Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Дикі Лови


       Уявіть собі холодну ніч пізньої осені: у двері й вікна раз у раз стукають важкі краплі дощу (та чи дощ це?..), а вірний пес на вулиці охрип від гавкоту і раптом боязко замовк. Тиша. І все ж у цій тиші ви раптом починаєте чути хрипкий гавкіт зовсім інших Псів – вони ступають по повітрю, з білою, як молоко шкірою, і червоними, як кров вухами, з палаючими очима або зовсім безоких. Це провісники. А за ними вихором, здіймаючи порох, скаче кавалькада жахливих вершників із давнім Владикою на чолі…

       Цей момент, мабуть, один із найбільш моторошних епізодів у фольклорі народів Західної Європи. Так приходять Дикі Лови, або, як їх прозвали скандинави, – Asgaardsreien.

       Дикі Лови, або ж Дике Полювання – це вершники, що скачуть по небу та крадуть душі людей. Як стверджують народні повір'я, Дике Полювання знаменує собою попередження про нещастя або ж навіть голод, війни та хвороби. Існує версія, що гончі пси дикого полювання несуть із собою холод та хурделицю, тож коли вони з'являються, землю одразу сковує лід. За скандинавською версією легенди бог Один зі своєю свитою гасає по землі, збираючи душі людей. Якщо хтось зустрінеться з ними, то потрапить до іншого світу, а якщо заговорить, то може загинути. У Британії, де також був поширений міф про Дике Полювання, існує версія, що полювання очолює король або королева ельфів. Вони можуть викрадати дітей і молодих людей, що зустрілися, які потім стають слугами ельфів.

       Але для чого примарним вершникам просто так викрадати душі людей?

       За деякими версіями легенди вершники дикого полювання карають порочних та лінивих. Якщо залишити їжу перед дверима, то примари з'їдять її, але їжа знову з'явиться перед тим, як кавалькада вершників рушить далі.

       Загадкові вершники привертають до себе увагу письменників фентезі, тож історій, в яких так чи інакше описані Дикі Лови, існує чимало. Ось декілька з них: Пітер Бігл – «Темзін»; Діана Вінн Джонс – «Змова Мерліна»; Кліффорд Дональд Саймак — «Братство Талісмана»; Свержин Володимир Ігорович — «Той, хто шукає Битву», «Колісничі Фортуни», «Закон Єдинорога»; Філіп Пуллман — «Граф Карлштайн», а також цикл романів про відьмака Геральта з Рівії польського письменника Анжея Сапкокського, які принесли цьому міфу широкий розголос у популярній культурі. У відділі документів іноземними мовами ви знайдете книгу Біргена Сіверстена «Julens Moter», в якій зібрані легенди та історії про міфічні створіння.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей