Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
День єднання у бібліотеці

     16 лютого Національна бібліотека України для дітей разом із друзями та партнерами відзначила День єднання в Україні. Подія зібрала у стінах бібліотеки сотні дітей і дорослих.

     На запрошення бібліотеки на свято завітали представники Міністерства оборони України, Генерального штабу ЗСУ, Національного музею історії України у Другій світовій війні. Меморіальний комплекс, українського бренду одягу «Етнодім».

     Відкрили урочистості актори читацького об’єднання театральної студії «Бібабо» з поетичною композицією «Що я скажу солдату Перемоги».

     Алла Гордієнко, генеральний директор НБУ для дітей, вітаючи присутніх, щиро дякувала дітям за вклад у наближення великої Перемоги, партнерам, які підтримують патріотичні ініціативи бібліотеки і допомагають їх реалізувати, ЗСУ — за захист і можливість ґуртуватися, радіти життю і сонцю.

     Під час заходів читачам та гостям презентували новий проєкт «Вишиванка для Залужного». Його ініціювали українські діти-читачі, яких надихнув вишитий восени 2022 року рушник Перемоги. Оригінальні орнаменти для вишиванки розробив та надав матеріали (льон, нитки, голки, схеми, листівки) партнер бібліотеки — бренд українського одягу «Етнодім». Суть задуму полягає в тому, що діти з батьками та бібліотекарями вишиють унікальну рукотворну сорочку для головнокомандувача ЗСУ. Розробляючи оригінальні орнаменти для вишиванки, команда «Етнодому» врахувала всі побажання дітей-читачів. Тому на вишиванці символічно знайшли своє місце калина і дуб, книга і тризуб, фігури дітей під захистом воїнів ЗСУ, хрест і пшениця. Дизайн сорочки розробила Анна Фесенко (художниця декоративно-прикладного мистецтва, дизайнерка бренду). Раніше Анна розробляла оригінальну сорочку для Президента України Володимира Зеленського, унікальну вишиванку, присвячену «Розстріляному відродженню» та сорочку «Квіти України», присвячену модерністській будівлі в центрі Києва.

     А вишиватиметься сорочка весело, з вірою у Перемогу, замолюючи та заспівуючи кожен стібок, як колись це робили наші предки, вишиваючи одяг-оберіг для своїх рідних. Співанки завчасно написали власноруч. Наприклад:

     ***
     Хай береже Залужного сорочка-оберіг,
     Живим хай кожен воїн ступить на поріг.

     ***
     Генерал Залужний – гордість Батьківщини.
     Молиться за нього читацька родина.

     Маємо цілу колекцію, і діти співатимуть їх у процесі вишивання.

     Для усіх присутніх співанку виконала читачка НБУ для дітей, молода скрипалька, переможниця багатьох міжнародних музичних конкурсів Мирослава Сологуб.

     Перші стібки були покладені керівником Народного художнього колективу «Калейдоскоп майстерності» Людмилою Башинською. Кожен охочий може завітати до бібліотеки і долучитися до процесу вишивання. Завершити роботу плануємо до травня, щоб одягти готову сорочку Валерію Федоровичу в День вишиванки або День героїв.

     Представники бренду «Етнодім» — Іван Корнійчук, керуючий партнер, та Манана Глонті, артменеджерка, розповіли дітям історію створення вишиванки і подарували для вишивання аж 3 сорочки різних розмірів із нанесеними малюнками. Радості читачів не було меж, адже тепер вони зможуть вишити сорочки не лише для головнокомандувача, а й для інших відомих людей в Україні.

     Міністерство оборони України і Генеральний штаб ЗСУ завжди відгукуються на наші ініціативи. І хоча фронтові проблеми не дали змоги завітати на свято Валерію Залужному особисто, проте він передав вітання дітям через представника Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних сил України полковника Володимира Матвійчука. Володимир Петрович, звертаючись передусім до дітей, запевнив, що їхній внесок у майбутню Перемогу є дуже цінним і потрібним, їхні малюнки, листи, рукотворні обереги надзвичайно мотивують українських воїнів, які стоять на захисті рідної країни від жорстокого загарбника-окупанта.

     Минає рік, як Україна вистояла. Як почала давати відсіч росіянам так, що не очікували ані вони, ані наші союзники. Рік великих втрат. І рік великих звитяг. Рік боротьби, героїзму та незламності українського народу. Рік, який у нас БУВ завдяки ЗСУ. Ми усі пам’ятаємо світанок 24 лютого 2022 р.: вибухи, страх, невідомість, тривога... Упродовж року усмішка кожної дитини не раз змінювалася слізьми, а вуста шепотіли молитву про порятунок життя. Росія хотіла вкрасти безтурботне дитинство наших дітей, знищити мрії, позбавити захищеності... Саме про це виставка артефактів «Без паузи на війну», яку передав Національний музей історії України у Другій світовій війні. Меморіальний комплекс. Ця виставка про дітей війни, про їхній досвід життя у сирих і темних підвалах прифронтових міст, про серйозний погляд молодого покоління на трагічні події дорослого світу.

     Юрій Савчук, генеральний директор музею, та Світлана Даценко, завідувач експозиційного відділу музею, зазначили: «У дітей має бути щасливе дитинство!».

     Серед українських дітей є справжні волонтери, подвижники, герої. Наприклад, як Валерія Єжова. 11-річна чемпіонка світу із шашок завітала до бібліотеки з мамою і молодшою сестричкою. Вражає недитяча позиція, відповідальність і патріотизм дівчинки. З липня 2022 року Валерія, граючи в шашки за донати, зібрала 21 тисячу гривень, яку передала у фонд Сергія Притули. Нині юна киянка вже зібрала і передала на потреби ЗСУ понад 160 тис. грн. Ця дитина, як і сотні інших дітей в Україні, є справжнім прикладом для наслідування. Після урочистостей Валерія зіграла партію з усіма охочими. Багато дітей не мали при собі грошей і грали безкоштовно. Бібліотекарі ж, гості, телевізійники, які захотіли спробувати свої сили, задонатили на ЗСУ за сумарний період тривалості двобоїв (1 год.) із Валерією 1200 грн. Звісно, нікому не вдалося обіграти юну талановиту спортсменку. Але це теж честь — програти чемпіонці світу.

     На другому поверсі книгозбірні усім присутнім дарувала справжні скарби нова книжкова виставка «Україна в боротьбі за незалежність».

     Ви вірите в це?
     Майже рік…
     А руки тремтять, як уперше…
     На рік помінявся наш вік,
     На сто постаріло серце.

     Попереду ще багато випробувань. І невпинний рух уперед до Перемоги. Саме зараз, у цей історичний час, ми ґартуємось як нація та держава. Ми змінюємо не лише себе, а й увесь світ. Перемога України стане перемогою кожного народу, який цінує свободу. Адже ми захищаємо в Україні не лише незалежність і міжнародний порядок, ми захищаємо свободу, право кожного на свою мрію. Усе це можна тільки вибороти. Ми дякуємо кожному, хто діє заради України. Вічна слава кожному, хто поліг у цій святій боротьбі.

     Ми неодмінно переможемо. Слава Україні!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей