славному своїм історичним минулим, відбулася подія, яка має, сподіваємось на це, історичне значення для дитячої літератури України. Точніше, відбулося декілька подій одразу в рамках проекту «Від великого до малого».

Перша подія – церемонія вручення літературної премії «Великий Їжак» — першої української недержавної премії, якою відзначатимуться сучасні автори найкращих україномовних книг для дітей, незалежно від місця проживання автора та місця видання книги. Саме тут, у Жовкві, відбулося останнє вирішальне засідання журі премії. За результатами голосування премію «Великий Їжак» отримала книга Валентина Бердта “Мій друг Юрко Циркуль та інші”.

На церемонії нагородження президент громадської організації «Літературна премія «Великий Їжак» Маріанна Кіяновська наголосила, що ця премія унікальна за своєю концепцією: автори, чиї твори потрапили до «списку фіналістів», опиняться в центрі ретельно організованої всеукраїнської інформаційної кампанії, адже просвітницька робота — невід’ємна складова Літературної премії «Великий Їжак» як соціального проекту. Валентин Бердт разом із восьма фіналістами премії одержить можливість безпосередньо зустрітися зі своїми маленькими читачами, здійснивши великий письменницький тур Україною. Насправді, тур уже розпочався – у квітні маленькі мешканці Полтави, Харкова, Донецька, Макіївки та Києва вже встигли познайомитися з «їжачими авторами».

Друга подія проекту – науково-практична конференція «Література для дітей та юнацтва і нові соціокультурні реалії». Протягом трьох днів провідні українські науковці, дослідники дитячої літератури, письменники, які пишуть для дітей, видавці, дитячі бібліотекарі, громадські діячі, журналісти брали участь у роботі круглих столів, спілкувалися, дискутували, ставили проблеми та намагалися знайти рішення, які об’єднають усіх, окреслити реальні шляхи виходу з кризи читання, намітити не лише стратегічні напрямки руху, але насамперед – конкретні справи, які вже сьогодні може зробити кожен з присутніх на досягнення спільної мети. Небайдужість учасників до проблеми викликали гарячі дискусії, які, безсумнівно, посприяли конструктивній роботі конференції.

Представники дитячих бібліотек України взяли участь у дискусіях круглого столу «Нова компетентність дітей та підлітків: трансформація навичок читання під впливом нових електронних ЗМІ», вносили практичні пропозиції на презентаціях «Хто і як може підтримувати літературу для дітей та юнацтва?», «Роль громадських організацій у промоції літератури для дітей: ефект «Книгоманії» та інших соціальних проектів», активно долучилися до роботи круглого столу «До питання про психологію і соціологію дитячого читання: чи можуть діти з особливими долями і особливими потребами читати «звичайні» книжки».

Бібліотекарі наголошували на тому, що письменникам і видавцям не варто забувати про посередницьку роль бібліотеки між книгою і читачем та слід співпрацювати з бібліотеками у проведенні різноманітних творчих конкурсів, промоакцій тощо. Дитячі бібліотеки сьогодні активно інтегруються у цифрове середовище, мають потужні сайти, на яких здійснюють промоцію дитячих книг, і можуть стати рівноцінними учасниками просування дитячої книги у суспільстві. Дитячі бібліотеки мають можливості інтерактивного спілкування зі своїми читачами – реальними та віддаленими – у соціальних мережах на сторінках неофіційних груп бібліотеки. Тобто, можуть не лише просувати ідеї цінності читання, рекомендувати книги та авторів, а й здійснювати зворотній зв’язок, проводячи бліц-опитування, вивчення думки певної вікової групи користувачів, бути корисними при вивченні нових реалій читання дітей і підлітків у електронному середовищі. Бібліотекарі відзначили прогресивний, консолідуючий та об’єднуючий вплив громадських організацій у справі підтримки дитячого читання. Зокрема, представники дитячих бібліотек від імені своїх читачів звернулися до президента Громадської організації «Форум видавців» п. Олександри Коваль з проханням продовжувати дитячий фестиваль читання «Книгоманія», який своїми конкретними справами працює на престижність читання серед українських дітей.

Безпосередньо бібліотечним проблемам був присвячений круглий стіл «Дитяча бібліотека XXI століття як утопія і як прагматичний проект». Модератор круглого столу Наталя Марченко та учасники засідання відзначили позитивні зрушення, що відбуваються сьогодні у дитячих бібліотеках України. Активність дитячих книгозбірень у пошуку нових форм діяльності, інтеграція у цифрове середовище, співпраця з громадськими організаціями, освоєння медіапростору допомагають бібліотекам не втратити користувача в умовах цифрового суспільства. Бібліотекарі також окреслили певний ряд проблем, які заважають бібліотекам на шляху позитивних перетворень та не дають можливості відповідати адекватно викликам часу та очікуванням своїх користувачів. Ці проблеми постали не сьогодні і добре відомі усьому бібліотечному загалу: застарілі критерії оцінювання діяльності бібліотек , відсутність гарантованого фінансування бібліотек не тільки на технічне забезпечення та впровадження сучасних технологій, а й на найголовніше – на комплектування. Нарікання викликав і репертуар книг державної програми «Українська книга», який не враховує побажання дитячих бібліотек України. Тому сьогодні ефективний розвиток бібліотек можливий, на жаль, лише за рахунок проектної діяльності, спрямованої на отримання грантів від міжнародних організацій, співпраці з громадськими організаціями, партнерськими установами тощо.

Високу оцінку від письменників, видавців, науковців отримав ресурс «КЛЮЧ» на сайті Національної бібліотеки України для дітей. Усі одноголосно відзначили значущість цього проекту для розвитку та підтримки сучасної української дитячої літератури. «КЛЮЧ» – це майже єдиний ресурс в Україні, на якому можна знайти неупереджені рецензії та відгуки на нові видання. До речі, позитивна рецензія на книгу - переможця літературної премії «Великий Їжак» була опублікована ще 12 грудня минулого року саме на «КЛЮЧі»! Схвально поставилися автори й до нових можливостей, які «КЛЮЧ» відкриває для письменників - можливість представити власні твори у аудіоформаті.

Високу оцінку серед дитячих авторів та дослідників дитячої книги отримав проект Національної бібліотеки України для дітей «Срібна читацька Книга», що протягом півріччя впроваджувався у бібліотеці спільно з письменницею Євгенією Пірог.

Насиченим і плідним було спілкування учасників конференції під час засідань і поза ними. Представники різних галузей, дотичних до дитячої книги, мали змогу почути, що робиться у цьому напрямку іншими учасниками процесу, та об’єднати зусилля на подолання кризи дитячого читання, сприянню вітчизняному книговиданню і просуванню кращих зразків сучасної україномовної дитячої літератури.

А ще, читачі Львова і Жовкви мали змогу зустрітись з письменниками, які у ці дні гостювали на львівській землі. Зустрічі проходили у реабілітаційному центрі для дітей-інвалідів «Джерело», у «Книгарні Є», і просто на центральній площі міста! Так, 25 травня, по закінченню свята останнього дзвоника у школах, усі автори «дев’ятки» на чолі з директором премії, письменницею Маріанною Кіяновською вийшли з гучномовцями у місто, щоб почитати дітям свої книжки. Якраз у цьому полягає глибинний задум організаторів проекту «Від великого до малого»: щорічне вручення премії буде відбуватись у маленьких містечках України, щоразу в іншому місті. Це ще один конкретний крок до вирішення принципового завдання – підняти статус української провінції, повернути в невеличкі міста України книгарні, укомплектувати селищні бібліотеки найкращими сучасними дитячими книжками українською мовою. Бібліотека Жовкви теж отримала від «Великого їжака» бібліотечку з двадцяти книжок у подарунок. А частину роздарували дітям, які наважилися піднятися у центрі Жовкви на спеціальний стовб – прангер, аби почитати вірші з «Тьоті Бегемоті» Юрія Бедрика чи уривки з «Русалоньки» Марини Павленко, або «Чудового Чудовиська» Сашка Дерманського. Вони отримали у подарунок книжки з автографами авторів. Читайте також цікавий репортаж про цю подію у ЛітАкценті.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей