Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Т. Г. Шевченко для дітей: видання творів в Україні (ХІХ – ХХІ ст.)

2014 року минає 200 років від дня народження національного генія і пророка, духовного батька українства Т. Г. Шевченка. У звязку з цим 2014 рік в Україні оголошено Роком Тараса Шевченка. Ця дата також широко відзначатиметься міжнародною спільнотою. Тарас Григорович дуже любив дітей. Його ідеалом земної гармонії, символом ладу є, як відомо, «щаслива мати молодая з своїм дитяточком малим».Із ніжністю та тонким психологізмом змальовував їхні образи у поетичних, прозових і живописних творах. Ще за життя Кобзаря його твори широко залучалися до посібників з руської словесності, а з появою власне українського шкільництва – до вітчизняних навчальних посібників. Вперше добірка творів Т. Г. Шевченка, укладена спеціально для читача-дитини була видана в Україні 1891 року у Львові – «Кобзар: книга для дітей». Відтоді і донині традиція видання текстів Кобзаря для читачів-дітей в Україні не переривалася. Твори поета видають як окремими виданнями, так і у збірках та хрестоматіях. Їх відбір зорієнтовано на розвиток естетичної свідомості дитини, формування її світогляду та здійснюється відповідно до вікової категорії.

У цьому ресурсі зібрано художні моно видання, збірки творів Т. Г. Шевченка, що видавались для дітей. Їх не так і багато. Відбір здійснювався за такими критеріями:

- пряма вказівка на цільове призначення;

- назва, з якої зрозуміло, що книга призначена саме для читача-дитини;

- книжка, видана дитячим видавництвом;

- назва видавничої серії для дітей;

- інформація з передмови та післямови про те, що це видання зорієнтоване саме на читача-дитину.

Зображення обкладинок книг, відсутніх у фонді НБУ для дітей, взято із сайту "Культура України".

Проект буде доповнюватися новими виданнями, що виходитимуть на території України, а також виданнями, здійсненими у діаспорі та іншомовною зарубіжною шевченкіаною для дітей.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей