Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Чарівник гумору

       30 серпня 2022 року виповнюється 100 років від дня народження видатного поета, майстра сатири і гумору Павла Прокоповича Глазового.

       Він народився в селі Новоскелюватка, що на Миколаївщині, у родині заможного селянина та доньки священника.

       Вчився у Новомосковській педагогічній школі на Дніпропетровщині. Після її закінчення у 1940 році був призваний служити в армію. Павлу Прокоповичу довелося на своєму віку побачити всі жахи німецько-радянської війни. Сам письменник згадує про ці події так: «Я вважаю себе щасливою людиною, адже пройшов пекельними дорогами війни і залишився живим».

       Писати і друкуватися гуморист почав ще до війни в районній газеті. Але, як згадує його син, це були не гуморески, а лірика.

       У 1947 році П. Глазовий вступив до Криворізького педагогічного інституту, де його запримітив знаменитий Остап Вишня. Він почав опікуватися подальшою долею талановитого юнака та подбав про те, аби Павла перевели навчатися у Київ.

       Вже у Київському педагогічному інституті його друзі та одногрупники, яким він читав свої гуморески, вмовили його відправити свої твори до журналу «Перець». Надіславши кілька гуморесок до редакції, через деякий час отримав схвального листа від Остапа Вишні, який на той час обіймав посаду завідуючого відділом листування з читачами. А вже через два місяці Павло став заступником головного редактора журналу.

       Як у творчості, так і в житті Павло Прокопович був людиною принциповою. Через це і пішов з «Перцю», в якому пропрацював 11 років.

       Популярність серед широкого читацького загалу принесла йому перша гумористична збірка «Великі цяці» (1956). Пізніше з’являються збірки «Карикатури з натури», «Коротко і ясно», «Щоб вам весело було» тощо.

       Значний внесок письменник зробив і в дитячу літературу. Він є автором багатьох дитячих книжок: «Іванець-Бігунець», «Як сторінка, то й картинка», «Про Сергійка-Нежалійка та клоуна Бобу», «Перченя» та інші. Декілька казок написав у співпраці з Богданом Чалим; найвідоміша з них – «Про відважного Барвінка та Коника-Дзвоника».

       У 1993 році Павлу Глазовому присвоєно почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України», у 1996 році він став лауреатом премії ім. Остапа Вишні за книжку «Сміхологія», а трохи пізніше – першим лауреатом премії імені Петра Сагайдачного. У 1997 році за вагомий внесок в українську літературу письменник відзначений орденом «За заслуги».

       30 жовтня 2004 року Павло Прокопович пішов у засвіти, похований він на Байковому кладовищі.

       Поет усе своє життя присвятив літературі, яка дарувала сміх і радість читачам. Його твори звучали і звучать у виконанні багатьох артистів розмовного жанру та не втрачають своєї гостроти та актуальності.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей