Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
20 січня у Національній бібліотеці України для дітей стартував новий клуб «Камуфляж»

     Першою сторінкою стала зустріч «Барон збирає друзів-волонтерів». Бібліотекарі вирішили, що на зустрічах сторітелінг-клубу ми будемо розповідати читачам про героїчних українців нової доби. Це зустрічі з патріотами, які проявили неабияку стійкість та витривалість. З людьми, які у найстрашніших обставинах не злякалися. З людьми, які у цих обставинах думали в першу чергу не про себе, а про інших. Допомагали літнім людям, рятували поранених, прихистили сусідів, поділилися останнім. Дівчина, яка підбирала покинутих песиків, учителька, яка проводить уроки з підвалу свого будинку… Історій таких тисячі. Ми будемо не просто розповідати ці історії читачам, ми будемо запрошувати цих людей у бібліотеку та знайомити дітей із героями нашого часу.

     Гість першої зустрічі – особливий. Ще з перших хвилин перебування в приміщенні бібліотеки пес Барон перебрав на себе увагу всіх присутніх. Навіть почесні гості з Міністерства культури та інформаційної політики України, Державного агентства з питань мистецтв та мистецької освіти забули на мить, що вони поважні чиновники, і щиро раділи разом із дітьми. Проте за щасливим вилянням хвостом кудлатого чотирилапого улюбленця – титанічна робота рятівника і захисника.

     Оскільки пес Барон сам не володіє людською мовою, всю інформацію від його імені озвучувала рятівниця зоозахисної організації UAnimals Олена Біла. Вона презентувала дітям діяльність організації, розповіла про тисячі врятованих на прифронтових та окупованих територіях тварин, визначальну роль Барона-психолога у цих рятувальних операціях.

     Пані Олена розповіла, що займатися волонтертвом вони із чоловіком почали в перший день війни. Полишили свій бізнес та на власній автівці вивозили людей з-під обстрілів. А потім взялися за порятунок тварин, яких люди залишали у квартирах і домівках. Більшість тварин, особливо диких, волонтери вивозять за кордон на реабілітацію. Пес Барон працює не лише психологом для наляканих тварин, а й оберігає свою господиню. Одного разу навіть вберіг її від розтяжки — гавкнув та не дозволив зійти зі стежки, за межами якої виявився вибуховий пристрій. Пані Олена подякувала дітям і дорослим за благодійність, за підтримку, закликала допомагати постраждалим тваринам.

     Діяльність благодійного фонду «Вільні люди. Україна» презентувала його президент, волонтер Олеся Петрук. Фонд надає допомогу ЗСУ, іншим військовим формуванням, правоохоронним (спеціальним) органам, органам цивільного захисту, добровольчим формуванням територіальних громад, іншим особам, які забезпечують національну безпеку і оборону. Також фонд постійно допомагає військовим, які зазнали поранень та проходять лікування у медичних закладах, реабілітаційних центрах тощо, та потребують підтримки; родинам учасників бойових дій; медичним закладам та установам соціального захисту, де проходять лікування та реабілітацію учасники бойових дій.

     Пані Олеся спілкувалася із дітьми, яких цікавило, як стають волонтерами, скільки треба мати років, щоб почати волонтерську діяльність. У бесіді з гостею з’ясувалося, що усі наші читачі вже є волонтерами: вони малюють свої малюнки для військових, роблять обереги та творчі вироби для благодійного ярмарку, що постійно діє у бібліотеці, принесли корм для тварин. А це і є волонтерство — безкоштовна і безкорислива праця і допомога іншим.

     Генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей передала усі читацькі благодійні внески гостям-волонтерам та подарувала обереги особисто кожному — це обереги-янголи із намистинок, створені дітьми у БібліоАРТ-майстерні.

     Виступ В’ячеслава Купрієнка, давнього друга бібліотеки, письменника, волонтера, барда був музичним. Пан В’ячеслав виконав під гітару пісню «Піхота», чим розчулив серця присутніх, викликавши сльози у багатьох глядачів, адже пісня ця про трагічні сторінки історії сучасної України.

     Також письменник презентував дітям свою нову книгу «Мишаськів догоридр襻. «В умовах війни, постійних повітряних тривог знімати дитячу тривожність, давати справжню духовну поживу і дарувати радість, як ніхто інший, здатна хороша сучасна книга для дітей. Я щасливий, що вдалося написати «Мишаськів догоридр襻, ця книга здатна викликати позитивні емоції та щиру дитячу усмішку», — зазначив автор-виконавець.

     Старт нового бібліотечного проєкту зібрав у книжковому просторі понад сотню дітей і дорослих. Серед них і почесні гості: Ростислав Карандєєв, перший заступник міністра культури та інформаційної політики України, Олена Панамарчук, директор Директорату соціокультурного розвитку Міністерства культури та інформаційної політики України, Євген Лавро, керівник експертної групи з релігій та етнополітики Директорату соціокультурного розвитку Міністерства культури та інформаційної політики України, Тарас Кремінь, мовний омбудсмен, Світлана Доценко, завідувачка науково-експозиційного відділу соціогуманітарних складників війни Музею історії України у Другій світовій війні.

     Ростислав Карандєєв у зверненні до читачів говорив про важливі речі, найважливішими з яких є небайдужість і любов, які обов’язково мають оселитися у душах людей, бо вони роблять нашу націю міцнішою, непереможною. І саме дитяча бібліотека дбає в першу чергу про душі дітей, як цей новий проєкт «Камуфляж. Історії нескорених», як інші бібліотечні події і проєкти, створені для того «щоб всім було цікаво, щоб діти були щасливішими, а ми перемогли та відбудували свою країну для цих дітей, які, виростуть небайдужими патріотами».

     Алла Годієнко обговорили з Ростиславом Карандєєвим проєкти із промоції української дитячої книги та читання, програми з національно-патріотичного виховання, які реалізуються у книгозбірні. Міністерство культури та інформаційної політики України усіляко підтримує всі наші ініціативи і починання.

     Перед початком події читачі змогли стати учасниками ГАВ-квесту, виконуючи завдання у різних відділах бібліотеки.

     По завершені свята ведуча та керівник клубу «Камуфляж» Ольга Шемота запропонувала зробити усім спільне фото на згадку та наголосила, що учасники кожної із зустрічей після нашої ПЕРЕМОГИ зберуться на спільну зустріч саме у нашій бібліотеці. До зустрічі!

     І звісно, всі діти змогли поспілкуватися із Бароном і навіть пофотографуватися із ним!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей