Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Завершився перший тур Всеукраїнського віртуального фотоконкурсу «map-Ukraine Шевченкіана». На конкурс надійшло 600 світлин з усіх куточків нашої держави

9 березня рівно о 18-00 було припинено збір фотографій для участі у першому етапі. У головному альбомі на сторінці бібліотеки в Контакті на той час було рівно 600 фотографій. Модератори конкурсу припинили голосування та зафіксували кількість віртуальних голосів у коментарі під кожною фотографією. Ми вдячні всім за таку активну участь у конкурсі, за величезну кількість фотографій, за чудові розповіді та історії до кожного кадру. Модератори намагалися додавати ваші історії до фотографій повністю, навіть якщо вони виходили за формат підпису. Тому що деякі дописи були дуже теплі і зворушливі.

Як, наприклад, ось цей лист з Сумської області від Зої Іванівни Шабаль до цього фото: «Єдиний пам’ятник Т.Г. Шевченку, який знаходиться в нашому невеличкому смт. Хотінь стоїть біля Хотінської спеціалізованої школи І-ІІІ ст., і біля нього ми сьогодні провели годину пам’яті «Свічка запалена від серця». Вибачте, якщо фото надсилаємо із запізненням, але у нашому відділі не те що комп’ютера немає, а й звичайного радіо – доводиться просити дітей-користувачів. Усього Вам найкращого!»

Або ось цей лист з Бобринця Кіровоградської області: «Мене звати Гончаренко Павло, я учень 11 класу Бобринецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1. Завжди, перечитуючи «Кобзар» Т.Г. Шевченка, в моїй уяві поставали мужні і вольові люди, які, долаючи негаразди і буденність життя, залишалися добрими і чуйними. Цей героїзм і велика сила волі українського народу настільки переповняли моє серце, що я не помічав кохання в творах Т. Шевченка. Сьогодні я був ведучим на Шевченківському святі і по-новому відчув мелодійність і багатство творчості Великого Пророка. Мабуть нічого в житті не відбувається випадково, бо сьогодні я відчув теплий погляд Дарини (на фото) і зрозумів – життя прекрасне.»

І це чудово! Національна бібліотека України для дітей, оголошуючи цей фотоконкурс, сподівалася саме на такі відкриття поета – власні, незаангажовані, не за примусом. І про це писали нам учасники у супроводі до своїх фотографій:

  • Кузнецова Поліна: «Твори Шевченка надихають нас на вальс» Славутицький ліцей, м. Славутич;
  • «Виявляється Т.Г.Шевченко був талановитим художником. Раніше я цього не знав. Тепер знаю завдяки Новопсковській районній бібліотеці, читачем якої я являюся.» (без підпису);
  • с. Тийглаш, Ужгородський район, Закарпатська обл. Бібліотека: "Я зі своїм братом відвідав районну бібліотеку у нашому угорськомовному селі Тийглаш. Ми дізналися багато нової інформації про життя і творчість Тараса Григоровича, а зокрема побачили ще й його власні картини! Молодший брат був дуже здивований, адже до цього ще не знав Великого Поета у такому світлі!»
  • Дуже цікавими були краєзнавчі розвідки учнів з містечка Нова Прага: «У нашому мальовничому степовому селищі Нова Прага, що на Кіровоградщині, є вулиця, яка носить ім’я Т.Г. Шевченка. Ми знаємо, що поет ніколи не був у нашому краї. Краєзнавці шкільного гуртка дослідили і з’ясували, що назва вулиці нерозривно пов’язана з долею нашого земляка Честахівського Григорія Миколайовича (1816-1893), уроженця с. Петриківка, тепер смт. Нова Прага, близького друга Т.Г. Шевченка. Він відіграв визначальну роль у перепохованні тіла Т.Г. Шевченка в Каневі».

На жаль, не всі з цих фотографій пройшли до другого туру голосування, але переглянути їх та почитати ці та інші історії ви можете у фотоальбомі конкурсу, який залишається відкритим для всіх!

Особливою активністю у конкурсі відзначилися дитячі бібліотеки – саме від них надійшло найбільше конкурсних робіт, і саме ці фото набрали рекордну кількість голосів. І це цілком зрозуміло – адже у бібліотек багато читачів та відданих прихильників, які бажали перемоги саме своїй книгозбірні.

Тому організатори прийняли рішення – зробити окремі номінації з різними кількісними критеріями відбору переможців на другий тур голосування. За цими критеріями до другого туру пройшло значно більше робіт, ніж 50 (як було зазначено в умовах конкурсу). Тож до другого туру фотоконкурсу пройшла 121 світлина в таких номінаціях:

  1. «Бібліотеки і Шевченко» – 47 робіт, які набрали понад 30 віртуальних голосів.
  2. «Сім’я і Шевченко» – 26 робіт, які набрали понад 20 віртуальних голосів.
  3. «Пам’ятники Кобзареві» – 25 робіт, які набрали понад 20 віртуальних голосів.
  4. «Шевченко в школі, в житті...» – 23 роботи, що отримали понад 20 віртуальних голосів.

Ці фотографії вже відібрані в окремі фотоальбоми (відкриті), і кожен з вас може зайти за посиланнями, переглянути фотографії, прочитати історії. Остаточне голосування за переможців в кожній номінації буде здійснюватися на незалежній платформі – на сайті Національної бібліотеки України для дітей.

Кожен користувач зможе оцінити кожне фото за 5-ти бальною системою у кожній з чотирьох номінацій.
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей