Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Зимові зустрічі у відділі документів іноземними мовами

           У Національній бібліотеці України для дітей Новий 2022 рік розпочався низкою щоденних заходів під назвою «Зимові книжкові пригоди» на канікулах! Аби розповісти про іноземні видання та презентувати нові надходження новорічно-різдвяних книжок іноземних авторів у перекладі українською до програми приєднався відділ документів іноземними мовами.

           Розпочалося усе 4 січня майстер-класом за мотивами книжки польської письменниці Моніки Утник-Стругали «Йдуть свята. Про Різдво, Святого Миколая й новорічні традиції на світі». До речі, це видання люб’язно надано Українським Інститутом Книги. Прослухавши цю цікаву історію, читачі дізналися звідки пішла традиція складати подарунки у шкарпетки. Потім дітки розповіли про те, як у їхніх родинах святкують Різдво, та виготовили різдвяно-новорічну вітальну листівку, використовуючи техніку складання паперу орігамі для створення об’ємної ялинки ззовні листівки, а також техніку малювання клаузура для виконання неповторного візерунка на різдвяній шкарпетці всередині листівки.

           На другий день «Зимових книжкових пригод» читали відомий твір Доктора Сьюза «Про Грінча, який украв Різдво» (англ. «How the Grinch Stole Christmas!»). Книжка вийшла ще у 1957 році, здобувши величезну популярність серед маленьких читачів. Пам’ятаєте Грінча, буркотливого зеленого монстра? Якось, напередодні свята, він вирішує вкрасти у мешканців міста Хтовіль Різдво – іграшки, наїдки та навіть ялинки, бо його дратує радість і сміх інших. Але, здійснивши свій задум, Грінч розуміє, що не зміг зіпсувати свято, адже воно має дещо більше значення, ніж яскраві атрибути. Надихнувшись історією про Грінча, діти разом із бібліотекарем створили тематичні ялинкові прикраси.

           Напередодні Різдва наші читачі почули ще одну неймовірну історію, що трапилася у Різдвяну ніч з одним хлопчиком, який найбільше хотів почути дзвін, що на санчатах Санти. Атмосферна книга Кріса Ван Олсбурга «The Polar Express» (укр. «Полярний експрес») стала класикою дитячої літератури, якою зачитуються мільйони дітей у всьому світі, а також знято однойменний мультфільм, виконаний у техніці комп'ютерної 3D анімації, Роберта Земекіса 2004 року.

           Після Різдва знову повернулися до твору польської письменниці Моніки Утник-Стругали «Йдуть свята. Про Різдво, Святого Миколая й новорічні традиції на світі». Цього разу довідалися про зимові традиції у різних країнах світу, про прикрашання ялинок у різних країнах та згадали традиційний атрибут різдвяного обряду колядування – вертепну зірку! Кожен створив свою власну зірку за допомогою ниток різного кольору. Зірочки вийшли барвисті та яскраві, а головне – створені власноруч.

           Завершила низку зустрічей презентація традицій святкування новорічно-різдвяних свят у Білому домі у США. Щороку за тематику свята і прикрашання будинку, де проживає президентська родина, відповідає Перша леді. Цьогоріч тема святкування: «Подарунки від серця». Кожен бажаючий, завітавши на сайт Білого дому, може здійснити віртуальну подорож кімнатами будинку, роздивитися 41 прикрашену ялинку та знайти рецепт святкової страви від Джилл Байден і завантажити шаблон для майстер-класу – голубки миру, що прикрашає ялинку в Овальному кабінеті.Саме за цим шаблоном учасники заходу створили своїх голубок миру, що прикрасять їхні домівки.

           Щодня у відділі проходив квест за новорічною класикою «Снігова королева» Г.Х. Андерсена. Ті, хто його пройшов і склав з уламків дзеркала слово «вічність» англійською, отримали маленький солодкий подарунок з адвент календаря, наданого партнером – Бібліотекою Гете-Інституту!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей