Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Ось і школа, ось і клас…

Так сонячно-ясно довкола
І тануть хмаринки вгорі.
До школи, до школи, до школи
Сьогодні ідуть школярі.
Врожаями ниви достигли,
Багрець пломеніє з дібров.
До книги, до книги, до книги
Душа поривається знов.
                    М. Сингаївський

       Ось і закінчується тепле неспокійне літо, і знову з розпростертими обіймами нас зустріне школа. Перший дзвоник, запах квітів та фарби у класі, радість зустрічі з друзями та улюбленими вчителями… А ще – хвилюючі промови батьків, випускників, підбадьорливі оплески несміливим першокласникам – таким завжди було свято 1 Вересня, або ж День знань.

       На жаль, не всі діти нашої України цьогоріч зможуть прийти до своєї школи і зустріти своїх друзів. Через бомбардування та обстріли окупантів пошкоджено 2199 закладів освіти. З них 225 зруйновано повністю. Також понад 1051 дитина постраждала в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації. Та попри всі неприємні моменти шкільний дзвоник пролунає у вцілілих школах та покличе у світ знань допитливих дітей різного віку.

       А чи знаєте ви, що День знань у різних країнах світу зовсім не схожий на наш та й навчання не всюди починається 1 вересня. Ось, наприклад, в Польщі у День знань урочистостей немає, а квіти викладачам несуть на День учителя — 14 жовтня та на випускний. Для чеських першокласників у деяких школах влаштовують концерти. Тут не вимагають вміння читати та писати з перших днів, проте обов'язковою є бесіда з психологом, у процесі якої робиться висновок про емоційну готовність дитини до шкільних навантажень. У Німеччині немає певної дати для Дня знань. Навчання починається наприкінці серпня — початку вересня, залежно від погоди. Тобто дітям дають можливість якнайдовше насолодитися теплими днями. Іспанські діти починають навчатися наприкінці вересня — початку жовтня, коли завершуються основні роботи зі збору врожаю. Урочистостей у ці дні немає. А ще в школярів нема щоденників і оцінок у зошитах.

       У Великобританії більшість діток вступають у державні початкові школи з 5 років. Перший шкільний день починається у вересні і проходить як звичайний урок.

       Діти Фінляндії та Швеції сідають за парти у середині серпня, але навчальний процес у них дуже спрощений. Діти мають багато свобод, їх не змушують вчитися. Та, незважаючи на безліч поступок, учні фінських шкіл досить часто показують дуже високий рівень знань.

       Навчання в Японії розпочинається на початку квітня, коли розквітає сакура. Тут вважають, що весна — це початок нового життя, тому саме час починати вчитися. Святкову лінійку проводять лише для першокласників.

       В Індії навчальний рік також починається у квітні. В перший клас ідуть дітки, яким лише чотири рочки. Урочистостей у перший навчальний день нема. Змалку школярам прищеплюють любов до праці й рукоділля. Викладають здебільшого чоловіки, а найбільш шанованим предметом у закладах є математика, тому країна славиться програмістами.

       Шкільне життя — це найщасливіша пора дитинства, яку просто неможливо забути. З досвіду ми знаємо, що нашим читачам дуже цікаво читати книжки саме про шкільні пригоди, дотепні веселі історії зі шкільного життя. Тому сьогодні ми пропонуємо вам ознайомитись із добіркою книг саме цієї тематики.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей