Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

21 січня у бібліотеці стартувала Всеукраїнська естафета єдності
«Нас єднає рушник-рекордсмен»

           У цей день з нагоди Дня Соборності України у бібліотеці відбулося незабутнє свято для читачів та великої кількості запрошених гостей.

           Унікальним це свято зробив «Рушник єдності». Його привезли у столицю з міста Калуша (Івано-Франківська область). Рушник створили студенти Фахового коледжу культури і мистецтв. Він внесений до Національного реєстру рекордів України як найдовший рушник (11 м 79 см), виготовлений у старовинній техніці фелтингу. У ньому поєднано українські етнографічні орнаментальні мотиви 22 регіонів України.

           Після експонування в Національній бібліотеці України для дітей рушникову естафету прийматиме Комунальний заклад «Запорізька обласна бібліотека для дітей «Юний читач» Запорізької обласної ради, директор якої Лариса Данилова також завітала на свято. Рушник подорожуватиме країною і почергово розміщуватиметься в усіх куточках України в мережі спеціалізованих бібліотек для дітей. Ця естафета об’єднає дітей і дорослих – патріотів, які душею і серцем люблять Україну і все українське.

           Урочисту церемонію передачі естафети єдності відкривали:
           - Алла Гордієнко — генеральний директор НБУ для дітей;
           - Андрій Найда — Калуський міський голова, кандидат технічних наук;
           - Ярослав Яців — в.о. директора Фахового коледжу культури та мистецтв (м. Калуш Івано-Франківської області).

           Гостям свята надовго запам’ятається виступ Маргарити Довгань – української журналістки, письменниці, громадської і культурної діячки, шестидесятниці і великої патріотки. Пані Маргарита пов’язана з бібліотекою історично, адже вона була дружиною українського скульптора Бориса Довганя (1928 – 2019), скульптура якого «Хлопчик, який читає книгу» прикрашає фасад Національної бібліотеки України для дітей і є фірмовим та впізнаваним знаком. Шановна гостя читала дітям вірші Василя Стуса, з яким була особисто знайома, та розповіла кілька болючих та щемливих спогадів із буремного минулого українських творців. Пані Маргарита подарувала бібліотеці деякі особисті речі Бориса Довганя, які прикрасять музейну експозицію у відділі рідкісної книги.

           До читачів звернулися представники Фахового коледжу культури і мистецтв м. Калуша: Іванна Свирид – автор ідеї, менеджер проєкту «Рушник єдності»; Юлія Олінкевич – викладач дисципліни «декоративно-прикладна творчість», головна майстриня проєкту; Тетяна Меленюк – голова циклової комісії викладачів образотворчого мистецтва. Вони продемонстрували диплом Національного реєстру рекордів України та розкрили деякі секрети процесу творення.

           На презентацію Всеукраїнської естафети єдності завітали старшокласники київських шкіл, почесні гості, друзі і партнери бібліотеки:

       Костянтин Чернявський – український графік, декан факультету образотворчого мистецтва та реставрації Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, заслужений художник України, кандидат мистецтвознавства, заслужений діяч культури Таджикистану, лауреат премії ім. І.Ю. Рєпіна, голова Національної спілки художників України.

           Віталій  Бака – представник Українського інституту національної пам’яті.

           Марія Морозенко – письменниця, громадська діячка, волонтерка, літературна редакторка, лауреатка багатьох літературних премій, голова Київської організації Національної спілки письменників України.

           Віктор Зеленський – директор видавництва «Авіаз».

           Ірина Тацакович – директор Івано-Франківської обласної бібліотеки для дітей, яка передавала естафету з Івано-Франківщини колегам із Запоріжжя.

           Упродовж свята звучали етнографічні музичні та пісенні композиції у виконанні заслуженої артистки України, солістки Національного заслуженого академічного українського народного хору України імені Григорія Верьовки Оксани Демешко, солістки Національного заслуженого академічного українського народного хору України імені Григорія Верьовки Оксани Тарасенко, а також фольклорного колективу «Українські музики» Дитячої хореографічної школи українського танцю «Барвіночок».

           Завершилося свято словами дівчини-України, роль якої зіграла маленька читачка бібліотеки Марійка:
           Ми з вами – це одне єдине,
           Ми – це родина: ти і я.
           Дві сторони у України,
           Та Україна в нас одна.

           Гостям свята провели екскурсію бібліотекою, показали оновлені бібліотечні локації.

           Рушник-рекордсмен експонуватиметься у Національній бібліотеці України для дітей упродовж місяця до 22 лютого. Запрошуємо побачити на власні очі цей рукотворний шедевр!

           Фрагмент естафети єдності «Нас єднає рушник-рекордсмен»

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей