Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Листи Різдвяного Діда

           Перед новорічними святами до речі буде згадати, що цьогоріч виповнюється 45 років із дня виходу у світ книги Джона Роналда Руела Толкіна «Листи Різдвяного Діда». Книга була надрукована у третю річницю смерті письменника, 2 вересня 1976 року, під редакцією Бейлі Толкін, дружини його молодшого сина Крістофера.

           Більшість дітей світу перед новорічними святами пишуть листи – хто Санта Клаусу, хто Діду Морозу, хто Святому Миколаю або іншим казковим персонажам із проханням принести подарунок. Не виключенням були і діти Джона Роналда Руела Толкіна. Але їм Різдвяний Дід (а у його образі сам письменник) не просто приносив подарунки на свято, а й писав листи.

           «Перший лист надійшов 1920 року, коли Джонові, старшому з дітей, було три рочки; і понад два десятиліття, поки не виросли троє інших дітей ? Майкл, Крістофер і Прісцилла ? такі листи приходили на кожне Різдво. Часом конверти, припорошені снігом і зі штемпелями полярної пошти, знаходили в будинку наступного ранку після Дідового візиту; часом їх приносив листоноша», – писала у передмові Бейлі Толкін.

           Серед листів – детальні малюнки, на яких зображувалося життя на Північному Полюсі та пригоди його мешканців. Різдвяний Дід в інтерпретації Толкіна – далеко не всесильний і мусить самостійно розв’язувати численні проблеми і халепи, які часом відбуваються на Північному полюсі. Він, як і всі ми, мерзне, засмучується, радіє, буває сонним чи бадьорим, натхненним чи сумним. Він щирий з дітьми і не приховує, що вони цього року не отримають всіх бажаних подарунків. Часто – тому, що має подбати про дітей, чиї батьки не можуть їх навіть прогодувати, не те що порадувати подарунками.

           Сумна тональність відчутна в листах Різдвяного Діда, надісланих у часи Другої світової війни – якраз у той час гобліни також активізувалися і нападали на мешканців Північного полюсу.

           У 1943 році, коли наймолодшій Прісциллі виповнюється 14 років, Різдвяний Дід прощається з нею. «На цьому я маю сказати «до побачення», чи майже «до побачення»: маю на увазі, що не забуду Тебе. Ми завжди зберігаємо старі номери наших давніх друзів та їхні листи, а згодом, коли вони виростають, замешкують у власних будинках і в них з’являються власні діти, – сподіваємося повернутися».

           Книжка – справжній витвір мистецтва із авторськими малюнками, в ній подані відскановані конверти і оригінали листів, тому можна бачити почерк, колір чорнила, примітки.

           Ця чудова зворушлива збірка ідеальна для сімейного читання, задоволення від якого отримають і дорослі, і діти.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей