Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Тролі

     Не багатьом доводилося зустрічатися з тролем, але розповіді тих, хто бачив його, передавалися з вуст у вуста, з покоління в покоління і дійшли до нас у переказах, баладах та казках. Побачити троля можна у глухому лісі чи високо в горах — там він повноправний господар. Та й сам троль схожий на гору або гігантську каменюку, що поросла мохом і вересом, а іноді й деревами. Вражають насамперед велетенські розміри троля. У переказах розповідається, що саме тролі задіяні у походженні багатьох гір, ущелин та озер, це й не дивно, адже предки норвезьких тролів (велетні-йотуни) стояли біля витоків заснування світу.

     До речі, норвезьке слово «чари, чаклунство» має корінь «троль» — «трольскап» (норв. trollskap).

     Як ми вже зазначили, скандинавські тролі були велетенськими, мешкали в лісах та горах і не були дружніми до людей. Подолати троля вельми важко, адже його велетенські розміри та товста шкіра роблять його серйозним суперником. Проте тролі не відрізняються гострим розумом, вони неповороткі та повільні. І здолати їх можна хитрістю. А ще, більшість тролів бояться сонячного світла, що перетворює їх у камінь. Саме хитрістю Гендальф здолав тролів, які ледь не зірвали весь похід гномів до Еребору в романі Джона Р.Р. Толкіна «Хоббіт».

     Існують розповіді про те, що тролі іноді з'являються серед людей у людській подобі. Зазвичай людина не одразу може здогадатися, з ким має справу. Однак, якщо вона запідозрить недобре, у жодному разі не повинна тиснути руку незнайомцю. Тролі також можуть набувати вигляду собаки, чорного козла або доброзичливої людини… з хвостом. Головне – знати, як поводитися з ними. По-перше, зберігайте таємницю свого імені. Не приймайте від троля частування і біжіть геть. По-друге, якщо ви зустрілися в ущелині, запросіть троля пройти за вами до світла: він закам'яніє з появою яскравого сонця.

     Не завжди троль шкодить людині – буває він і привітний господар. Трапляється, що троль допомагає людині, а людина – тролю.

     Інколи тролі беруть під свою опіку мости, ремонтують та доглядають їх. Проте можуть брати у мандрівників плату за користування своїм «трольським» мостом.

     Норвезька казка «De tre bukkene Bruse», а в англомовному перекладі вона відома, як «Three Billy Goats Gruff» («Три сердитих козлика») – якраз про такого троля.

     Сюжет казки такий: три козлики різних розмірів вирушили на гірське пасовище, оскільки вже з'їли всю рослинність у себе вдома. Але їх зупинив троль, який ховався під мостом по дорозі в гори. Він хотів з'їсти маленького козлика, який першим пішов мостом, але той переконав троля, що краще почекати наступного, який більший за нього у два рази. Другий козлик так само вмовив дочекатися третього, а третій, найбільший і найсильніший, баднув троля своїми гострими рогами просто в очі, а потім почав стукати рогами засліпленого монстра, поки той не звалився з мосту.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей