Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

14 грудня з читачами бібліотеки у проєкті «Україна читає дітям» спілкувалася Оксана Забужко

           14 грудня до бібліотеки на зустріч із читачами завітала одна з найвідоміших особистостей сучасного вітчизняного літературного процесу, письменниця, поетка, філософиня, громадська діячка Оксана Забужко. До проєкту «Україна читає дітям» запрошуються саме такі непересічні персони, добре знані у суспільстві, слово та думка яких вагомі для громадськості.

           Оскільки письменниця творить свої тексти для цілком дорослої аудиторії, то й на зустріч завітали підлітки, учні 10-11 класів шкіл Київщини. І теми під час спілкування з гостею також підіймалися непрості і певним чином філософські, але пропущені через призму книжкових текстів та читання літератури.

           Традиційно гостей проєкту просять розповісти, яким чином книга та читання сприяли їхньому становленню та життєвому успіху, яка книга у дитинстві стала знаковою та вплинула на формування особистості, які книги гості читають саме зараз. Оксана Забужко була для підлітків, вчителів і бібліотекарів так би мовити «зразковою» гостею, адже давала дуже вичерпні та аргументовано-коментовані відповіді на усі запитання, навіть і не висловлені.

           - Гарно читати вміла вже у 4 роки, і при запису до бібліотеки здавала своєрідний іспит бібліотекарці, яка не вірила, що такій маленькій дівчинці можна видати книжку Марка Твена «Пригоди Тома Сойєра».
           - Дитяча книжка, яка мала незабутній вплив на формування життєвих орієнтирів у юному віці, – «Вінні-Пух» Алана Мілна, класичне видання у перекладі українською Леоніда Солонька.
           - Книга, яку читає зараз, – «Швейцарське плато» Петера Штамма.
           - Книга її авторства, що вийшла нещодавно, – «Як рубали вишневий сад , або Довга дорога з Бад-Емса».

           Аргументи та коментарі до кожної відповіді можна послухати без купюр у запису прямого ефіру .

           Ще одна традиція проєкту – гість має прочитати читачам уривок зі своєї улюбленої книги. Оксана Забужко зазначила, що це її дуже мотивувало на зустріч, і для читання вона вибрала уривок із драматичної поеми «Кассандра» Лесі Українки, якою колись зачитувалася ще у 7 класі. Фрагмент читання також зафільмовано і представлено на відеоканалі бібліотеки.

           Кілька настанов від пані Оксани до читачів, присутніх у залі, але актуальних для всіх:

           - Читайте багато. Саме у дитячому та підлітковому віці є час для читання. У дорослому його меншає. Начитуйте свій інтелектуальний багаж, поки ви ще не увійшли в доросле життя.
           - Читайте класичну літературу, адже вона перевірена часом. Вона дасть вам орієнтири і зразки гарної літератури, що потім допоможе вам відрізняти неякісну літературу від хороших книг, зерна від полови.
           - І просто читайте, це розвиває мозок, критичне мислення, яке зовсім не зайве у житті, допомагає аналізувати, відрізняти правду від фейків, не приймати на віру обманливі обіцянки.
           - Ну і знову – читайте, мрійте, прогнозуйте та плануйте своє життя, тому що для того, щоб досягти в житті чогось вартісного, не короткочасного, треба гарно мислити та добряче працювати.

           Наступна зустріч у проєкті «Україна читає дітям» відбудеться 22 грудня о 15.00. В гостях у читачів – відома актриса кіно і театру Ірма Вітовська!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей