Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Бібліотекарі усіх країн, єднайтеся!

12 вересня провідний бібліотекар відділу обслуговування 5-9 класів нашої книгозбірні поділилася з колегами досвідом навчання в Міжнародній академії молодих бібліотекарів (International Young Librarians Academy). Ця Академія була створена за ініціативи програми «Бібліоміст-Україна» та фінансувалася Фундацією Білла та Мелінди Гейтс. Навчання в Академії – це можливість молодим бібліотекарям з активною професійною позицією підвищити свій рівень знань та обмінятися досвідом напрацювань на міжнародному рівні. Міжнародна академія молодих бібліотекарів не вичерпалася чотириденним тренінгом: всі 45 учасників розділилися на ініціативні групи, які мають протягом півріччя реалізувати інноваційні бібліотечні проекти. Теми проектів народилися під час професійного спілкування на заняттях. Шість груп, шість сучасних проектів:

    - Бібліотекарі на велосипедах (The Cycling Librarians);
    - Обмін досвідом з адвокації для збільшення заробітної плати бібліотекаря (Sharing advocacy experiences and practices to increase salaries);
    - Обмін досвідом з організації бібліотечних сервісів (Share the top 3 services that my library offers);
    - Бібліотечно-інформаційні навчання (LIS Studies);
    - Бібліотечний КаучСерфінґ (Library Couch Surfing);
    - Створення Маніфесту (Manifesto).

Молодий бібліотекар нашої бібліотеки – Ольга Дубова - стала модератором створення «Маніфесту молодих бібліотекарів» в інтернаціональній команді, до якої увійшли колеги з Колумбії, Латвії, України, Молдови та Литви. Загалом, в Академії було зроблено акцент на таку важливу тему як відкритість бібліотек для користувачів, що означає не лише застосування новітніх технологій, але відкритість бібліотеки у значно ширшому розумінні: чи може користувач зорієнтуватись у бібліотечному просторі без допомоги бібліотекаря? чи залишать написи на книжкових виставках посмішку на обличчі відвідувача? чи буде комфортним і ненав’язливим перебування користувача у бібліотеці?

Міжнародне професійне спілкування в Академії довело, що молоді бібліотекарі усіх країн прагнуть відкритості бібліотек; окрім того, майже однаково розуміють її! Тож маємо надію, що мрії та ідеї молодих бібліотекарів знайдуть розуміння і підтримку в їхніх колективах. Адже: 1+1=8 – саме таку формулу практичного застосування Закону Синергії у бібліотеках вивів один з тренерів Академії, що означає «Бібліотекарі – об’єднуйтесь! Разом – ми сила!»

Для довідки: Міжнародна Академія Молодих Бібліотекарів працювала у місті Вентспілс (Латвія) 27-30 серпня 2012 року на базі двох бібліотек: Первентської бібліотеки та Головної бібліотеки м. Вентспілс. До Міжнародної Академії Молодих Бібліотекарів увійшли 42 учасники з України, Польщі, Литви, Латвії, Румунії, Молдови, Болгарії, В’єтнаму, Ботсвани, Колумбії. Критерії відбору учасників: вік до 35 років, знання англійської мови (всі майстер-класи та спілкування учасників проходили англійською мовою), активність у професії, бажання поділитись напрацюваннями з колегами та запровадження нових ідей, проектів у власних бібліотеках впродовж півріччя після закінчення тренінгу. Основні теми тренінгів: сервіси сучасної бібліотеки, адвокація, фандрейзинг, створення ефективної презентації, залучення медіа для реклами бібліотек у своїй громаді. Тренерами Академії були представники різних країн - США, Латвії, Молдови, Румунії, Польщі, України.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей