Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

«Африканські обрії» до Дня толерантності в Україні та Міжнародного десятиліття осіб африканського походження


           16 листопада 1995 року держави-члени ЮНЕСКО ухвалили Декларацію принципів толерантності, яка стверджує, що толерантність не є поступкою, а розумінням мультикультурності нашого світу, проявом поваги.

           Національна бібліотека України для дітей упродовж багатьох років працює над розвитком толерантності та протидії ксенофобії серед підростаючого покоління. День толерантності для читачів бібліотеки пройшов у співпраці з багаторічним партнером – Африканською радою в Україні.

           Ця громадська організація створена з метою захисту прав африканців та афроукраїнців у нашій країні, їх інтеграції в усі сфери суспільного життя, а також налагодження культурного діалогу між африканцями та представниками інших національностей, що проживають тут, запобігання проявів ксенофобії та расизму в українському суспільстві.

           2 грудня до бібліотеки завітали учні старших класів гімназії №172 «Нивки», щоб поспілкуватися про поняття толерантності, прояви нетолерантності (гендерна, політична, расова, освітня, релігійна) та шляхи підвищення рівня толерантності в Україні та світі. Учасники заходу дізналися про книжки даної теми з фонду бібліотеки, історію боротьби за права людей усіх рас у США та про африканські країни. Досить часто у свідомості українців Африка одноманітна, єдина, а насправді – це континент з різними країнами, багатими на історію.

           Почесними гостями заходу були Президент Африканської ради в Україні Ісса Садіо Діалло та секретар організації Теодоріна Каміс-Ваврик.

           Пан Ісса у вступному слові наголосив на важливості толерантності та розповів історію, яку розказував йому дідусь у дитинстві, – казку про важливість життя у злагоді.

           Теодоріна Каміс-Ваврик навела приклад про ворожнечу в країні, яка призвела до війни в Руанді, та про подолання кризи і привілегії життя у толерантному суспільстві.

           27 років після «краху» країни, тобто громадянської війни, відновлено мир, спокуто провини і вирішено жити у мирі, без акценту на розбіжностях, а натомість на об’єднуючому бажанні процвітання і щасливого життя. За 27 років Руанда стала найрозвиненішою країною Африки –діджиталізованою, з високим рівнем освіти та захисту екології, яка навіть змогла пройти кризу коронавірусу з найменшими втратами.

           Наприкінці заходу читачі бібліотеки шукали спільне між українцями та африканськими народами, наочно продемонструвавши, що в усіх народів світу є більше схожого, ніж відмінного.

           Генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей Алла Іванівна Гордієнко привітала шановних гостей та подякувала за багаторічну співпрацю. Разом вони обговорили майбутні спільні цікаві проєкти.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей