Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Людина, що випередила свій час

     Наша історія та культура славиться героїчними постатями. Наприклад, тільки одна згадка про Степана Бандеру чи про Романа Шухевича наводить на ворогів жах.

     У 2022 році виповнюється 140 років від дня народження Івана Огієнка (митрополита Іларіона), українського історика, письменника, мовознавця, видавця, педагога, громадського, політичного та церковного діяча, єпископа ППЦ, митрополита УАПЦ. Це людина, яку знає увесь вільний світ.

     Після Лютневої революції 1917 року викладач Огієнко зважився на рішучий крок – перейшов на викладання українською мовою і розпочав читати для своїх студентів новий курс «Історія української мови». Особливу увагу приділяв він створенню і виданню україномовних підручників, посібників. Лише за рік їх вийшло друком понад 20 назв, адресованих найрізноманітнішим категоріям населення.

     У серпні 1918 року Іван Огієнко був призначений першим ректором Кам’янець-Подільського державного українського університету, а у грудні цього ж року став міністром освіти і міністром віросповідань Української Народної Республіки. Одним із перших указами він затвердив розроблений напередодні правописний кодекс, текст якого був надрукований чималим накладом і розісланий по регіонах.

     Після прийняття в січні 1919 року 3акону про державну українську мову Огієнко остаточно затвердив кодекс українського правопису для обов'язкового вжитку в усій Україні. В історію нашої мови кодекс українського правопису увійшов як «Правописна система професора Івана Івановича Огієнка 1918-1918 років». Ним користувалися аж до тотальної русифікації в 30-х роках ХХ століття.

     Хоча на посаді вчений був лише кілька місяців, але всю свою діяльність скерував на відродження української культури, церкви та мови. Як вчений-патріот він відстоював відкриття університетів, мріяв про створення Української академії наук.

     Іван Огієнко безпосередньо причетний і до величного акту злуки ЗУНР та УНР в єдину соборну Україну. Саме за його пропозицією уряд УНР затвердив день 22 січня державним святом України.

     У жовтні 1940 року, прийнявши чернечий постриг, Огієнко під ім'ям Іларіон став архиєпископом Холмським і Підляським. Під його керівництвом протягом 1940-1941 рр у лоно православної церкви повертається понад 60 храмів, перетворених раніше на католицькі, відновлюються або започатковуються 117 православних парафій, мовою богослужінь у місцевих православних церквах стає українська.

     У 1943 році Огієнка посвячено у сан митрополита Української автокефальної православної церкви. Перебуваючи у еміграції в Канаді, Іван Огієнко розширив Колегію Св. Андрія (вищий навчальний заклад Української православної церкви Канади Константинопольського Патріархату, заснований у 1964 році), оновив й удосконалив там навчальний процес.

     Посідаючи упродовж багатьох років пост предстоятеля української православної церкви в Канаді, він прославився на увесь світ як великий син України, залишивши про неї майже півтори тисячі наукових і політичних творів.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей