Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Завершилися етнографічні книжкові пригоди «Тримаємо зимовий стрій! Українська зима з бібліотекою»

     Програма наших зимових читань тривала чотири тижні — з 2 по 27 січня, тобто – упродовж шкільних канікул. До участі у книжкових подіях у стилі фольк долучилися 51 дитина віком від 4 до 14 років.

     Щоденні пропозиції для читачів на різні смаки та вік приваблювали не лише дітей, а й батьків. Наприклад, до майстерок у різноманітних техніках залюбки долучалися і матусі, і бабусі, адже частину із виготовлених сувенірів та малюнків діти залишали на благодійність – для наших захисників. Під час етно-еко-майстер-класу «Будь у тренді» бібліотекарі разом із відвідувачами виготовляли гілочку бавовни, яка зараз асоціюється у нас зі згадками про поразки російської армії. Тож ми створили цілий букет. Учасники ігор створили родинний оберіг — різдвяні віночки та забавні листівки із символом 2023 року — кроликом!

     Щотижневі тематичні квести – у кожному відділі свій, унікальний та неповторний — можна було проходити у будь-який день і час. Були квести книжкові, були й музичні, був навіть ГАВ-квест та квест-плутанина «Пес Барон – це не Патрон». У відділі довідково-інформаційного обслуговування діти активно брали участь у квесті «1, 2, 3 — відповідь знайди!».

     У відділі мистецтв читачі стали учасниками гри — різдвяна пошукайка «Коляд, Коляд, Коляда у віконце загляда!». Пошуковою зіркою за квестом стала сама колядка, яка сховалася в книзі «Нова радість стала». Учасники «пошукайки» пройшли безліч перешкод, перш ніж її знайти — пояснювали значення різдвяних символів, взяли участь у вікторині, розгадали таємне послання, склали пазл. Усі разом пригадали колядки, якими віншували свою родину, друзів та сусідів в дні Різдвяних свят.

     Всі три квести відділу для читачів старшого віку були створені за книжками: різдвяний квест-розслідування «Таємниця срібного дзвоника» за книгою В. Мізюк «Муха, дзвоник і Різдво»; книжкові гостини «В гостях у Василя і Меланки» за книгою О. Воропая «Звичаї нашого народу»; квест «Духи зими» за книжкою Д. Корній «Чарівні істоти українського міфу. Духи природи». Читачі мали змогу показати свої творчі здібності, знання звичаїв, традицій українського народу та ознайомитися із книгами.

     У відділі документів іноземними мовами читачі долучилися до квесту «Космічна новорічна подорож» та дізналися, скільки триває Новий рік на різних планетах Сонячної системи, як святкують на Міжнародній космічній станції астронавти та багато інших пізнавальних і цікавих фактів. А під час проходження квесту-гри «В гостях у Василя та Маланки» дізналися про традиції святкування Різдва, спробували свої сили у створенні сніжинок за власним дизайном, приготуванні куті та співі щедрівок, познайомилися з цікавими різдвяними традиціями із книги Моніки Утник-Стругали «Йдуть свята».

     Інтерактивний простір грайхати «Від Святвечора до Маланки» напередодні Щедрого вечора вабив дітей і батьків, адже виконуючи завдання на пізнавальному майданчику української хати, біля печі, діти мали змогу приготувати все необхідне для обрядової куті: товкли у ступі зерно, розтирали макогоном справжній мак та горішки, доставали з печі обрядовий пиріг «різдвяна зірка». А на завершення, гуртом заспівали щедрівку та віншівку, що додало всім святкового настрою.

     14 січня у бібліотеку завітала щедрівочка! На це свято в гості прийшла Маланка, та не сама, а з Козою! Вони створили для діток костюмоване дійство. Читачі дізналися багато цікавого про традиції святкування Щедрого вечора, послухали одну із найвідоміших наших щедрівок, створену композитором М. Леонтовичем, разом із Козою заспівали «Ой, сивая тая зозуленька».

     Чудовим завершенням зимових читань став ярмарок «Сміх та гомін, співи, жарти, і музика грає...». Бібліотекарі намагалися передати атмосферу справжнього українського ярмарку, влаштували для дітей та їхніх батьків декілька локацій: народні ігри, ятки із сувенірами та смаколиками, фотозону, майстер-класи. Єдине, що відрізняло наш ярмарок — все це можна було придбати не за гроші, а за знання українських традицій. Свято вдалося, було дійсно весело, шумно та людно. Результатом ярмарку стали власноруч створені дітьми ляльки-мотанки із побажаннями, які бібліотекарі передали нашим захисникам на фронт.

     Під час канікул стартував новий клуб «Камуфляж». Про першу зустріч якого «Барон збирає друзів-волонтерів» можна почитати тут.

     Всі учасники зимових читань віком від 6 років отримали у подарунок квиток на Всеукраїнську бібліотечну сутінкову вечірку — найбажанішу подію року, яка цього року має назву «Як Мавки та Чугайстри паляницю шукали». Під час вечірки найактивніші учасники зимових читань, які набрали найбільшу кількість умовних паляниць, отримають дипломи та подарунки.

Вітаємо переможців:

 

Прізвище, ім’я

Кількість балів

   1.

   Пустильник Марія

99

   2.

   Пустильник Данило

99

   3.

   Дуб Марія

90

   4.

   Шишин Андрій

89

   5.

   Александрова Марія

87

   6.

   Александрова Дарина

87

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей