Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
18 грудня у бібліотеці пройшов сімейний вікенд
«Св. Миколай і пес Патрон у дитячій бібліотеці»

     Свято розпочалося важливою подією, яку давно очікувала спільнота бібліотечна і письменницька, а саме — вручення Всеукраїнської літературної премії Всеволода Нестайка.

     Премію засновано Національною секцією Міжнародної Ради дитячої та юнацької книги (UA IBBY), Національною бібліотекою України для дітей, ГО «Українська асоціація працівників бібліотек для дітей» та родиною Всеволода Нестайка за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України для відзначення сучасних українських дитячих письменників, які продовжують традиції нашого славетного дитячого письменника, та у своїх творах висвітлюють життя та проблеми сучасних дітей і спрямовані на виховання у молодої генерації українців доброти, щирості, взаємодопомоги, любові до рідної землі, патріотизму, національної самосвідомості. (Див. положення)

     Першою лауреаткою премії стала українська письменниця Валентина Попелюшка за повість для підлітків «Украдені». Вручення премії мало відбуватися навесні цього року під час Всеукраїнського тижня дитячого читання, але було відтерміновано за зрозумілих причин. І, нарешті, церемонія нагородження відбулася.

     У своєму слові на врученні нагороди Алла Гордієнко, генеральний директор Національної бібліотека України для дітей, зазначила: «Сонячний, життєдайний, справжній, щирий! Той, що дарує радість. Саме так ми згадуємо нашого великого маестро дитячої літератури Всеволода Зіновійовича Нестайка. Найкращого. Він, як ніхто інший, вмів делікатно та непомітно напрацювати у дитячій душі правильні напрями, а як ліки для подолання душевної сліпоти використовував гумор. Феномен Нестайка полягає у здатності «зберегти в собі дитинство, вміти дружити з дитинством», повноцінно відтворити саме дитячий світ, а не дорослий погляд на нього. Тому у нас і виникла ідея — як очевидна необхідність, створити Всеукраїнську літературну премію імені Всеволода Нестайка — для вшанування пам’яті великого дитячого письменника України та для стимулювання сучасних українських письменників писати для дітей ТАК, як писав Нестайко».

     Для отримання премії до бібліотеки зі Львова приїхала Анастасія Горкунова, донька письменниці, яка власне надихнула маму на сюжет повісті «Украдені». Алла Гордієнко передала їй диплом, пам’ятний знак премії та сертифікат на отримання власне премії.

     Також гостя стала учасницею презентації для школярів і батьків книжки «Украдені» Валентини Попелюшки — лауреата першої Всеукраїнської літературної премії імені Всеволода Нестайка.

     На другому поверсі у виставковому просторі бібліотеки розгорнулася весела театралізовано-ігрова програма з елементами лялькового театру «Пес Патрон доправляє лист Святому Миколаю!». Унікальний та актуальний віршований сценарій вистави створений фахівцями бібліотеки саме для цього свята.

     Під час дійства класична ситуація із дитячими листами набуває сучасного сенсу, а допомагає українським дітям доправити лист до Миколая пес Патрон. Так, у бібліотеці пес Патрон був ляльковий, хоча дуже схожий на справжнього. Реальний песик не зміг прибути на свято, бо виконує дуже важливі бойові завдання. Всі українці про це знають, і саме за це його люблять і шанують.

     Вистава була інтерактивною, і діти змогли долучитися до різноманітних конкурсів та цим допомогли песику Патрону доправити листи дітей до Святого Миколая, наблизити свято та щасливий фінал історії.

     Надалі читачі змогли відвідати пізнавально-розважальні локації у відділах бібліотеки.

     Дошкільнята розважалися під своєю маленькою ялиночкою, розповідали віршики, які вони готували для Миколая, грали у різноманітні зимові ігри.

     У відділі для молодших читачів діти і батьки долучилися до новорічного майстер-класу від креативної майстерні «Творчі долоньки» та зробили святкові прикраси для ялиночки.

     Відділ документів іноземними мовами знайомив відвідувачів свята із чарівними істотами – скандинавськими Ніссе, а після знайомства із цими міфічними істотами кожен бажаючий зміг зробити собі маленького Ніссе.

     Музично і співочо було у відділі мистецтв, адже тут на кожного чекала новорічно-різдвяна співанка «Співаємо, колядуємо, Новий рік віншуємо!». Бібліотекарі співали разом із гостями колядки і щедрівки, а якщо хтось не знав слова — не біда, бо кожен отримав роздруковані.

     Локація «Сімейна ігротека» одна з улюблених для розваг читачів у вільний час. А колекція настільних ігор у бібліотеці доволі багата, тож можна обрати собі не лише до смаку, а й на необхідну кількість учасників гри.

     Бібліотекарі також організували безпрограшну лотерею для відвідувачів свята: кожен бажаючий міг придбати квиток, а кошти за нього залишити у благодійній скриньці. В кінці святкових подій відбувся розіграш призів лотереї.

     На завершення на усіх відвідувачів очікував сюрприз — концертно-розважальна програма «Ялинка понад усе», яку підготували дитячі колективи Будинку дитячої творчості Шевченківського району.

     Любителі настроєвих святкових фото та селфі змогли зробити собі на згадку про цей день новорічно-різдвяні світлини у численних фотозонах.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей