Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

ІІ Всеукраїнська сутінкова вечірка-2022 «Дуже страшне кіно» відбулася!

           Минулоріч уперше був випробуваний онлайн-формат для проведення сутінкової вечірки. Експеримент був вдалим і дитячі бібліотекарі України домовилися запровадити традицію – щороку на початку лютого проводити Всеукраїнську бібліотечну сутінкову вечірку. Тому Національна бібліотека України для дітей 18 лютого запросила дитячі бібліотеки та їхніх найкращих читачів на зустріч в онлайні, а також своїх найкращих читачів – на вечірку наживо.

           Знову експеримент і знову вдалий – гібридний формат вечірки вийшов драйвовим (особливо для організаторів). Адже потрібно було синхронізувати пригоди читачів в онлайні та офлайні. А ще вигадати такі завдання, щоб цікаво і весело було усім.

           На початку zoom-включення читачі нашої бібліотеки привіталися з читачами інших бібліотек, а генеральний директор НБУ для дітей Алла Гордієнко, яка на цей час отримала титул володарки і хранительки найбільшої колекції найстрашніших дитячих книжок, оголосила вечірку відкритою та наприкінці своєї промови загадково запросила читачів у гості до свого кабінету.

Що відбувалося у головній бібліотеці для дітей

           Розпочалася вечірка власне з того, що режисер Френкі (Франкенштейн) зібрався знімати кіно за геніальним «жахливим» сценарієм, але сценарій викрали. Тому читачі отримали завдання розшукати сценарій. На розшук до локацій-лякацій бібліотеки вирушили 2 команди наших читачів.

           Лякацій-локацій було 8:

           У відділі для наймолодших дітлахів зустрічав чорний монах та вампір-бібліотекар, які підготували для них страшні математичні задачі та завдання на логіку. Хоч би як було складно та страшно, але учасникам гри вдалося все правильно відгадати та отримати загублені листки сценарію.

           У відділі документів іноземними мовами дітей зустрічала Калавера Катрина (La Calavera de la Catrina, в перекладі «череп жінки-денді»). Смілива малеча не злякалася страшної мексиканки! Їм потрібно було отримати один із аркушів загубленого сценарію. Його вони отримали в обмін на «страшну» книжку. Але там бракувало одного слова! Довелося діставати загублені літери, які були заховані у чорній-пречорній скриньці. Аби дістати всі літери (до речі, латини), довелося добряче поворушити мізками.

           У книгосховищі команди зустрічали книжковий привид та Груффало, що оселився поміж стелажів та начитався добрих книжок і перестав бути злим. Потрібно було його розізлити. Це вдалося не одразу, але читачі впоралися, порадивши Груффало страшні книжки.

           У старшому читальному залі дітей зустрічала відьмочка. Тут із книжок повтікали всі головні герої. Дітям потрібно було знайти книжки та повернути всю нечисту силу: Франкенштейна, вампірів, тролів, мумію, дементора, вовкулаку, медузу Горгону, Бабу Ягу, Чахлика Невмерущого.

           На лякації музичній читачів випробували на музичну пам’ять. Читачі мали впізнати мелодії зі страшних мультиків, кіно та комп’ютерних ігор. На превелике диво команди впоралися із завданням, навіть влаштували мінідискотеку під один із треків.

           А на лякації у володарки та хранительки найбільшої колекції страшних книжок, за сумісництвом – генерального директора бібліотеки Алли Гордієнко, читачі прослухали легенду про історію заснування головної дитячої книгозбірні країни та мали скласти пазл і вгадати, скільки ж років виповнюється бібліотеці. І вгадали — 55 років!

           Найпідступнішим персонажем на лякаціях була Бабуся НБУся, яка оселилася у квест-кімнаті та підготувала читачам дуже страшне і неприємне випробування – знайти частини скелету, після чого читачі отримали ключ від сейфу з частиною сценарію.

Що відбувалося онлайн

           Читачі дитячих бібліотек України стали учасниками окремої програми, яку спеціально для них влаштували герої-актори, які були ангажовані режисером для зйомок кіно – тисячолітній вампір Шекспір, дівчисько Павучисько, наймогутніша шестирічна відьмочка та її няня – майстриня із зіллєваріння.

           Онлайн-учасникам потрібно було вгадати «страшні» саундтреки з музичної скриньки. І найкраще з цим впоралися читачі Миколаївської та Херсонської обласних бібліотек для дітей.

           Далі читачі допомагали тисячолітньому вампіру Шекспіру згадати слова пісні, яку він написав спеціально до нашого кінофільму. Тут найшвидшими виявилися читачі Миколаєва та Житомира.

           Найскладнішим було третє завдання — кросворд за книгами-страшилками. Найпершими встигали давати відповіді читачі з Херсону, Глухова та індивідуальна учасниця – Софійка з Луцька.

           Конкурс танцювальний був найлегшим для учасників вечірки, але найскладнішим для оцінювання. Тож, усі, хто встали з місць і затанцювали, отримали заохочувальний бал, а ті, хто робив це найвправніше, а саме – Закарпатська, Миколаївська, Херсонська і, знову, Софійка з Луцька — по 2 бали.

Фінал

           А у фіналі знову об’єдналися онлайн-учасники вечірки та читачі нашої бібліотеки, які повернулися зі сторінками знайденого сценарію, та наш режисер Френкі нарешті зміг розпочати зйомки. До речі, онлайн-учасники також змогли відзняти свої короткі 1-хвилинні фільми – рекламу страшних книжок. Для цього була невеличка перерва в трансляції-лякації.

           Національна бібліотека України для дітей щиро дякує бібліотекарям Житомира, Чернігова, Глухова, Сум, Одеси, Дніпра, Тернополя, Миколаєва, Полтави, Херсону, Ужгорода, Хмельницького, які доєдналися до вечірки, підготували атмосферні локації у своїх бібліотеках, вбралися у тематичні костюми, були активними. Дякуємо також окремим читачам Рівного, Луцька, Волинської області, учасникам читацького онлайн-клубу «Подорож книги».

           У нашій вечірці звичайно є переможці. За кількістю балів, набраних в онлайн-конкурсах перемогла Миколаївська ОБД ім. В.О. Лягіна, яка обійшла Херсонську ОБД ім. Дніпрової Чайки лише на 2 бали.

           Але херсонські читачі стали призерами бліцконкурсу «О, щасливчик!».

           Серед читачів, які долучилися індивідуально, переможцем стала Софія Семяшко з Луцька. І до речі, у загальному заліку вона була третьою за кількістю балів.

           А кращих читачів нашої бібліотеки у фіналі очікував сюрприз – феєричне неонове шоу від давніх друзів та партнерів івент-студії @Bliss_team_show, яке змогли переглянути не лише діти, а й батьки учасників страшної вечірки.


           Вітаємо переможців!

           І скоро відео «Дуже страшне кіно!», яке вдалося змонтувати з тих відео, які надіслали учасники.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей