Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Ніссе – маленькі скандинавські духи

       Мабуть хоч раз у житті під час новорічних свят ви зустрічали фігурки гарненьких гномів у червоних ковпачках. Та чи замислювалися ви, хто вони і звідки з’явилися?

       Так от, ці маленькі створіння, зовні схожі на садових гномів, звуться Ніссе. І в країнах Скандинавії Ніссе є символом Різдва! Адже саме вони приносять слухняним дітям подарунки, і саме їм уважні господарі домівок лишають смаколики.

       Зазвичай Ніссе – невисокі, мають довгу білу бороду і носять конусоподібну або в’язану шапку сірого, червоного або іншого яскравого кольору. Ніссе – добрі духи. У деяких регіонах Норвегії існують не лише різдвяні Ніссе. Образ цих маленьких гномів дуже схожий з образом слов’янського домовика, адже ці маленькі створіння ще й захищають будинки.

       Тим часом у Фінляндії різновидом Ніссе є Тонтту або Тонте – маленькі помічники фінського Йоулупуккі. І тут скандинавська міфологія не була б сама собою, якби з народженням Тонтту не була пов'язана якась загадкова історія! Так ось, тонтту з'явилися з попелу згорілих троянд, порошку з сушеного лишайника, а також ниток радості, любові і веселощів. Що це за чарівні нитки – очевидно, державна таємниця фінської легкої промисловості.

       На цьому дивацтва не закінчуються. Тонтту не мають пупка і не відкидають тіні, що дуже зручно, бо вони вважають за краще не занадто «світитися» на публіці. В кишені у кожного тонтту лежать заяча лапка, котячі вуса, кремінь для розведення вогню, трохи водоростей і шматочок мила. Мабуть, не дивлячись на всі примхи, тонтту все-таки охайні. Тим більше, що пахнуть вони абсолютно по-новорічному – сосновою хвоєю, свічками, гвоздикою і цукровим сиропом. Цей казковий аромат і підказує людям, що тонтту десь поблизу.

       Про маленьких створінь у червоних ковпачках написано чимало казок та історій, і ось декілька з них: Астрід Ліндгрен «Лис і гном», Фрід Інгульстадт «Кривуля», Свен Нурдквіс «Різдвяний гном», Йо Тенф’юр «І святочному гномові буває нелегко», Ріна Ромашкіна «Таємниці новорічних чарівників».

       #казкові_істоти_світу

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей