Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Корпоративні проєкти мережі бібліотек для дітей

станом на 01.01.2022 р.

           Корпоративна діяльність бібліотек направлена, перш за все, на спільну реалізацію поставлених цілей та завдань, на досягнення значимої мети – формування інтегрованих бібліотечно-інформаційних ресурсів, які б активно використовувалися користувачами. Завдяки спільній роботі бібліотек є можливість забезпечити отримання користувачами постійної актуальної інформації; рекомендувати належні інтернет-ресурси та онлайн-сервіси; залучити, особливо юного користувача, до входження у безпечний медіапростір.

           Інформуємо про наші колективні досягнення та здобутки у 2021 році:

           • Корпоративний проєкт бібліотек України для дітей з аналітичного розпису періодичних видань («КОРДБА») – проєкт розподіленого розпису передплачених бібліотеками України для дітей періодичних видань та створення зведеної бази даних статей. На 01.01.2022 р. база даних включає 106703 документа, доступна для запозичення бібліотекам-учасницям проєкту та для обслуговування віддалених користувачів. Для розпису на І півріччя 2022 р. відібрано 54 періодичних видання. Участь у проєкті беруть 10 бібліотек для дітей. База даних є частиною вебкаталогу бібліотеки і доступна за адресою: «Корпоративна база статей».

           • Корпоративний проєкт «Кращі інтернет-ресурси від Української асоціації працівників бібліотек для дітей». Онлайновий безпечний путівник в інтернет-просторі включає, на основі розподілу, ретельно відібрані мережеві ресурси різноманітної тематики для навчання, самоосвіти, дозвілля та професійного розвитку. На 01.01.2022 р. ресурс вміщує 574 вебпосилання для користувачів-дітей та дорослих. Проєкт користується популярністю користувачів і це засвідчує, що за підсумками 2021 р. даний ресурс на 5 позиції серед найбільш відвідуваних сторінок сайту НБУ для дітей на основі статистики сервісу Google Analytics.

           • «Крокуємо безпечним інтернетом» – файлотека ресурсів, створених бібліотеками України для дітей щодо правил поводження у віртуальному середовищі. Ресурс оновлюється до Дня безпечного інтернету, що відзначається світовою спільнотою щорічно у другий вівторок лютого. Інформацію до Дня безпечного інтернету можна переглянути на сторінці «Правила інтернет-безпеки і інтернет-етики для дітей і підлітків».

           • «КЛЮЧ» (Краща Література Юним Читачам) – електронний інтерактивний рекомендаційний ресурс, призначений зорієнтувати організаторів дитячого читання в царині української дитячої літератури. Бібліотеки України для дітей надають до ресурсу огляди краєзнавчих дитячих видань, нариси про творчість місцевих письменників тощо. До ресурсу «КЛЮЧ» упродовж 2021 р. звернулось 44812 користувачів, які переглянули 80598 сторінок.

           • Корпоративний проєкт «Почитайко» – електронна антологія творів літератури для дітей, яка створюється бібліотекарями та читачами різних регіонів країни з метою ознайомлення сучасного юного покоління з кращими творами художньої літератури минулих років. На 01.01.2022 р. ресурс нараховує 857 творів українських та зарубіжних авторів. Упродовж року аудіобібліотечку відвідало 116919 користувачів, що прослухали та прочитали твори 203535 раз.

           • «Електронна бібліотека» – ресурс, мета якого в межах існуючого законодавства з авторського права ознайомити широкий загал із кращими зразками рідкісних і цінних видань дитячих бібліотек України. Електронна бібліотека включає 251 оцифрований документ. До ресурсу упродовж 2021 р. звернулись 3030 прихильників дитячої книги, які переглянули 17403 сторінки.

           • «Електронна бібліотека методичних та бібліографічних матеріалів» – добірка різножанрових методико-консультативних, бібліографічних та інформаційних видань бібліотек України для дітей. Ресурс представляє професійний доробок 17 дитячих бібліотек (557 документів), з яким упродовж 2021 р. ознайомились 1955 користувачів, здійснивши 9214 переглядів.

           • Корпоративний проєкт «Віртуальна бібліографічна довідка: об’єднана довідкова служба бібліотек України». Мета проєкту - задоволення запитів користувачів в електронному режимі. Архів виконаних довідок на січень 2022 р. налічує 44981 відповідей на запитання віддалених користувачів. Через електронний довідковий сервіс у 2021 р. було задоволено 1199 запитів віртуальних користувачів. Найбільшим попитом користувалися віртуальні запити з наступних тем: «Література», «Педагогіка. Психологія», «Історія», «Культура. Мистецтво. Преса», «Економіка. Фінанси», «Держава і право», «Освіта». Вивчення читацького представництва звернень до довідкового сервісу показало, що найбільша їхня кількість надійшла від студентів – 815. Також поступово з року в рік збільшується кількість віртуальних запитів від дитячої аудиторії (2018 — 57, 2019 — 162, 2020 — 269, 2021 — 289), що складає у звітному році 24% від загальної кількості довідок.

           • «Обличчям» дитячих бібліотек України є науково-практичний журнал «Бібліотека у форматі Д°», що висвітлює інноваційний досвід роботи, розкриває багатогранну діяльність дитячих бібліотек України, позиціонує напрацювання бібліотек для дітей на бібліотечній мапі країни та світу. Упродовж 2021 р. до 27 представлених примірників звернулось 856 професіоналів, що переглянули 2229 сторінок.

           Дякуємо за співпрацю всім, хто з нами. Запрошуємо всіх бажаючих у нашу дружню професійну команду.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей