Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Дитяча Бібліопланета – це місце незабутніх див

Що таке сучасна бібліотека? Для мене це, в першу чергу, територія казки, дива, несподіваних зустрічей, місце, де можна не тільки читати книги, але і корисно та цікаво проводити вільний час.

Центральна бібліотека для дітей з жовтня 2013 року розпочала нову програму «Бібліотечна валіза Мері Поппінс» для всіх мешканців міста. Що ж це за «валіза», яка чекає не тільки дітей різного віку, а й їхніх батьків у дитячій бібліотеці?


У бібліотеці на всіх чекає Бібліоняня. Вона відкриває свою чарівну «валізу», наповнену цікавими іграми, захоплюючими книгами, веселими мультфільмами, незабутніми зустрічами з друзями. Тут бібліотечні працівники, як і героїня казкової повісті Мері Поппінс, радо зустрічають своїх читачів, з якими вони готові проводити чимало часу, розповідати і показувати все цікаве і корисне на світі, а також робити для них багато добрих справ. У бібліотеці в читальному залі для молодших читачів створено дитячу ігрову зону,
де діти можуть проводити вільний час, творчо та ітелектуально розвиваючись. У місті Луцьку, на жаль, відсутня мережа дитячих ігрових кімнат, мультзалів, творчих майстерень, які вільно та безкоштовно могли б відвідувати діти, а батьки – не боятися їх там залишати самих. Відкриття такої дитячої зони при бібліотеці дає можливість батькам потурбуватися про творчий, іформаційний, виховний і розвиваючий потенціал дітей у безпечному місці. Протягом останнього року бібліотека отримала значну кількість ігор, цікавих книг від спонсорів і благодійних фондів, завдяки чому збільшилося відвідування, особливо у вихідні дні.

У нашій бібліотеці працють два дитячих творчих гуртки, які відвідують діти старшого шкільного віку, а послуга Бібліоняня дала можливість молодшим читачам відвідувати бібліотеку, відчуваючи себе тут у безпеці, навчатися читати, творити і просто спілкуватися одне з одним.

Партнерами програми стали управління культури міської Ради, яке сприяло проведенню косметичного ремонту і облаштуванню дитячої зони у читальному залі; магазин дитячої іграшки «Знайка» надав інформаційно-консультативну допомогу у придбанні корисних і безпечних ігор для дітей; фабрика дитячої іграшки «Тигрес» виступає спонсором у проведенні бібліотечних заходів та допомогла у виготовленні ляльок для бібліотечного театру; батьки відвідувачів бібліотеки, люб’язно наповнюють «валізу Мері Поппінс» власними іграшками та книгами.

Програма діє лише півроку, а кількість читачів бібліотеки значно збільшилася: її відвідують діти усіх мікрорайонів міста. Також послугами Бібліоняні користуються громадські організації, що займаються роботою з дітьми. Саме в нашій бібліотеці були проведені дитячі іменини для діток міського громадського осередку Національної скаутської організації України «Пласт» та новорічні витребеньки для малечі, організовувались творчі майстерні для дітей віком від 3 до 5 років.

З відкриттям мультзалу діти мають можливість щонеділі знайомитися з новими фільмами, які спеціально підбирає бібліотекар читального залу. Для показу слайд-вікторин, створення малюнків, проведення інтерактивних ігор активно використовується інтерактивна дошка, розміщена в ігровій зоні.

Дім, школа, бібліотека, дім – цей шлях щодня долають діти, які відвідують центральну бібліотеку для дітей. Нещодавно діти-читачі наповнили «валізу Мері Поппінс», а саме: придумали бібліотечну послугу, яку можна назвати «бібліотечний вчитель». Після уроків у школі діти приходять до бібліотеки і самостійно, а це дуже важливо, роблять домашні завдання. Тим, у кого щось не виходить, допомагають гуртом. Складні вправи та задачі пояснюють і допомагають виконати, а не просто дають списати правильно виконане завдання. Якщо виникають запитання, на допомогу приходять бібліотечні книги і, звичайно, ресурси Інтернет, вільний доступ до яких є у бібліотеці. Як у звичайній школі, є ігрові перерви, адже в бібліотеці є чимало цікавих розвиваючих ігор. Додому діти повертаються не стомленими та з вивченими уроками.

Ця послуга користується попитом у значної кількості батьків та бабусь: попередньо домовившись з бібліотекарем, вони залишають на певний час своїх дітей у бібліотеці. Хлопчики-двійнята Дмитрик та Данііл, які разом з бабусею прийшли до нашої книгозбірні, стали її постійними відвідувачами, хоча їм лише 4 роки. Бабуся хлопчиків впевнена, що віднайшла нову, цікаву, корисну територію для своїх онуків. Тут тобі цікавинки-новинки дитячої книги і книжки-розмальовки, книги про лицарів і про героїв улюблених мультфільмів. Бабуся дізналася, що в бібліотеці є її помічниця – Бібліоняня, яка потурбується про творчий розвиток діток та їх вільний час. Для різних категорій дітей працівники мають свою програму проведення занять, ігор, розваг, читання відповідних книг . Особливо багато дітей у зимові вихідні дні. Щоб не нудитись самим удома, діти щонеділі приходять до бібліотеки і проводять свій час у дитячій зоні. В планах Бібліоняні – проведення казкових вікторин, ігрових занять, як для дітей, так і для батьків, перегляди лялькових вистав, читання книг, організація конкурсів на кращий малюнок або вірш, здійснення Інтернет-мандрівок цікавими містами світу.

Віднедавна, в рамках програми, відкрили бібліокафе з цікавими «смачними» книгами та журналами. . Діти переписують різноманітні рецепти, а на наступний раз пригощають кулінарними виробами, які приготували самі або з допомогою батьків. Відвідувачі діляться своїми секретами догляду за домашніми тваринами.

Діти полюбляють відвідувати творчі години, де разом з бібліотекарем створюють різні вироби з паперу, тканини, флористичних матеріалів. . Саме такими виробами була прикрашена новорічна ялинка у бібліотеці, а зараз готуємося до прикрашання великоднього деревця. Приємно вразили чудові вітальні листівки зі святом 8-го Березня від наших найменших користувачів, адже найприємніші подарунки це ті, які зроблені власними руками і добрими серцями.

Бібліотекарі центральної бібліотеки для дітей, відкривають і наповнюють свою бібліотечну «валізу» новими добрими справами, цікавими ідеями, як Памела Ліндон Треверс Мері Поппінс, яка вміла створювати пригоди з нічого – звичайнісіньких предметів і за звичайнісіньких умов, а також навчила своїх вихованців двом найголовнішим у житті речам – умінню бачити казкове у звичайних речах і не боятися будь-яких змін. У нашої справи є початок і буде продовження, як у книгах про славнозвісну Мері.

Сучасна бібліотека стає сучасною в усьому! Наша бібліотека, це бібліотека для дітей разом з дітьми. І кожен, хто до нас завітає, віднайде свою територію на нашій бібліопланеті.

Ніна Бочарова, директор центральної бібліотеки для дітей Луцької міської централізованої бібліотечної системи

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей