Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Пропустить Навигационные Ссылки.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Співачка світової слави

Уклін Тобі, Велика Соломіє!
Ми від твоїх негаснучих щедрот
Міцнішими стаєм: живе і гріє
Твоє імя, як пісня, як народ!
                    Дмитро Павличко

       23 вересня виповнюється 150 років із дня народження Соломії Крушельницької – співачки, яка була визнана найвидатнішою у світі ще за життя. Її називали «Незабутньою Аїдою», «Єдиною в світі Джокондою», «Чарівною Чіо-Чіо-Сан», «Найпрекраснішою Саломеєю», «Найглибшою і поетичною виконавицею творів Тараса Шевченка і народних пісень». Перед її талантом схилялися усі музичні столиці світу. Найкращі оперні театри та найвідоміші диригенти змагалися за її присутність у своїх спектаклях.

       Соломія Амвросіївна Крушельницька народилася 23 вересня 1872 року в селі Білявинці на Тернопільщині, в родині священника. Ще в ранньому дитинстві вона навчилася грати на фортепіано, а в десять років уже співала в хорі «Руської бесіди» у Тернополі.

       Музичну освіту Соломія отримала спочатку в Тернополі, а потім у Львівській консерваторії, після закінчення якої вирішила продовжити навчання в Італії. Через рік їй пропонують підписати контракт із Львівською оперою і вона з успіхом виступає в операх «Фауст», «Трубадур», «Бал-маскарад» і «Галька».

       Лише за п’ять років на сцені Соломія Крушельницька досягла визнання й ще за життя стала найвидатнішою співачкою світу. Вона була бажаною гостею на сценах провідних театрів у Польщі, Австрії, Італії, Іспанії, Франції, Аргентини, Австро-Угорщини, виконуючи головні партії у таких шедеврах, як «Аїда» і «Трубадур» Верді, «Фауст» Гуно, «Страшний двір» Монюшка, «Кармен» Бізе, «Мадам Батерфляй» Пуччіні та інші. Виступає з концертами у Коломиї та Бережанах. Її вважали своєю всюди. І не дивно – чудовий голос Крушельницької, її оксамитове сопрано, передавав найтонші відтінки людських почуттів. Усебічно обдарована й освічена вона співала й говорила сімома європейськими мовами. У кожному своєму концерті, хоч де б відбувався її виступ, Соломія Крушельницька виходила на сцену з українською народною піснею й творами М. Лисенка, С. Людкевича та інших українських композиторів. Коли зачаровані мелодійними піснями люди запитували, що то за мова, співачка з гордістю відповідала: «Це моя рідна мова – українська!».

       Крушельницька вміла по-особливому входити в образи своїх героїнь – у неї була авторська манера гри. На сцені вона з першої до останньої хвилини перебувала в образі, який неможливо було відділити від самої акторки. Перед грою Соломія Крушельницька старанно входила в роль, іноді навіть носила одяг своїх героїнь у побуті, щоб звикнути.

       Найбільш відома роль Соломії – Чіо-Чіо-Сан в опері Джакомо Пуччіні «Мадам Баттерфляй». Коли композитор уперше представив твір міланському глядацтву, його розкритикували вщент. Друзі порадили відредагувати текст і запросити на головну роль Соломію Крушельницьку. Та, переглянувши текст, запропонувала свої виправлення. І вже оновлена опера стала легендарною та до сьогодні йде на сценах світових театрів.

       У серпні 1939 року Крушельницька вкотре приїхала в Україну, тут її застала Друга світова війна. Щоб заробляти на життя, Соломії довелося давати приватні уроки вокалу. А після війни їй надали місце професорки у Львівській державній консерваторії ім. М. Лисенка. Щороку вже старенька Соломія Амвросіївна виходила на сцену Львівської консерваторії й давала сольний концерт.

       Серце найславетнішої української співачки зупинилось 16 листопада 1952 року. Поховано Соломію Крушельницьку на Личаківському кладовищі у Львові. В пам'ять про неї засновано Міжнародний конкурс оперних співаків ім. Соломії Крушельницької. А Львівський оперний театр перейменовано на її честь.

       Ось що казав про талант видатної співачки відомий італійський музикознавець Рінальдо Кортопассі: «На оперних сценах світу, – писав він, – царювали чотири особи чоловічої статі – Батістіні, Карузо, Тітта Руффо, Шаляпін. І лише одна жінка спромоглася сягнути їхніх висот і стати врівень із ними. Нею була Соломія Крушельницька».

       Всю найцікавішу та вичерпну інформацію про життя і творчість Соломії Крушельницької можна знайти у фондах бібліотеки. Тож ласкаво просимо у світ мистецтва і читання, що розширює межі кругозору – до нашої бібліотеки!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 09.11.2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей