Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Круглий стіл «Дитяча книга в Україні»

     30 січня у Національній бібліотеці України для дітей за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України відбувся круглий стіл «Дитяча книга в Україні», під час якого ініційовано започаткування Дня дитячої книги в Україні.

     У круглому столі взяли участь: Олександр ТКАЧЕНКО, міністр культури та інформаційної політики України; Ростислав КАРАНДЄЄВ, перший заступник міністра культури та інформаційної політики України; Євген ЛАВРО, керівник експертної групи з релігій та етнополітики Директорату соціокультурного розвитку МКІП; Федір ШАНДОР, академік Національної академії наук вищої освіти України, член-кореспондент Академії політичних наук України, професор Ужгородського національного університету; Людмила ЩЕКУН, завідувач сектору видавничої справи Державного комітету телебачення та радіомовлення України; Олена КОТУСЕНКО, головний спеціаліст Міністерства освіти і науки України; Микола ТОМЕНКО, засновник Благодійної організації «Фонд Миколи Томенка «Рідна країна»; Олександр АФОНІН, президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів; Олексій КОНОНЕНКО, директор Національного видавництва дитячої літератури «ВЕСЕЛКА», письменник; Віктор ЗЕЛЕНСЬКИЙ, директор Видавництва «АВІАЗ»; Світлана ТАРАТОРІНА, представник видавництва «VIVAT», українська письменниця; Ганна БУЛГАКОВА, головний редактор видавництва «РАНОК»; Олена РИЖКО, доцент кафедри соціальних комунікацій Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Марія МОРОЗЕНКО, письменниця, голова Київської організації Національної спілки письменників України; Зірка МЕНЗАТЮК, українська дитяча письменниця; Анатолій КАЧАН, український поет; Леся ВОРОНИНА, українська письменниця; Тетяна СТУС, головний редактор видавництва дитячої пізнавальної літератури «МАЛА АКАДЕМІЯ».

     Модератор круглого столу — Алла ГОРДІЄНКО, генеральний директор НБУ для дітей, подякувала усім, хто долучився до круглого столу, хто сьогодні розуміє беззаперечну роль дитячої книги та дитячого читання у формуванні інтелектуально розвиненої нації. Відзначила, що суспільство і влада консолідуються у вирішенні питань дитячої книги та читання, розуміючи, що це на часі, та зауважила, що багато уваги приділяється дитячій книзі та бібліотеці на державному рівні — модернізується законодавча база у цьому напрямі, що свідчить про зацікавленість держави у промоції української дитячої книги, підтримці та розвитку дитячого читання. А також оголосила ім’я лауреата Всеукраїнської премії імені Всеволода Нестайка 2022 року. Ним став письменник Віталій ЗАПЕКА з книгою «Полінка» (видавництво «VIVAT»), який нині захищає Україну в лавах ЗСУ.

     Олександр Ткаченко, вважаючи ідею запровадження Дня дитячої книги в Україні надзвичайно слушною і нагальною, пообіцяв усіляку підтримку Міністерства в її реалізації, розробці Державної цільової програми підтримки дитячої книги та читання в Україні.

     Ростислав Карандєєв зазначив, що громадська ініціатива щодо наповнення календаря ще однією гарною датою – Днем дитячої книги в Україні – надзвичайно актуальна. Адже є речі, які навіть в умовах війни відкладати не можна. Серед них – увага до дітей, турбота про їхній розвиток і самоствердження. І саме сьогодні, в час повномасштабної агресії, коли потреби дітей загострилися, держава надасть потужну підтримку щодо наповнення книжкового ринку літературою для дітей та промоції дитячого читання. Схвально відгукнувся чиновник і на ініціативу створення Асоціації творців дитячої книги в Україні.

     Федір Шандор, безпосередній ініціатор започаткування Дня дитячої книги в Україні, доєднавшись до зібрання онлайн із гарячої точки на фронті, наголосив, що ЗСУ воюють не лише за територіальну цілісність України, а й за українську дитячу книгу і українську культуру.

     Микола Томенко, великий друг бібліотек для дітей, порушив надважливі проблеми закриття бібліотек у територіальних громадах, перегляду державної політики щодо домінанти цінностей у суспільстві, підвищення ролі соціальної реклами книги і читання, поширення моди на читання, визначальної ролі історії України у формуванні національної ідентичності.

     Олександр Афонін занепокоєний станом книговидання в Україні, адже у 2022 році було видано лише 800 назв дитячих книг сумарним накладом 1,5 млн примірників, що в рази менше попередніх років. Величезну проблему становить і відсутність видань нових сучасних підручників для школярів. Такі тенденції надзвичайно невтішні. Найголовніший ресурс держави – це люди, а освічена, розумна, мудра і незалежна людина починається з книги.

     Олексій Кононенко, схвалюючи і підтримуючи всі починання і пропозиції, серед іншого запропонував оголосити 2024 рік — Роком дитячої книги в Україні.

     Анатолій Качан, як і всі письменники, занепокоєний, що у шкільній програмі є багато низькопробних творів, у яких дитина не зможе знайти правильні орієнтири та опору в житті.

     Марія Морозенко, долучившись до обговорення, порушила питання про необхідність осучаснення та підняття престижу Державної премії імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей, велику потребу в перекладній літературі та наукових дослідженнях і розвідках щодо авторів дитліту.

     Леся Воронина, перебуваючи у Вроцлаві, розповіла як популяризує українську книгу у Польщі, наголосила на тому, що українська книга зберігає зв’язок з Батьківщиною, формує українську ідентичність.

     Учасники круглого столу підтримали Громадську ініціативу до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України щодо оголошення 30 січня — Днем дитячої книги в Україні. Встановлення та подальше щорічне відзначення Дня дитячої книги в Україні сприятиме промоції української дитячої книги, підтримці й розвитку дитячого читання; підтримці видавців та авторів, вивченню та дослідженню дитячої книги і читання, а також – приверненню уваги до українського книговидання та літератури, підтримки видавництв, книгарень та дитячих бібліотек, поповненню бібліотечних фондів.

     З метою реалізації громадської ініціативи щодо оголошення 30 січня Днем дитячої книги в Україні, учасники заходу запропонували розробити та прийняти до кінця 2023 року загальнодержавну програму підтримки дитячої книги, в якій передбачити видання антології українських дитячих творів; заходи з популяризації української дитячої книги та читання в Україні; промоцію творів українських авторів за кордоном, у тому числі шляхом надання грантів на переклади творів українських дитячих письменників іншими мовами; соціальну рекламу дитячої книги та читання; державну підтримку на екранізацію творів українських дитячих письменників та багато ін.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей