Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
День Конституції України

       Щороку 28 червня Україна відзначає День Конституції, адже саме цього дня у 1996 році о 9:20 ранку був прийнятий Верховною Радою наш основний закон.

       Попередниками сучасної Конституції були:
       - Конституція Пилипа Орлика – 1710 рік;
       - Конституція УНР – 29 квітня 1918 року;
       - Мала конституція ЗУНР – 13 листопада 1918 року;
       - Тимчасова Конституція Карпатської України – 15 березня 1939 року.

       Процес підготовки Конституції України зайняв шість років – з 1990 по 1996 рік. Засідання Верховної Ради України щодо прийняття Основного Закону тривало добу. 27 червня 1996 року парламент вирішив розглядати проєкт під час одного засідання без перерв. У результаті бурхливих дискусій за підсумками безперервної 24-годинної роботи депутатам вдалося узгодити всі положення документа. Міжнародне співтовариство схвалило Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.

       З того часу з’явилося багато друкованих видань Основного закону України. 22 серпня 2011 року у Києві була презентована перша мініатюрна Конституція України. Книжка розміром 21х32 мм має 160 сторінок, на яких вручну були написані близько 9,5 тис. букв. Кожна з цих літер має розмір не більше 1 мм. На створення мініатюри було витрачено близько 2 місяців. Вона передана в Музей книги і друкарства.

       У 2019 році в мережі «Інтернет» з’явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів, авторами якої стали брати Капранови, а художником Олександр Костенко.

       Національна бібліотека України для дітей веде активну роботу у напрямку правової освіти і виховання: постійно проводяться правові квести, вікторини, юридичні вітальні, інформаційні портали, а також організовуються всеукраїнські конкурси. Так, на початку квітня 2022 року, незважаючи на війну у країні, стартував Всеукраїнський онлайн-конкурс із правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих, і малих». Основою для конкурсу стала перша в Україні віршована «Конституція для всіх: і великих, і малих» автора Володимира Читая, а організаторами конкурсу – Національна бібліотека України для дітей та Громадська організація «Асоціація розвитку суддівського самоврядування України».

       Переглянути відео, які надійшли на конкурс, можна за посиланням.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей