Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Колосок, ціною в життя

           Четверта субота листопада в Україні визнана Днем пам’яті жертв голодоморів. На нелегку долю нашої країни їх припало аж три: 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 років. Ці страшні роки забрали життя мільйонів українців та назавжди закарбували у пам’яті народу біль і страждання тих, хто пережив голодомор.

           Голодомор – не історична минувшина, а глибока демографічна і духовна рана, яка нестерпним болем пронизує пам’ять його очевидців та жертв. Він заподіяний насильницькою масовою колективізацією, сталінською політикою розкуркулення, горезвісними хлібозаготівлями, «чорними дошками» і «червоним терором». Українців позбавляли Батьківщини, мови, винищували родовід, обкрадали духовно, морили голодом, вбивали і примушували мовчати.

           Попри те, що дії представників сталінської влади, що спричинили смерть людей голодом, кваліфікувалися як вбивство, причини цього масового злочину ніколи в СРСР не розслідувалися, тож ніхто з можновладців, причетних до злочину, не поніс покарання. Упродовж десятиліть масове вбивство людей штучним голодом не лише навмисно замовчувалося радянською владою, але й взагалі заборонялося про нього будь-де згадувати.

           Офіційне вшанування пам’яті жертв Голодомору, у тому числі визнання його геноцидом українського народу, розпочалося з ініціативи української діаспори у США та Канаді. З 1983 року в столиці канадської провінції Альберта – місті Едмонтоні – у мерії щорічно проводиться відзначення річниці Голодомору. На офіційній частині заходу традиційно присутні мер міста й керівники провінції. Біля входу до мерії встановлений перший у світі пам’ятний знак на вшанування річниці Голодомору «Розірване кільце життя».

           У 1988 році Конгрес США, а в 1989 – і Міжнародна комісія юристів офіційно визнали голодомор 1932-1933 років актом геноциду проти української нації.

           Про Голодомор написано не одну книгу, знято низку фільмів в Україні та поза її межами. Наукова, науково-популярна, художня література та публіцистика налічує понад 20 тисяч книг, брошур, статей, збірників документів, спогадів. Пропонуємо вам переглянути презентацію художніх творів на тему Голодомору, які представлені в Національній бібліотеці України для дітей.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей