Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Як уся читацька Україна разом із мавками і Чугайстром паляницю шукала.
Підсумки ІІІ Всеукраїнської сутінкової вечірки

     3 лютого відбулася ІІІ Всеукраїнська бібліотечна сутінкова вечірка, яка цього року мала назву «Як мавки та Чугайстр паляницю шукали». Уже традиційно у Національній бібліотеці України для дітей її читачі – учасники зимових читань, отримують квиток на вечірку як винагороду. Вхід на вечірку відбувається лише за особистим запрошенням. До початку вечірки діти обміняли зароблені під час зимових читань бали на жетони із зображенням паляниць. Далі усі учасники розділилися на команди і вирушили на сутінкові пригоди темною та повною таємниць бібліотекою. Допомагали команді знайти свою паляницю мавки та Чугайстр.

     Така ж сама вечірка у стилі УКРфольк відбувалася і в інших дитячих бібліотеках України, куди були запрошені найкращі та найактивніші читачі цих бібліотек. Дві попередні Всеукраїнські сутінкові вечірки, ініційовані нашою бібліотекою, відбувалися у zoom.

     Цього року (у зв'язку із відключеннями електроенергії) одночасно вийти в онлайн та долучитися до онлайн-гри змогли не всі бібліотеки. Але щоб вечірка точно відбулася за будь-яких умов, – головна дитяча бібліотека країни підготувала пакет завдань, який складався із відеозагадок та тематичних чеклистів. Ці завдання учасники ІІІ Всеукраїнської вечірки отримали заздалегідь. Це дало змогу бібліотекам провести вечірку тоді, коли це було максимально зручно саме їм, враховуючи відсутність електроенергії та наявність повітряних тривог.

     Щоб відшукати таку омріяну паляницю, учасники мали виконати 5 різнопланових завдань. Так, наприклад, мавки перевіряли дітей на знання популярних українських хітів, а Чугайстр учив танцям.

     • Перше завдання – НЕЧЕСТиві книги. Це пошукове завдання, де діти мали відшукати книжки і вписати їхні назви у чеклист.

     • Закодована мапа бажань – це друге завдання. Використовуючи трипільські символи, читачі малювали мапу бажань.

     • Розгадай Чугайстра – це відеозавдання у форматі вірю-не вірю. Слухаючи каверзні оповідки Чугайстра, діти розбиралися у тому, що зі сказаного є правдою, а що — вигадкою.

     • Музичне завдання «Співають мавки» виявилося чи не найскладнішим для більшості учасників. І хоча не всі змогли дати правильні відповіді, але точно поповнили свої знання популярних українських хітів.

     • Останнє завдання було творчим і складалося із виготовлення оберегів для захисників України.

     Участь у ІІІ Всеукраїнській бібліотечній сутінковій вечірці взяли 14 дитячих бібліотек країни. Дехто із бібліотекарів доповнив серію відеозавдань власними інтерактивними загадками та запропонував читачам свої тематичні головоломки.

     До Червоноярської філії КЗ «Кілійської публічної бібліотеки» Кілійської міської ради завітав свій власний Чугайстр. У Миколаївській обласній бібліотеці для дітей ім. В.О. Лягіна мавки заплутували читачів, але розумникам вдалося відшукати запашну миколаївську паляницю, яку всі разом смакували, запиваючи цілющим карпатським чаєм.

     До виготовлення оберегів долучилася Рівненська обласна бібліотека для дітей. Діти створили плетені сердечка у національно-патріотичних кольорах. Харківська ОБД створила для бійців маленьких янголів-захисників. А Хмельницька обласна бібліотека для дітей імені Т.Г. Шевченка пообіцяла передати свої обереги на передову разом зі свічками і маскувальними сітками, які виготовляє бібліотека.

     Створюючи свою закодовану мапу бажань, Полтавська обласна бібліотека для дітей ім. Панаса Мирного за допомогою давніх трипільських символів закодували перемогу та мир для України.

     Варто зазначити, що не дивлячись на сьогоднішні реалії, ІІІ Всеукраїнська бібліотечна сутінкова вечірка відбулася. А для повноцінного дозвілля потрібне тільки бажання та улюблена бібліотека. І бібліотекарі, і читачі цікаво і драйвово провели час разом, навіть попри відсутність інтернету чи світла. Тому що після завершення вечірки бібліотекарі продовжували отримувати теплі й емоційні відгуки про бібліотечні Сутінки. Своїми враженнями від дійства ділилися і батьки читачів, і наші колеги. Ось декілька таких коментарів:

«Дякуємо, ви НЕЙМОВІРНІ!!! Діти просто в захваті!».

«Полтавська обласна бібліотека для дітей ім. Панаса Мирного дякує Національній бібліотеці України для дітей за цікаві завдання й отриманий досвід. Учасниками вечірки стали не лише діти, а й студенти. І навіть присутні батьки зацікавилися запропонованими завданнями. Бурхливі емоції і в дорослих, і в дітей викликало завдання «Співають мавки», адже багато пісень для них були невідомими»..

«Безмежна вдячність неймовірному колективу бібліотеки за чудову зимову програму для дітей! Цю вечірку вони запам'ятають на все життя!»..

«Дякуємо нашим наставникам та колегам за цікавий досвід! Обов’язково будемо використовувати у своїх заходах»..

     Дякуємо усім, хто долучився до вечірки. До зустрічі через рік.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей