Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Пісня буде поміж нас

           30 листопада цього року минає 70 років від дня народження всесвітньо відомого буковинця, українського естрадного співака, якому нещодавно присвоїли звання Героя України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, народного артиста України Назарія Яремчука (30.11.1951 – 30.06.1995).

           Співак прожив до прикрого мало, але встиг стати легендою вітчизняної естради. Відомі українські пісні «Червона рута», «Водограй», «Стожари», «Родина», «Смерекова хата», «Гай, зелений гай», «Гей ви, Козаченьки» у його виконанні облетіли весь світ.

           «Пісня для мене – це все. Це вираження людських почуттів. Без пісні я не уявляю свого життя», – говорив Назарій Яремчук. Народився четвертою дитиною у співочій родині. Після закінчення школи, мріяв стати мандрівником, на зразок Жака Іва Кусто, а з осені 1969 року почав співати у вокально-інструментальному ансамблі «Смерічка» Чернівецької філармонії. Перше мистецьке визнання і популярність принесли пісні «Червона рута» і «Водограй» Володимира Івасюка, «Горянка» і «Незрівняний світ краси» Левка Дутковського. За виконання цих творів ансамбль «Смерічка» та його солісти Назарій Яремчук та Василь Зінкевич були удостоєні звання лауреатів Всесоюзного конкурсу «Алло, ми шукаємо таланти», а також «Пісня року-71/72», на яких вони підтвердили високу артистичну майстерність. Музичний фільм «Червона рута» (1971) зробив солістів народними улюбленцями, а «Смерічка» стала найкращим колективом. Перший диск-гігант Назарія «Незрівнянний світ краси» (1980), названий за піснею Л. Дутковського, вважається однією з найкращих платівок в українській дискографії того періоду. 1981 рік став для співака стежкою до міжнародного визнання. Ансамбль «Смерічка» представляє державу на міжнародному конкурсі «Братіславська ліра». Соліст Н. Яремчук став його лауреатом.

           За 43 роки життя Назарій Яремчук записав понад 150 пісень. Багато часу співак приділяв пошуку нових талантів та підтримці самодіяльних колективів. Усе своє життя до останнього подиху присвятив мистецтву. Важка хвороба обірвала його життя 30 червня 1995 року. Щоосені, на батьківщині співака, у місті Вижниця відбувається відкритий фестиваль – конкурс сучасної української естрадної пісні імені Назарія Яремчука «Пісня буде поміж нас», відкриваючи нові талановиті імена.

           Назарій та Дмитро продовжують справу батька працюючи на майбутнє української пісні. Про зустріч з читачами докладніше тут:
           Піснями лікують тіло і душу
           Вшановуємо велич таланту

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей