Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Пропустить Навигационные Ссылки.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Інтерактивні казкові читання «Хліб із Джуґари» з дружиною посла Туркменістану Махим Атаєвою

           Національна бібліотека України для дітей спільно з посольствами та культурними центрами іноземних держав здійснює полікультурне виховання дітей. На підтримку довгострокових проєктів, що проходять у співпраці з Посольством Туркменістану в Україні, 23 лютого відбулися інтерактивні казкові читання «Хліб із Джуґари» з дружиною Надзвичайного і Повноважного посла Туркменістану Махим Атаєвою.

           На захід завітали учні молодших класів однієї зі шкіл м. Києва – постійні читачі бібліотеки. Свято, насичене подіями та інформацією про Туркменістан, розкривало глибину мудрості народних казок.
           Спочатку школярі дізналися про Туркменістан від найкращого гіда – пані Махим Атаєвої. Її розповідь ілюструвала презентація, яку вона підготувала до цієї події.
           Посольство надало туркменські народні костюми для того, щоб українські діти вбралися у них. Таким чином зала була заповнена юними читачами в українських і туркменських народних вбраннях.

           Туркменські діти, як і українські, проводять вільний час граючись. Тому пані Махим запропонувала зіграти у гру «Айтерек-Гунтерек». Дві команди, тримаючись за руки, стають одна навпроти одної. По-черзі викликається гравець однієї з команд, аби спробувавти розірвати одну з ланок. У разі невдачі гравець поповнює команду суперника, а у разі успіху – забирає одного з противників. Діти зробили висновок: для того, щоб розірвати ланцюг, потрібно бути цілеспрямованим і максимально зібраним; а щоб протидіяти – варто міцно триматися одне за одного. Більшість туркменських ігор колективні, навчають поважати товаришів, бути чесним, уміти гідно вигравати і програвати, допомагати одне одному.

           Після цього Махим Мухамедівна презентувала учасникам заходу виставку «Туркменістан. Культурні цінності туркменського народу», що експонується впродовж тижня у бібліотеці та прокоментувала книжки й експонати (прикраси, ляльки, амулети, килими). Величезним сюрпризом для дітей стала можливість вдягнути прикраси і зробити фото.

           Важливою частиною заходу стало читання казки «Хліб із Джуґари», яка повідала дітям мудрість туркменського народу. Тема казки – це важливість праці та повага до чесної роботи іншого. Прочитати її може кожен відвідувач бібліотеки, адже вона входить до збірки туркменських народних казок «Срібна тюбетейка» з фонду бібліотеки.

           Захід завершився на піднесеній ноті: Махим Мухамедівна пригостила читачів туркменськими традиційними стравами! Українські діти відчули на смак шикшикі, чурек і пішмє та запам’ятали їх назви.

           Ще одним сюрпризом від дружини посла були дитячі браслети-амулети у подарунок.

           Яскравий захід запам’ятається учасникам на все життя!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 09.11.2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей