Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
День Української Державності став днем подяки в бібліотеці

       28 липня в Україні вперше відзначається День Української Державності. Це державне свято було встановлено Указом Президента України та підписано під час урочистостей до тридцятої річниці незалежності України 24 серпня 2021 року.

       Цьогоріч ми відзначили нове свято – День Української Державності. Його зініціював Президент України Володимир Зеленський, закцентувавши на тому, що українській державності не 30, а понад тисяча років. «Точкою відліку» української державності є заснування Києва – столиці Київської Русі й сучасної України. Тому нове свято відзначається 28 липня – у День Хрещення Київської Русі.

       День Української Державності в бібліотеці перетворився на національно-патріотичну акцію-презентацію. Розпочалося свято із урочистостей за участю бібліотекарів, читачів, почесних гостей, серед яких були представники Міністерства оборони України, Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти, громадські діячі, волонтери, видавці, ЗМІ.

       Відкрила свято генеральний директор НБУ для дітей, заслужений працівник культури України Алла Гордієнко, яка у вітальному слові наголосила на тому, що сьогоднішня зустріч у бібліотеці відбувається у складний час. Не чутно сьогодні у бібліотеці дитячого гомону і сміху, оскільки під час військового стану бібліотека не проводить подій наживо, але читачі приходять за книжками та долучаються до акцій бібліотеки з підтримки військових – під наглядом дорослих плетуть маскувальну сітку, роблять сувеніри-обереги, малюють. Також читачі мають змогу долучатися до онлайн-проєктів на сторінках бібліотеки у соціальних медіа.

       На свято завітали й читачі, які декламували рядки з поезій Тараса Шевченка та Олександра Олеся, а також разом із генеральним директором бібліотеки Аллою Гордієнко передали військовим, що були присутні на святі, патріотичні сувеніри та маскувальну сітку, сплетену у бібліотеці.

       Надихали усіх на урочистий та святковий настрій музичні композиції у виконанні духового оркестру військової частини 3030 25-ї Бригади охорони громадського порядку ім. князя Аскольда Національної гвардії України. Сьогодні репертуар оркестру поповнився новими композиціями, серед яких є і всім відомий твір «Стефанія» гурту «Калуш».

       Друга частина подій у бібліотеці була присвячена презентації Національно-патріотичного онлайн-проєкту «Що я скажу Солдату Перемоги», який передбачає написання дітьми з усіх куточків України та з-за кордону невеличких авторських віршів, есе, листів, роздумів, звернених до захисників. У результаті його реалізації передбачається видання друкованої збірки дитячих робіт. Цей проєкт покликаний об’єднати дітей і дорослих – патріотів, які душею і серцем люблять Україну і все українське. У пресконференції з нагоди презентації проєкту взяли участь:

             · представник Міністерства оборони України Оксана Ганкевич;

             · представник Генштабу ЗСУ, підполковник Ілона Ахметова;

             · представник Генштабу ЗСУ, капітан Антон Командиров;

             · директор Департаменту мистецтв Державного агентства з питань мистецтв та мистецької освіти Євгенія Крутоголов;

             · представник Національної гвардії України, капітан Кирило Онищенко;

             · представник оперативного командування «Північ» Сухопутних військ України, підполковник Юрій Ватрич;

             · українська журналістка, радіоведуча, лауреатка мистецької премії «Київ» Людмила Чечель;

             · директор видавництва «Авіаз» Віктор Зеленський.

       До участі у пресконференції приєдналися понад 60 дитячих бібліотек України – онлайн на платформі zoom.

       До учасників події звернулася генеральний директор НБУ для дітей Алла Гордієнко. Вона, зокрема, зазначила: «Сьогодні, в умовах повномасштабного вторгнення ворога в Україну, ми оголошуємо старт потужного національно-патріотичного дитячого руху «Що я скажу Солдату Перемоги». Подібна культурна ініціатива зараз надзвичайно важлива. Адже, беручи участь у даному проєкті, діти зможуть вилити у слові накопичені емоції, свої відчуття і думки щодо подій війни, своє ставлення до героїв-захисників, відчути власну приналежність до найкращої нації у світі, відповідальність за долю країни».

       Представники Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти, Генерального штабу ЗСУ, Національної гвардії України, оперативного командування «Північ» висловили всебічну підтримку ініційованого бібліотекою проєкту, а також подякували українським читачам-дітям за їхній справді недитячий погляд на сучасну війну, патріотичну позицію, підтримку і боротьбу, мотиваційні відео, малюнки, обереги, за їхній посильний дитячий внесок у велику Перемогу.

       Директори обласних бібліотек для дітей у свою чергу запевнили усіх, що читачі-діти з усієї України стануть активними дописувачами та учасниками національно-патріотичного онлайн-проєкту «Що я скажу Солдату Перемоги». З умовами проєкту можна ознайомитися на сайті бібліотеки.

        Учасникам пресконференції було представлено тизер проєкту «Що я скажу Солдату Перемоги» та мотиваційний відеоролик «Ми дякуємо, любимо, чекаємо» від дітей України; також представникам ЗСУ було вручено оригінальну маскувальну сітку, сплетену впродовж двох місяців дітьми для воїнів.



       Після урочистостей Алла Гордієнко провела для почесних гостей екскурсію бібліотекою, під час якої бібліотекарі презентували книжкові експозиції, присвячені Дню Української Державності.

       Усі заходи відбулися із додержанням вимог воєнного стану та протиепідемічних вимог.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей