Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Виставка графічних робіт-коміксів «Святий Миколай. Історія у картинках»

Легенду прадавню я нині згадаю,
Дослухатись неї усіх закликаю.
Лунає нехай від краю й до краю
Присвята величному Миколаю.
Альона Кречик, поетеса

           З 1 грудня 2021 року по 21 січня 2022 року в Національній бібліотеці України для дітей експонується виставка графічних робіт-коміксів «Святий Миколай. Історія у картинках». Ця колекція є продовженням грандіозного Міжнародного проєкту про життя і діяння великих історичних постатей «Мальована стрічка», започаткованого такою ж серією картин про руську князівну, королеву Франції Анну Ярославну, княгиню Ольгу, Івана Мазепу, події доби Київської Русі за часів князя Аскольда – «Повість минулих літ».

           Міжнародний проєкт «Святий Миколай. Історія у картинках» створено у 2020 році спеціально на замовлення Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника для презентації під час Резиденції Святого Миколая.

           «Святий Миколай. Історія у картинках» – це мікс історії, цікавих притч та легенд про Миколая Чудотворця, якого вважають найближчим до Бога святим.

           Над створенням коміксу об’єднались у творчій співпраці професійний історик Анатолій Васильович Горовий, поетеса Альона Кречик та митці України і різних куточків світу (Ізраїлю, Камеруна, Китаю). За підтримки історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кафедри історії світового українства проєкт представлений і англійською мовою.

           А що ж нам відомо про самого Святого Миколая?

           Святий Миколай або Микола — єпископ Міри (Лікія, сучасне Демре, Анталія, Туреччина), християнський святий, відомий як Миколай Чудотворець. Він жив у IV сторіччі в місті Міри, яке зараз розташоване на території Туреччини, а тоді це була Греція. Там святий і був похований, але італійські моряки перевезли його мощі і сховали їх від мусульман в італійському місті Барі.

           Православні, римо-католицькі та греко-католицькі християни пам’ятають його та шанують як історичну особу та великого святого. За переказами його батьки були багатими та глибоко віруючими християнами, котрі охрестили сина відразу після його народження, що було рідкістю на той час. Змалку Миколай був дуже релігійним та вирішив присвятити своє життя богослужінню. Діяння Миколая стали причиною появи багатьох легенд, завдяки яким він з часом став одним з найважливіших святих.

           З-поміж великих святих угодників Божих святитель Миколай Чудотворець користувався особливою любов’ю нашого народу, який свято вірив, що він захищає усіх бідних і знедолених, боронить від стихійних лих, а найбільше – від води. Свято «зимового» Миколая завжди відзначали урочисто. Та найбільше його пошановували діти, яким батьки клали під подушки гостинці від святого – «Миколайці». Одержати ж подарунок можна було, якщо не гнівити святого Миколая протягом року.

           Св. Миколай також відомий під іменами: Міколай, Міклаш, Йолупукі, Сейнт Ніколаус, Сантаклос, Фадер Крісмас, Пер Ноель, Сінтер Клаас.

Виставка триватиме до 21 січня 2022 року.
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей