Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Співачка світової слави

Уклін Тобі, Велика Соломіє!
Ми від твоїх негаснучих щедрот
Міцнішими стаєм: живе і гріє
Твоє імя, як пісня, як народ!
                    Дмитро Павличко

       23 вересня виповнюється 150 років із дня народження Соломії Крушельницької – співачки, яка була визнана найвидатнішою у світі ще за життя. Її називали «Незабутньою Аїдою», «Єдиною в світі Джокондою», «Чарівною Чіо-Чіо-Сан», «Найпрекраснішою Саломеєю», «Найглибшою і поетичною виконавицею творів Тараса Шевченка і народних пісень». Перед її талантом схилялися усі музичні столиці світу. Найкращі оперні театри та найвідоміші диригенти змагалися за її присутність у своїх спектаклях.

       Соломія Амвросіївна Крушельницька народилася 23 вересня 1872 року в селі Білявинці на Тернопільщині, в родині священника. Ще в ранньому дитинстві вона навчилася грати на фортепіано, а в десять років уже співала в хорі «Руської бесіди» у Тернополі.

       Музичну освіту Соломія отримала спочатку в Тернополі, а потім у Львівській консерваторії, після закінчення якої вирішила продовжити навчання в Італії. Через рік їй пропонують підписати контракт із Львівською оперою і вона з успіхом виступає в операх «Фауст», «Трубадур», «Бал-маскарад» і «Галька».

       Лише за п’ять років на сцені Соломія Крушельницька досягла визнання й ще за життя стала найвидатнішою співачкою світу. Вона була бажаною гостею на сценах провідних театрів у Польщі, Австрії, Італії, Іспанії, Франції, Аргентини, Австро-Угорщини, виконуючи головні партії у таких шедеврах, як «Аїда» і «Трубадур» Верді, «Фауст» Гуно, «Страшний двір» Монюшка, «Кармен» Бізе, «Мадам Батерфляй» Пуччіні та інші. Виступає з концертами у Коломиї та Бережанах. Її вважали своєю всюди. І не дивно – чудовий голос Крушельницької, її оксамитове сопрано, передавав найтонші відтінки людських почуттів. Усебічно обдарована й освічена вона співала й говорила сімома європейськими мовами. У кожному своєму концерті, хоч де б відбувався її виступ, Соломія Крушельницька виходила на сцену з українською народною піснею й творами М. Лисенка, С. Людкевича та інших українських композиторів. Коли зачаровані мелодійними піснями люди запитували, що то за мова, співачка з гордістю відповідала: «Це моя рідна мова – українська!».

       Крушельницька вміла по-особливому входити в образи своїх героїнь – у неї була авторська манера гри. На сцені вона з першої до останньої хвилини перебувала в образі, який неможливо було відділити від самої акторки. Перед грою Соломія Крушельницька старанно входила в роль, іноді навіть носила одяг своїх героїнь у побуті, щоб звикнути.

       Найбільш відома роль Соломії – Чіо-Чіо-Сан в опері Джакомо Пуччіні «Мадам Баттерфляй». Коли композитор уперше представив твір міланському глядацтву, його розкритикували вщент. Друзі порадили відредагувати текст і запросити на головну роль Соломію Крушельницьку. Та, переглянувши текст, запропонувала свої виправлення. І вже оновлена опера стала легендарною та до сьогодні йде на сценах світових театрів.

       У серпні 1939 року Крушельницька вкотре приїхала в Україну, тут її застала Друга світова війна. Щоб заробляти на життя, Соломії довелося давати приватні уроки вокалу. А після війни їй надали місце професорки у Львівській державній консерваторії ім. М. Лисенка. Щороку вже старенька Соломія Амвросіївна виходила на сцену Львівської консерваторії й давала сольний концерт.

       Серце найславетнішої української співачки зупинилось 16 листопада 1952 року. Поховано Соломію Крушельницьку на Личаківському кладовищі у Львові. В пам'ять про неї засновано Міжнародний конкурс оперних співаків ім. Соломії Крушельницької. А Львівський оперний театр перейменовано на її честь.

       Ось що казав про талант видатної співачки відомий італійський музикознавець Рінальдо Кортопассі: «На оперних сценах світу, – писав він, – царювали чотири особи чоловічої статі – Батістіні, Карузо, Тітта Руффо, Шаляпін. І лише одна жінка спромоглася сягнути їхніх висот і стати врівень із ними. Нею була Соломія Крушельницька».

       Всю найцікавішу та вичерпну інформацію про життя і творчість Соломії Крушельницької можна знайти у фондах бібліотеки. Тож ласкаво просимо у світ мистецтва і читання, що розширює межі кругозору – до нашої бібліотеки!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей