Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Людина із Світонії

           25 грудня (27 листопада) 1926 року у с. Вавилове Снігурівського р-ну Миколаївської області у родині коваля народився Олесь Бердник – всесвітньо відомий письменник-фантаст, футуролог, громадський діяч і правозахисник. Через засніжені шляхи його батько дістався сільради, що знаходилася у сусідньому селі, аж через місяць після народження хлопчика. Секретар сільради зробив одразу дві помилки — записав дату народження поточною датою і написав рік, який лише мав наступити. Це призвело до плутанини з датою народження письменника, але потім допомогло врятуватися від відправлення до Німеччини у роки Другої світової війни.

           Олесь Павлович пройшов жорстку школу життя: дитиною пережив голодомор 33-го, школярем – фашистську окупацію. У 1944 році добровольцем пішов на фронт, там був поранений і через це демобілізований. Після повернення Бердник навчався у театральній студії і грав у театрі; організував аматорський театр для молоді у Борисполі.

           У 1949 році за виступ проти радянської цензури у мистецтві був вперше ув’язнений. Та майже 6 років сталінських таборів Олеся не зламали, а лише додали впевненості і мудрості. Він розповідав в’язням про вічне життя, тайну Всесвіту, про майбутнє. На його світосприйняття вплинули знайомства із багатьма людьми, бо за ґратами тоді перебувало чимало інтелектуальних, мудрих людей. У таборах були дуже хороші бібліотеки, які Бердник перечитав повністю.

           На початку 70-х років письменник разом із Миколою Руденком і Оксаною Мешко створюють правозахисну організацію – Українську Гельсінську групу. За виступ на захист дисидентів-шістдесятників, за вільнодумство у творах він перебував під постійним наглядом. Його виключають зі Спілки письменників.

           У 1979 році – друге ув’язнення як «особливо небезпечного рецидивіста» за антирадянську діяльність і пропаганду. Олесь Бердник знову відбуває за ґратами близько шести років у Пермській області. У сусідніх камерах з ним були Василь Стус, Левко Лук’яненко, Василь Овсієнко, В’ячеслав Чорновіл. Після звільнення займався громадською діяльністю.

           Олесь Бердник є автором більше 50 книжок. Твори виходили у США, Канаді, Польщі, Японії, Чехії, Німеччині. Іноді друкувався під псевдонімом Григорій Волосожар. Він відвідав багато країн світу, зустрічався з відомими мудрецями і філософами, вивчав релігію, історію народів світу. Але завжди був переконаний, що духовне відродження почнеться з України.

           Цьогоріч виповнюється 50 років від дня виходу науково-фантастичного та філософського роману «Зоряний корсар» (відомий також під назвою «Кільця змія»), який за оцінками багатьох літературних критиків вважається вершиною творчості письменника. У книзі автор запрошує читача спробувати розв’язати складний вузол людського Буття та відшукати шлях до астероїда Свободи…

           Помер письменник 18 березня 2003 р. За заповітом похований біля рідної хати у селі Гребені Київської області в саду під кущем калини. Він хотів бути похованим як козак, тому могилу насипали у формі кургану.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей